Cea de-a V-a editie a Marilor Premii Prometheus pentru intreaga cariera (Opera Omnia) si pentru debut (Opera Prima) a marcat deschiderea noului sezon cultural al Fundatiei Anonimul, la Clubul "Prometheus" din Bucuresti. Scenariu rafinat, cu decor de catifea rubinie, pe care erau expuse imaginile editiilor precedente ale evenimentului, acorduri de pian si trompeta in surdina, public rafinat, atmosfera decenta, cadru ideal pentru o adevarata sarbatoare a culturii: decernarea premiilor pentru performante dobandite in zona muzicii, a literaturii, a spectacolului si artelor vizuale. Juriul a fost alcatuit din: Ada Brumaru - sectiunea muzica, Marina Constantinescu - sectiunea artele spectacolului, Mircea Martin - sectiunea literatura si Mihai Oroveanu - sectiunea arte vizuale. Andrei Plesu, presedintele juriului, a tinut sa remarce continuitatea si calitatea evenimentului, apreciind efortul fundatiei Anonimul in a crea manifestari culturale de fond, intr-o Romanie aflata sub frisonul unor concursuri hilare, in care valoarea e scoasa la vot.
Membrii juriului au avut o sarcina foarte grea. Atat pentru premiul Opera Omnia, cat si pentru Opera Prima, au avut de ales un castigator dintre patru nominalizati de valoare egala, dar din domenii complet diferite. Nominalizatii pentru Opera Omnia au fost: sectiunea muzica - Aurel Stroe; sectiunea artele spectacolului: Radu Penciulescu; sectiunea literatura: Ileana Malancioiu; sectiunea arte vizuale: Ovidiu Maitec. In cele din urma, marele castigator a fost compozitorul si muzicologul Aurel Stroe, "unul dintre cei mai interesanti, dar si cei mai complecsi creatori, fiindca a facut din muzica stiinta, si viceversa, atingand performante de nivel mondial din aceasta sinteza, pe cat de originala, pe atat de surprinzatoare." (Ada Brumaru)
Finalistii pentru debut au fost: sectiunea muzica - Tiberiu Soare; sectiunea artele spectacolului: Cristian Nemescu; sectiunea literatura: Catalin Ghita; sectiunea arte vizuale: Alina Popa. In final, desi a trebuit sa puna in balanta dexteritati distincte, juriul a decis sa acorde marele premiu pentru Opera Prima, regretatului regizor Cristian Nemescu, decedat in vara aceasta, intr-un cumplit accident.
Intr-un Bucuresti saturat de vulgaritati culturale, unde scriitorii, muzicienii si artistii traiesc izolat, impinsi adesea in conuri nedrepte de umbra, sau sunt popularizati jenant, in competitii pompieristice difuzate pe micul ecran, Premiile Prometheus reprezinta un act necesar de restitutie si promovare a adevaratelor valori culturale. Un benefic demers de normalitate spirituala si estetica.