Ingrediente (pentru 4 persoane): 900 g broccoli, sare, 2 lingurite zeama de lamaie. Pentru sos: 1 ou, 3 galbenusuri, 1 lingura zeama de lamaie, sare, piper alb, 175 g unt topit, 3 linguri frisca batuta.
Mod de preparare:
Se curata broccoli si se desface buchetele. Intr-o oala mai mare se pune putina apa cu sare si zeama de lamaie si se lasa sa dea in clocot.
Se introduc buchetelele de broccoli in apa clocotita, se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba 7-10 minute (fara sa se inmoaie). Se scurg intr-o strecuratoare si se tin la cald.
Se bat cu telul oul intreg, galbenusurile, sarea si piperul intr-un vas tinut pe baia de apa si se adauga, putin cate putin, untul topit. Cand incepe sa se ingroase, se ia sosul de pe baia de apa si se incorporeaza frisca batuta.
Se aranjeaza buchetelele de broccoli intr-un castron incins, se toarna deasupra putin sos (restul sosului se prezinta intr-o sosiera incalzita) si se servesc imediat.
Oua in paine
Ingrediente: 8 oua, 16 felii de sunculita taiate in doua, 8 felii de franzela veche de o zi (grosimea: 2 cm), 50 g unt, 500 g ciuperci, 2 lingurite zeama de lamaie, sare, ulei de floarea-soarelui pentru prajit.
Mod de preparare:
Se-ncinge cuptorul la 110gr..
Se unge o tigaie cu ulei si se prajesc in ea feliile de bacon, pana
ce se rumenesc frumos si devin crocante. Se scot cu lingura pentru spuma, se pun pe o farfurie si se tin in cuptorul incalzit, pana cand vor fi folosite.
Cu gura unui pahar de vin se decupeaza cate un cerc din fiecare felie de franzela, in asa fel incat coaja sa ramana intacta.
Se toarna ulei in tigaie (cat sa acopere bine fundul), se incinge si se prajesc cojile de paine intregi (ca o rama) circa doua minute pe o singura parte.
Cand s-au rumenit, se intorc pe partea cealalta si se sparge cate un ou in interiorul fiecarei deschizaturi. Se acopera tigaia cu un capac, se da focul mai mic si se lasa ouale sa se prajeasca aproximativ 5 minute, pana ce se intaresc.
Intre timp, se topeste untul intr-o craticioara si se calesc ciupercile - circa 3 minute - impreuna cu zeama de lamaie, sare si piper (focul trebuie sa fie mic).
Se scot cu multa grija din tigaie ouale "incadrate" in paine, se aseaza pe un platou incalzit si se aranjeaza de jur imprejur feliile de bacon.
Cod portughez
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 fileuri de cod, 1 lingurita sare, 1 lingurita zahar, 2 lingurite otet de vin, 1 varf de cutit piper negru, 1 ceapa tocata marunt, 250 g rosii oparite, curatate de coaja si taiate marunt, 1 catel de usturoi presat, 1 foaie de dafin, 1 lingura zeama de lamaie. Pentru garnisit: felii de lamaie, 1 lingura patrunjel verde taiat mai mare, 1/2 lingurita coaja rasa de lamaie, 1 catel mic de usturoi tocat marunt.
Se pun fileurile de peste alternand cu cate un strat de sare intr-un castron si se lasa sa se patrunda peste noapte sau cel putin 6 ore.
Se scurg, se zvanta si se aseaza intr-o cratita mare, nu prea adanca.
Separat, se amesteca la foc potrivit zaharul, otetul si piperul pana ce zaharul devine maroniu.
Se adauga ceapa, rosiile, usturoiul si foaia de dafin, si cand sosul incepe sa fiarba, se toarna fierbinte peste fileurile de cod. Se pun din nou pe foc si se lasa sa fiarba cel putin doua minute, avand grija ca pestele sa nu se prinda de fundul cratitei.
Se ia vasul de pe foc, se rastoarna pestele si sosul pe un platou, se indeparteaza dafinul si se lasa sa se raceasca.
Inainte de a servi pestele, se toarna peste el zeama de lamaie si se garniseste cu feliile si coaja rasa de lamaie, patrunjelul verde si usturoiul tocat.
Dulciuri
Chec cu ciocolata si nuca de cocos
Ingrediente: 175 g faina, 2 lingurite praf de copt, 1 priza sare, 100 g zahar, 100 g margarina taiata cubulete, 75 g fulgi de cocos, 1 ou, 6-8 linguri lapte, 1/2 lingurita esenta de vanilie, margarina si faina pentru forma. Pentru umplut si decorat: 2 linguri crema de ciocolata (Nutella), 1 lingura gem de caise, 1 lingura fulgi de cocos.
Mod de preparare:
Se incinge cuptorul la 170gr.. Se unge bine cu unt o forma de chec si se presara cu faina (pentru ca stratul sa fie uniform, se intoarce cu gura in jos si se loveste cu palma).
Se pune faina impreuna cu praful de copt si zaharul intr-un castron, se adauga margarina si se incorporeaza frecand-o cu varfurile degetelor, apoi fulgii de cocos, si se face o gropita la mijloc.
Se adauga oul batut usor cu 4 linguri de lapte si cu esenta de vanilie si se amesteca toate, pana ce se obtine un aluat neted, ceva mai moale (daca este nevoie, se mai adauga lapte).
Se toarna aluatul in forma, se netezeste la suprafata si se coace circa o ora.
Se lasa sa se raceasca 5 minute in forma, se rastoarna cu multa grija pe o planseta (se rupe usor!) si se lasa sa se raceasca de tot.
Se taie checul in doua (pe lung), se unge cu un strat de ciocolata una din jumatati, se monteaza la loc, se intinde gemul pe toata suprafata lui si se presara deasupra fulgii de cocos.