La capatul unor "lectii de frumusete" pe care le-am "predat" in cateva numere de revista, e cazul sa facem un mic rezumat, ca sa fixam mai bine "materia". Dimineata, din clipa in care ne zarim in oglinda, primul gest este acela al curatirii obrazului, care se face, in functie de tipul de ten pe care-l avem, cu emulsii (lapte demachiant), geluri, lapte de vaca nefiert, smantana sau, pur si simplu, sapun. Urmeaza clatitul cu apa de robinet sau, si mai bine, cu apa minerala. Al doilea gest este aplicarea unei lotiuni sau ape de fata, cel mai bine de preparat acasa (vezi retetele tiparite in revista), care nu trebuie sa contina alcool. Femeile cu tenul uscat ar fi chiar bine sa renunte la acest capitol. Al treilea gest, si cel mai complicat dintre toate, este aplicarea cremei de fata, care trebuie sa fie aleasa in functie de tipul de ten, urmand sa indeplineasca cateva conditii obligatorii: sa mentina pielea proaspata, sa asigure umiditatea obrazului, sa stimuleze circulatia sangelui, sa alimenteze pielea cu substantele hranitoare de care are nevoie. Din nefericire, socoteala de-acasa nu se potriveste cu cea din targ, in sensul ca produsele cosmetice industriale nu-si indeplinesc nici pe departe promisiunile, in ciuda reclamei care se face in jurul lor. Desi reteta lor respecta ingredientele necesare: grasimi, uleiuri si ceara, ele sunt de origine chimica, si nu naturala, singura forma acceptata de pielea obrazului. Astfel, in loc sa contina uleiuri curate din plante, se folosesc uleiuri minerale, mult mai ieftine, dar care nu au insusirile necesare de care are nevoie pielea. Iata de ce, si in cazul acesta, sunt de preferat cremele preparate acasa, chiar daca procesul este putin mai laborios decat in cazul demachiantelor si al apelor de obraz. (Incepand chiar cu acest numar al revistei, va prezentam cateva retete de maxima puritate, realizate din plante si grasimi naturale.) Revenind la principalele gesturi de ingrijire a obrazului, mai trebuie pomenite, ca extrem de importante, peelingul (se practica doar o data pe saptamana, pentru a nu irita epiderma) si mastile pentru obraz (cu plante, alimente, fructe, argila si caolin) cu efecte de exceptie. In sfarsit, din ingrijirea tenului face parte si masajul, inclus atat in aplicarea zilnica a cremei, precum si masajul facial special, dedicat fiecarei parti a obrazului. Vom reveni asupra lor, in numerele viitoare ale revistei, adaugand, totusi, inca un sfat final: la baza ingrijirii tenului se afla, de fapt, doua gesturi fundamentale: curatirea si aplicarea cremei. Celelalte produse, precum apa de fata, lotiunile tonice, cremele de ochi, sunt doar suplimente. Daca veti ravni peste masura la ele, folosindu-le in exces (trei-patru produse pe zi), s-ar putea ca tenul sa reactioneze prin cosuri si iritatii. Ingrijirea tenului trebuie sa fie rapida si eficienta, bazata pe produse simple si naturale. Rezultatele nu vor intarzia.
Cosmetica naturista
Crema proaspata cu avocado
- Improspateaza toate tipurile de ten -
Ingrediente: 2 oua, 50 ml ulei de masline, un avocado mixat (alegeti-l sa fie proaspat si copt), un varf de cutit de sare marina, o lingurita suc de lamaie, o lingurita otet de mere curat.
Mod de preparare: se despart galbenusurile de albusuri. Uleiul de masline se pune picatura de picatura in galbenusuri, amestecand, ca sa se obtina o maioneza. Se adauga pasta de avocado, sarea, sucul de lamaie si otetul si se amesteca bine. Separat, se bat spuma albusurile si se adauga in compozitie. Produsul se pastreaza in vase de sticla sau portelan, la frigider.
Mod de folosire, efect: toate substantele de care tenul are nevoie ca sa se regenereze sunt continute in aceasta crema: proteine, grasimi nesaturate, vitamine. Produsul nu tine mai mult de trei zile, si de aceea e bine sa fie folosit sub forma de cura, la sfarsit de saptamana. Se aplica pe fata, gat si decolteu, dupa ce au fost bine curatite in prealabil, si se lasa sa actioneze si peste noapte. Procedeul se repeta pana ce produsul e consumat. Efectele sunt vizibile rapid.