Ingrediente (pentru 4 persoane): Aluat de clatite gata preparat. Pentru umplutura: 25 g unt, 2 linguri faina, 300 ml lapte, 120 g cascaval taiat cubulete, sare, piper macinat, 1 varf de cutit boia, 2 galbenusuri batute, ulei pentru uns forma. Pentru pan: 1 ou batut, 50 g pesmet, ulei pentru prajit.
Mod de preparare:
Umplutura: se prepara dinainte, la fel ca si aluatul de clatite. Se pune untul intr-o cratita si se topeste pe baia de apa. Se adauga faina si se dunstuieste in untul topit, amestecand intruna, circa 5 minute. Se incorporeaza laptele - putin cate putin, se amesteca bine cu telul si se lasa sa se ingroase la foc mic cam 30 de minute, amestecand din timp in timp.
Se adauga cascavalul, se lasa sa se topeasca, se condimenteaza cu sare, piper si boia, se ia de pe foc si se incorporeaza galbenusurile.
Se toarna compozitia intr-o forma mai plata, unsa cu ulei (15x25 cm), si se lasa sa se raceasca si sa se intareasca.
Se fac 8 clatite din aluatul deja preparat si se taie umplutura in 8 bucati (dreptunghiuri) egale. Se-ncinge uleiul la circa 180gr. (test: un cubulet de paine trebuie sa se rumeneasca in 50 de secunde).
Se aseaza cate-o bucata de umplutura pe mijlocul clatitelor, se pliaza ambele parti si se ung cu oul batut. Se pliaza si celelalte margini si se ung si ele cu ou. Se dau clatitele umplute prin ou (sa fie bine acoperite) si prin pesmet si se prajesc circa un minut si jumatate, pana ce se rumenesc. Se tamponeaza cu hartie absorbanta si se servesc imediat, ca aperitiv.
Supa de conopida
Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g conopida, sare, piper negru macinat, 1 tulpina de telina taiata fasii, 1 ceapa mica taiata julienne, 800 ml zeama concentrata de carne de pasare (Knorr+apa), 1 priza cuisoare macinate, cca 300 ml smantana, 4 felii foarte subtiri de lamaie.
Se curata conopida (indepartandu-se frunzulitele vestede), se rupe buchetele, se cresteaza cotoarele cu un cutit si se inmoaie 15 minute in apa rece cu sare.
Se lasa sa se scurga si se pun intr-o oala mare impreuna cu ceapa si fasiile de telina. Se pune la fiert zeama de carne si cand incepe sa clocoteasca, se toarna peste conopida. Se mai da supa intr-un clocot, dupa care se fierbe incet circa 15-20 de minute, pana ce se inmoaie zarzavatul.
Se trece supa printr-o sita sau se mixeaza, se condimenteaza cu sare, piper si cuisoare si se subtiaza cu smantana, pana ce ajunge la consistenta dorita.
Se muta supa intr-o oala curata, se pune din nou pe foc si se lasa sa se infierbante (sa nu fiarba!). Se serveste in farfurii, cu cate o feliuta subtire de lamaie. Supa se poate servi si rece, cu rondele de codite de ceapa verde.
Budinca de praz si cartofi
Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g praz, sare, piper negru macinat, 750 g cartofi curatati de coaja, 40 g unt sau margarina, 25 g faina, 300 ml lapte cald, un varf de cutit nucsoara rasa, 50 g cascaval ras, unt sau margarina pentru uns forma.
Se indeparteaza partea verde a tulpinilor de praz, iar restul se taie rondele groase. Se spala sub jetul de apa rece, se fierb 8-10 minute, pana sunt aproape moi, si se lasa sa se scurga, strangand zeama si punand-o deoparte.
Intre timp, se fierb cartofii circa 20-25 de minute in apa cu sare.
Pentru sos, se topesc intr-o cratita 25 g de unt, se adauga faina si se lasa doua minute pe foc sa se rumeneasca, amestecand intruna. Se da deoparte, se incorporeaza laptele (mai putin 2 linguri), se pune din nou pe foc si se lasa sosul sa fiarba, pana ce se ingroasa si devine neted. Se adauga putin cate putin din zeama scursa si pusa de-o parte si se lasa sa dea in clocot, amestecand incontinuu. Se gusta de sare, piper si nucsoara si se ia de pe foc.
Se-ncinge cuptorul la 190gr..
O treime din cartofi se taie rondele, se amesteca cu prazul si se intind pe fundul unei forme unse (2 l 1/2). Se toarna sosul peste legume, care se intorc cu o furculita ca sa se incorporeze bine.
Restul cartofilor se pipereaza si se mixeaza impreuna cu laptele si untul ramas. Se incorporeaza jumatate din cascavalul ras si se mai gusta o data de sare si piper.
Se intinde stratul de piure de cartofi peste legumele din forma, se presara deasupra cascavalul ramas si se da budinca 20-25 de minute la cuptor, sa se rumeneasca. Se serveste calda.
Dulciuri
Prajitura cu stafide
Ingrediente (pentru 8 persoane): 175 g unt, 175 g zahar brun, 3 oua batute, 50 g nuca macinata, 300 g stafide, 25 g coaja glasata de portocala si lamaie taiata marunt, 175 g faina, 1 lingurita praf de copt, 1 lingura lapte, 50 g migdale decojite.
Se unge cu unt o forma mica (diametrul: 20 cm) cu pereti detasabili si se tapeteaza fundul si peretii cu doua straturi de hartie pentru copt. Se unge si hartia si se incinge cuptorul la 150gr..
Se freaca bine untul cu zaharul si se incorporeaza, pe rand, ouale, apoi nuca, stafidele si coaja confiata de portocala si lamaie.
Separat se amesteca faina cu praful de copt, se cern si se incorporeaza in compozitie alternativ cu laptele (o lingura cu lapte, una cu faina).
Se toarna aluatul in forma, se netezeste, se face o mica adancitura la mijloc si de jur imprejurul formei se pun migdalele decojite, apasandu-le usor in aluat.
Se coace prajitura circa 3 ore si jumatate si se lasa in forma sa se raceasca.
Se scoate prajitura din forma, se indeparteaza hartia pentru copt si se tine doua zile intr-o cutie inchisa ermetic, dupa care se serveste.