Festivalul Dramaturgiei Romanesti, desfasurat intre 16 si 24 septembrie, a adus cu sine zeci de spectacole de teatru, concerte, expozitii si numeroase alte evenimente de calitate. Organizatorii festivalului timisorean, ce are o traditie de aproape 25 de ani, si-au dorit ca aceasta a Xii-a editie sa reprezinte un punct de cotitura, inceputul unui drum mai bun. Un prim pas: de acum inainte, festivalul se va desfasura anual.
"Publicul timisorean nu este scutit de socuri in acest an, mai ales ca oferta festivalului este diferita de cea cu care spectatorii fideli ai Nationalului timisorean au fost obisnuiti", a declarat selectionerul unic al spectacolelor prezentate in festival, Cristina Modreanu. "Ii provocam sa-si deschida mintea catre noile realitati aduse in discutie de spectacolele pe care le vor vedea, ii incurajam sa discute deschis despre ce i-a impresionat - pozitiv sau negativ. Nu in ultimul rand, ne adresam viitorilor spectatori, tinerii spectatori care stiu putine sau nimic despre teatru."
Intregul festival s-a desfasurat sub semnul diversitatii. S-a jucat in Sala Mare a Teatrului National, in Piata Victoriei, la Sinagoga, in sala de concerte a Colegiului National de Arta "Ion Vidu", dar si in... tramvai. Au fost prezenti la start atat regizori binecunoscuti, nume mari, precum Mihai Maniutiu, Catalina Buzoianu, Felix Alexa, Tompa Gabor, Victor Ioan Frunza, cat si tineri aflati in plina afirmare, ca Gianina Carbunariu. Provocarea intre nou si vechi, clasic si modern s-a facut simtita atat la nivelul autorilor pieselor, de la Caragiale si Ionesco la Peca Stefan, cat si al companiilor de teatru, de la Teatrul National, Teatrul Bulandra la Teatrul de Luni din Green Hours, iar acest balans a dat festivalului o deschidere si un dinamism de care avea mare nevoie.
Alaturi de spectacolele de teatru au avut loc si alte evenimente, precum lansari de carte - Cronici teatrale, de Cristina Dumitrescu, Omul cu o singura aripa de Matei Visniec etc., expozitii de fotografie: "Seara de seara la teatru" de Calin Piescu sau cu afise de spectacol, mese rotunde.
Pentru prima oara in istoria festivalului, au fost propuse concerte, dar nu de orice fel. Au cantat la Timisoara artisti de prim rang, precum Anca Parghel & The Next Generation, Maria Raducanu & Pedro Negrescu, Ovidiu Lipan Tandarica & Marius Mihalache. Pe 17 septembrie, la doar o zi dupa recitalul de exceptie sustinut de Al di Meola, la Teatrul National a cantat un alt artist de talie internationala. Mult mai putin celebra decat chitaristul italo-american, grecoaica Savina Yannatou si a ei trupa Primavera en Salonico au oferit un recital de inalta tinuta. O voce impunatoare, o trupa de instrumentisti cu mare experienta si o muzica ce trece cu usurinta de la traditional la jazz, acestea au fost ingredientele succesului unei formatii care ar fi binevenita si la Bucuresti.