Intre monstrii "clasici" din istoria umanitatii, la loc de frunte erau doua categorii de calai: ucigasii de oameni si ucigasii de animale, mai precis hingherii. Si la acest capitol, Romania postdecembrista si, in special, capitala ei, Bucurestiul, vine cu o "inovatie": ucigasii de copaci, travestiti, prin participarea primarilor de sectoare, in "toaletatori", un cuvant idiot, cu miros de latrina publica. Sunt de mai multe categorii: taietorii care rad parcurile, taietorii care lichideaza padurile din jurul orasului, taietorii care mutileaza arborii monumentali de pe marginea bulevardelor. Toti lucreaza pe fata si sunt ceea ce sunt: ucid la ordin si cu acte emise deseori, ilegal, de sefi. Dar adevaratii lupi deghizati in blana de oaie sunt purtatorii de drujbe scapati de sub control, lasati sa dea iama de capul lor in tot ce promite o cat de mica umbra pe trotuare, mai ales pe canicula ce ne asteapta de-acum incolo. "Toaletatorii" sunt bratul inarmat al ignorantei, ticalosiei si iresponsabilitatii Primariei Generale, al Consiliului General, al Administratiei Parcurilor si Apelor din Bucuresti, al Administratiei Domeniului Public (Adp) si, mai recent, al Administratiei Domeniului Public si Privat (Adpp). Acestea sunt institutiile care au pus in practica un adevarat serial de crime impotriva spatiilor verzi din Capitala. Teoretic, "toaletatorii", fara nici o scoala, in afara de aceea a catararii si a manuirii drujbei, primesc o hartie pe care scrie ca trebuie sa "toaleteze" arborii, taindu-le, cand o treime din inaltime, cand doua treimi. In final, bulevardele ajung de nerecunoscut: privelisti de groaza, cu arbori mutilati de-o cruzime neomeneasca. Ciungi, pociti, decimati. Treceam zilele trecute pe Bulevardul Marasesti si cu greu mi-am dat seama unde sunt. Niste schelete sinistre, "toaletate" caineste, luasera locul fostilor arbori seculari, monumentali, imperiali. La un ordin criminal, boltile de frunze care urmau sa se trezeasca la viata si sa ne ocroteasca de praf, otravuri si arsita, au fost ucise ca pruncii in pantecul mamelor ajunse in salile de avort. Pentru a evalua stiintific aceasta agresiune fara precedent asupra bucurestenilor, l-am intrebat pe presedintele organizatiei "Eco-Civica", ecologistul Nicolae Radulescu-Dobrogea, care sunt consecintele "toaletarii" asupra vietii orasului.
- In urma macelaririi arborilor prin "toaletare", 90% din capacitatea de oxigenare, depoluare si umidificare a aerului este retezata de aceste echipe de "tapinari" neinstruiti. Un exemplu se afla chiar in fata ferestrei mele de la dormitor. Acum un an, "toaletarea" facuta in mijlocul iernii a uscat peste 50% din ramurile rasfirate ale unui platan, omorand si veselia vrabiilor, turturelelor, ciocanitorilor, sticletilor ori pitigoilor care gaseau loc de popas in acest copac. Am facut nenumarate reprosuri Adp-ului cu privire la toaletarile irationale, si am intrebat Politia Comunitara daca a urmarit executarea plantarilor compensatorii ce trebuiau facute de ucigasii de copaci. N-am primit nici un raspuns. Am dorit chiar sa ridic un monument al "Copacului Disparut", dar reprezentantul Adp sector 2 si cel al Politiei s-au opus.
- In cat timp isi vor recapata acesti arbori coroana distrusa?
- Un arbore ciuntit iresponsabil revine la performantele sale binefacatoare abia dupa 5-10 ani! In actualele conditii de mediu, mutilarea copacilor (care pot imobiliza fiecare pana la 20 kg de praf), echivaleaza cu o crima.
- Parcurile dispar, perdelele de protectie de la Baneasa au fost smulse din radacini, pentru a face loc unor hipermaketuri; arborii ce strajuiesc bulevardele sunt taiati sau "toaletati". Se spune ca "asteapta" la rand cei 74 de platani monumentali din fata magazinului Eva, de pe Magheru. Banul si coruptia stau la aceeasi masa cu edilii Capitalei. Ce ne asteapta?
- Iadul. Suntem amenintati cu sufocarea, in timp ce Primaria Generala si Consiliul General au planuri marete de distrugere a Capitalei. Aerul a ajuns irespirabil, fiind poluat cu circa 400 de tone de praf pe kilometrul patrat. Iata pomelnicul sinistru din ultimele luni: pe Dn1 s-au defrisat peste 1000 de arbori, pe soseaua Giurgiului au cazut sub secure 550, in Parcul Bordei au fost retezati 188, pentru largirea supermaketului Auchan au fost suprimati 200, iar la intrarea in Romexpo au fost rasi 150. In curand, va disparea parcul de la Gara de Nord si alte mii de arbori vor fi scosi din radacina, pentru a face loc parcarilor subterane. Pe strada Berzei, cateva zeci de platani istorici, declarati de Academie monumente ale naturii, isi asteapta sfarsitul ordonat de primarul general, pentru largirea carosabilului. Sunt in pericol 20 de hectare din padurea Baneasa, ce se vor transforma intr-un cvartal de 188 de vile; 40 de hectare din padurea Moara Vlasiei, pentru a face loc autostrazii (desi exista un traseu alternativ mai bun), ca si baza sportiva cu 8 hectare de parc, de pe malul lacului Grivita - unde afaceristii planuiesc un mic cartier de blocuri de lux. In total, in Bucurestiul ultimilor 17 ani, au pierit peste 1,5 milioane de arbori, adica peste 60 la suta din intregul spatiu verde. O veritabila Apocalipsa pusa in opera de Primaria Generala si Consiliul General in numele banului.