Ingrediente (pentru 6 persoane): 400 g sfecla rosie fiarta, 3 rosii, 10 cl otet de vin, 1 cub de concentrat de pasare, 1 lingura ulei de masline, 1 lingurita zahar, sare, piper negru macinat. Pentru sos: 150 g branza de vaci, 1/2 legatura marar verde, 1/2 lamaie.
Mod de preparare:
Curatati ceapa si tocati-o marunt. Curatati sfecla si taiati-o bucatele. Opariti rosiile, indepartati pielita si semintele (strangandu-le intre palme) si taiati-le cubulete.
Incingeti uleiul intr-o cratita si caliti ceapa, fara sa se rumeneasca. Adaugati cubuletele de rosie, sfecla, zaharul, sarati, piperati, turnati peste legume otetul si 70 cl de apa si incorporati cubul de concentrat de pasare. Lasati supa sa dea in clocot, acoperiti cratita cu un capac si continuati sa fierbeti supa, la foc mic, circa 30 de minute.
Intre timp, stoarceti jumatatea de lamaie, taiati mararul (cu foarfeca) si amestecati-le - intr-un bol - cu branza de vaci. Gustati sosul de sare si piper si serviti-l impreuna cu supa fierbinte.
Sfecla cu peste afumat
Ingrediente (pentru 4 persoane): 3 sfecle fierte (250 g), 2 fileuri de peste afumat, 1 mar, 200 g branza de oaie (proaspata), 50 g samburi de nuca, 1/2 legatura codite de ceapa verde, 1 lingura ulei, 1 lingurita otet de mere, 1/2 lamaie, sare, piper.
Mod de preparare:
Curatati sfecla, taiati-o cubulete si puneti-o intr-un castron impreuna cu uleiul si otetul. Sarati, piperati si amestecati bine.
Spalati marul, indepartati partea lemnoasa si semintele si taiati-l lamele subtiri. Stropiti lamelele cu putina zeama de lamaie, ca sa nu se innegreasca si puneti-le deoparte.
Tocati coditele de ceapa verde, zdrobiti samburii de nuca si amestecati-le - intr-un castron - cu branza de oaie. Taiati pestele marunt, cu un cutit.
Puneti in 4 pahare, alternativ, un strat de sfecla, unul de peste si unul de branza si terminati cu un alt strat de sfecla. Decorati cu lamele de mar si serviti sfecla astfel preparata direct de la frigider.
Heringi marinati, cu salata de cartofi
Mod de preparare:
Inmuiati fileurile de peste in lapte, lasati-le 2 ore sa se desareze putin, scurgeti-le si zvantati-le bine cu un servet.
Puneti intr-un vas de pamant, alternativ, fileurile de hering si toate condimentele si ierburile. Turnati deasupra uleiul, acoperiti vasul cu un capac si lasati pestele sa se marineze 24 de ore in partea de jos a frigiderului.
Scoateti pestele din marinata cu 30 de minute inainte de a-l servi, cu o salata calduta de cartofi alaturi.
Heringi cu sos curry si orez
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 heringi proaspeti (de circa 200 g fiecare), 200 g orez cu bobul lung, 1 ceapa, 1 rosie frumoasa, 1 lingurita praf de curry, 1 ou fiert tare, 20 cl smantana subtire, 40 g unt, 1 lamaie, 5 fire de patrunjel verde, sare, piper.
Mod de preparare:
Curatati pestele in interior si in exterior, spalati-l si zvantati-l. Decojiti oul si taiati marunt - separat - albusul si galbenusul. Opariti rosiile, curatati-le de pielita si seminte (prin presare) si taiati-le cubulete. Curatati lamaia de coaja, rupeti-o in sferturi si taiati-o cubulete. Taiati patrunjelul cu foarfeca. Incingeti cuptorul la 210gr.C.
Curatati ceapa, tocati-o marunt si caliti-o intr-o tigaie - in 20 g de unt. Adaugati praful de curry, smantana, sare si piper si lasati sosul sa fiarba incet, la foc mic.
Asezati heringii pe tava de la aragaz, turnati peste ei sosul de curry si smantana si dati-i 10 minute la cuptor.
Intre timp, fierbeti orezul 12 minute in apa cu sare, scurgeti-l, amestecati-l cu 20 g de unt si adaugati patrunjelul si cubuletele de rosie si de lamaie. Puneti-l pe 4 farfurii, impreuna cu heringii si sosul lor, si decorati cu oul tocat marunt.
Dulciuri
Parfe cu cafea
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 linguri esenta de cafea tare, 3 galbenusuri, 150 g zahar, 25 cl frisca batuta foarte rece.
Mod de preparare:
Incorporati frisca batuta in compozitia racita, turnati crema intr-un castron, tineti-o 12 ore la congelator si serviti-o in cupe de inghetata.