- In America, tara in care-si desfasoara activitatea consultantii primului ministru, se spune ca "ii poti pacali pe unii, o vreme ; dar nu-i poti pacali pe toti, tot timpul ". In consecinta, nu cred ca strategia adoptata de "antrenorii" politici angajati de liberali poate asigura succesul pe termen lung. Si aceasta, pentru ca este o strategie elaborata in dispretul cetatenilor, fara a tine cont de agenda lor. Singura linie directoare recognoscibila a acestei strategii este demolarea adversarului prin linsaj mediatic si atacuri permanente, menite sa induca perceptia ca adversarul politic este sursa tuturor relelor.
Romanii nu sunt insa atat de naivi. Multi isi amintesc chiar campaniile de infierare ale indezirabililor din regimul comunist si, mai recent, calomnierea obsesiva a lui Corneliu Coposu, a Doinei Cornea si a Anei Blandiana, la inceputul deceniului trecut, ca sa nu mai vorbim de distorsionarea adevarului in cazul mineriadei din iunie 1990. Oamenii nu mai cred tot ce vad si aud la televizor si, mai ales, nu cred in astfel de campanii de desfiintare, mai ales cand cei care le lanseaza si le intretin au ei insisi probleme de credibilitate. Cu alte cuvinte, ca sa aibe efect, criticile la adresa lui Traian Basescu ar trebui sa vina din partea altcuiva decat Dan Voiculescu.
Intr-un fel, recurgerea la consultanti si aplicarea mecanica a tuturor indicatiilor lor este o tradare a electoratului. Cetatenii romani nu au ales o firma de consultanta, ci oameni politici care au prezentat un program si si-au asumat angajamente clare si ferme in campanie. Au asteptat de la cei alesi sa construiasca, nu sa distruga. Or, dupa doi ani de guvernare intr-o anumita formula, ne trezim condusi de "experti" pe care nu i-am ales, practic de mercenari platiti pentru a-l demola pe singurul om politic ales prin vot direct, si anume, pe presedintele Romaniei. Agenda cetateanului nu are nici un element comun cu aceasta strategie, motiv pentru care am putea vorbi chiar de o dubla tradare a electoratului. De altfel, sondajele demonstreaza clar decalajul imens dintre ceea ce-si doresc cetatenii si ce-si doresc guvernantii : toate cercetarile sociologice au aratat, de pilda, ca majoritatea populatiei adulte este impotriva suspendarii presedintelui. Si totusi, acesta este proiectul politic major care mobilizeaza coalitia Pnl-Psd-Prm-Pc. Pe toate forumurile si in toate emisiunile de televiziune interactive, Monica Macovei are castig de cauza; doar in guvern si in Parlament este vehement contestata de coalitia sus-amintita, careia i se adauga in acest caz si Udmr. In ciuda atacurilor verbale zilnice la adresa presedintelui si a ministrilor democrati, Ludovic Orban si Crin Antonescu nu au devenit mai populari. Iar daca se uita, fie si superficial, peste rezultatele sondajelor, primul ministru nu poate constata decat ca popularitatea sa este mult mai scazuta, chiar decat a lui Gigi Becali. Nici in America, domnul Finkelstein nu a avut succes in toate campaniile: sotii Clinton au supravietuit cu brio strategiei demolatoare a marelui " guru " politic.
De altfel, miza demersului actual este pe termen scurt: demolarea lui Traian Basescu, inainte de alegerile parlamentare, pentru a impiedica o eventuala consolidare a Pd si Pld, partide care-i sunt favorabile si care ar putea beneficia masiv de sprijinul celui mai popular om politic roman. Si tot pe termen scurt trebuie "ocupate garile", adica acele institutii a caror reforma nu ar fi fost posibila fara Traian Basescu: Parchetul General si Dna. Dupa ce este preluat controlul asupra acestor centri vitali, calea este deschisa pentru restauratia postcomunista, caci aceasta este, de fapt, agenda secreta a noii majoritati parlamentare. S-ar putea ca domnul Finkelstein sa nu cunoasca acest proiect politic pe termen lung si sa-si exercite talentele strategice cu un scop precis, si anume, nimicirea sefului statului, declarat principalul adversar al clientului sau. Doar nu este altceva decat un mercenar fara suflet. Cum poporul roman nu-l percepe la ora actuala pe Traian Basescu drept adversar al sau, ci mai degraba ca aliat, succesul strategiei Finkelstein nu este asigurat. Totusi, aceasta strategie nu va ramane complet lipsita de efecte. Pe principiul "calomniez, calomniez, il restera toujours quelque chose! (Calomniati! Intotdeauna va ramane ceva in urma calomniilor)" s-ar putea ca popularitatea presedintelui si a Partidului Democrat sa fie totusi erodate de tacticile agresive ale premierului, ale liberalilor si pc-istilor. Nu este exclus ca oamenii sa se sature de presedinte, daca el va da impresia ca este neputincios in fata adversarului. Imaginea comandantului de nava sechestrat de o revolta a echipajului nu-l avantajeaza.
O consecinta interesanta a aparitiei consultantilor straini in tabara Tariceanu a fost completarea echipei de consilieri politici de la Cotroceni, prin cooptarea domnilor Sebastian Lazaroiu si Cristian Preda, semn ca Traian Basescu a perceput pericolul erodarii popularitatii sale. Cei doi respectabili specialisti intra astfel in competitie directa cu redutabilul Finkelstein. Se vor infrunta doua scoli de gandire, doua atitudini diferite : americanii, care ne considera pe toti o masa de manevra si dau indicatii fara sa ne cunoasca istoria si cultura, si romanii care vor incerca sa-si apere reduta recurgand la strategii constructive. Recentele consultari de la Cotroceni si solutiile propuse de presedinte pentru iesirea din impasul politic actual sunt elementele unei strategii politice cu totul diferite, care privilegiaza concilierea, constructia. Cine va fi oare mai convingator? Orice profetie este riscanta si lipsita de profesionalism, opinia este insa legitima: daca romanii se vor lasa manipulati de consultanti de pe alta planeta, care nu au alt obiectiv decat distrugerea adversarului politic, atunci isi vor merita soarta.