A existat in istoria medicinei un doctor, care intr-o buna zi a iesit pe hol si le-a spus pacientilor sai: "Mergeti acasa. Stiu prea putine lucruri ca sa va pot ajuta." Nu, acest om nu era nebun, insa se ghida dupa ideea ca "singura si cea mai inalta misiune a medicului este de a transforma boala in sanatate, de a vindeca in adevaratul sens al cuvantului". Acum aproape doua secole, acest personaj neobisnuit, medicul german Christian Samuel Hahnemann, mergand pe acest principiu si incercand sa depaseasca limitele gandirii medicale clasice, a revolutionat medicina. Anii sai de cautari au dus la o descoperire atat de uluitoare, incat nici acum, dupa doua secole, unii dintre confratii sai nu o pot accepta, in ciuda evidentelor. El a observat ca o substanta care produce anumite simptome de boala, atunci cand este diluata de cateva mii de ori, are efecte inverse de vindecare a simptomelor pe care respectiva substanta le producea in doze normale. El a definit astfel principiul de baza al unei noi medicini, pe care a numit-o homeopatie: "Similia similibus curantur", adica "Asemanarile vindeca asemanarile". Astazi, homeopatia se practica pe scara larga pe toata planeta, de catre mii de medici, si are cateva zeci de milioane de adepti. Este o medicina a viitorului, care trateaza bolile intr-o maniera profunda, avand in vedere nu numai simptomele fizice, ci si pe cele emotionale ale pacientului. Pentru a afla mai multe despre aceasta metoda exceptionala de tratament, ne-am adresat unui adevarat profesionist in domeniu: doctorul Sorin Cadar, medic homeopat la unul din cele mai moderne asezaminte de sanatate din Romania, clinica "Bio-Med" din Bucuresti, un loc in care cabinetul sau este asaltat de sute de pacienti care-i solicita ajutorul. Doctorul Cadar este profesor la Universitatea Europeana de Homeopatie, preda in Romania cursurile post-universitare destinate medicilor, este unul dintre colaboratorii importanti ai concernului francez Boiron, cea mai puternica firma specializata in homeopatie din lume, si a fost "tinta" tirului de intrebari ale reporterului.
Cel mai puternic remediu: psihicul
- In sala de asteptare a cabinetului dvs. sunt zeci de oameni care asteapta, rabdatori, sa-i primiti, increzatori in tratamentul homeopatic. Nu credeti, totusi, ca o metoda de tratament, in care se folosesc substante diluate de sute de mii si chiar de milioane de ori, se bazeaza pe efectul placebo?
- Nu doar homeopatia, ci orice terapie medicala se bazeaza pe efectul pe care tratamentul il are si asupra psihicului uman. Dupa douazeci si cinci de ani de medicina, dupa sutele si miile de interventii chirurgicale pe care le-am facut si alte cateva mii de tratamente medicamentoase prescrise, pot spune cu toata convingerea ca 80% din vindecare o face psihicul pacientului, si doar restul tine de tratamentul prescris de medic, oricare ar fi acesta.
- Sa inteleg ca sunteti de acord cu ideea ca homeopatia se bazeaza doar pe acest efect de sugestie?
- Nici intr-un caz. De altfel, ideea pe care o avansati nu este noua. In Occident s-au facut adevarate dezbateri publice despre homeopatie. Este ea o metoda de tratament "reala", sau doar o forma de placeboterapie? Sunt chiar savanti care au afirmat ca este imposibil ca un remediu care contine mai putin de o molecula din substanta de baza sa aiba efect terapeutic. Ei bine, acesti oameni de stiinta s-au grabit sa afirme ceva ce n-au studiat. Cele mai clare cercetari pe aceasta problema s-au facut in Germania, unde savantii sunt obsedati de corectitudine si de meticulozitatea analizelor. Ei bine, cele mai precise si fidele aparate de analiza fizico-chimica au aratat ca "apa chioara", folosita sub diferite denumiri in homeopatie, are o amprenta a spectrului luminos clar distincta pentru fiecare tip de preparat homeopatic in parte. Intr-un remediu diluat de o mie sau de un milion de ori, aceasta amprenta a substantei de baza exista clar.
Cazul profesorului Bungetianu
- Si cum ar putea sa actioneze vaga amprenta a unei substante diluate enorm asupra unui organism bolnav? Pare incredibil...
- O sa va raspund cu un exemplu. Profesorul Bungetianu, unul din cei mai mari homeopati din tara si de peste hotare, a intrat, din cauza unor probleme cerebrale, intr-o coma profunda, si nici un medic nu-i mai dadea sanse de supravietuire. Ei bine, dupa trei zile de coma, s-a mai facut o ultima incercare de a-l salva: i s-au turnat, printre buze, cateva picaturi dintr-un remediu homeopatic. Tot personalul medical prezent la acea intamplare e martor: in cateva secunde, profesorul Bungetianu si-a revenit din coma, sub actiunea remediului homeopatic. Si cunosc, direct sau indirect, si alte asemenea exemple de persoane revenite din coma, cu ajutorul unui remediu homeopatic. Nu se poate explica deloc actiunea acestor substante prin efectul de sugestie, atata timp cat persoanele respective aveau toate functiile mentale suspendate in timpul comei. Apoi, sunt deja sute de mii de cazuri, in care animalele au fost tratate cu succes, cu remedii homeopatice. Cum poate actiona sugesto-terapia asupra unui catel sau asupra unei broaste testoase? Homeopatia, intrucat nu are nici un fel de reactie adversa, este folosita si in pediatrie. Sunt bebelusi de cateva luni tratati cu succes cu remedii homeopate si nici in cazul lor nu se poate vorbi de efect placebo.
- M-ati convins. Atunci de ce este aceasta terapie-minune asa de putin cunoscuta?
- Cred ca intrebarea dvs. nu mai este de actualitate. In ultimii cinci-sase ani, in lume si mai ales la noi in tara, mentalitatile s-au schimbat enorm in ceea ce priveste homeopatia. Daca acum un deceniu, abia se interesau cativa oameni, nici acestia foarte convinsi, de aceasta forma de tratament, acum, numarul pacientilor se dubleaza de la an la an. Rezultatele obtinute incurajeaza tot mai multi oameni sa se adreseze homeopatilor.
Homeopatia este tot medicina. Poate trata orice boli
- Si in ce consta, de fapt, tratamentul homeopatic?
- Desi homeopatia, la fel ca si stiinta medicala pe ansamblu, este aceeasi, exista tot atatea modalitati de abordare a bolii si a pacientului cati medici exista. Eu, de exemplu, imi conduc tratamentele in functie de starea si de simptomele pacientilor. Daca sunt pacienti cu simptome acute, cum ar fi in cazul unei migrene cu dureri de cap extrem de puternice, atunci nu imi pot permite sa abordez pacientul dupa principiile clasice, gasind un remediu constitutional care in cateva saptamani sau luni sa dea rezultate. In cazurile acute, aplic ceea ce s-ar putea numi "homeopatia de urgenta", utilizand, de exemplu, remedii ca Belladonna ori Aconitum, care actioneaza foarte rapid, in cateva zeci de secunde sau minute dupa administrare, facand in majoritatea cazurilor sa dispara durerile. Cu totul altfel se petrec lucrurile, insa, in cazul unui pacient care sufera de o boala cronicizata, clar definita, caz in care aplic mai intai remedii de drenaj, care "curata" organismul si il pregatesc pentru asa-numitele remedii constitutionale. Remediile constitutionale sunt alese nu pentru o anumita boala, ci pentru un anumit pacient, iar alegerea se face dupa o consultatie amanuntita, in care evaluez nu doar starea fizica, ci si anumite aspecte legate de psihicul celui pe care il tratez.
- Ce boli se trateaza cu ajutorul homeopatiei?
- Sa stiti ca homeopatia nu este altceva decat tot medicina. Este ca si cum m-ati intreba ce boli se trateaza cu ajutorul medicinii. Evident ca toate bolile se trateaza cu ajutorul medicinii si, prin reflexie, toate bolile pot fi tratate cu ajutorul homeopatiei.
- Chiar si bolile grave, cum ar fi cancerul? Ar putea concura remediile homeopatice cu invazivele terapii alopate, folosite contra tumorilor maligne?
- Dar in boli cronice, cum ar fi diabetul, care sunt sansele de reusita ale acestei forme de tratament?
- Foarte mari. Si cand va spun acest lucru, nu ma bazez doar pe statistici, ci pe propria mea practica in domeniu. In diabetul juvenil insulino-dependent, de exemplu, cel mai dificil de tinut sub control, homeopatia da rezultate exceptionale. Imi aduc aminte de cazul unei fetite de trei ani din Constanta, depistata cu un diabet grav. Tratamentul cu insulina nu era suficient, intrucat din cauza marilor oscilatii ale glicemiei, datorate proceselor de crestere specifice varstei, dozele nu puteau fi adaptate corespunzator. Astfel, nivelul zaharului din sange fie scadea pana in pragul comei hipoglicemice, fie crestea foarte mult, incepand sa apara efectele devastatoare ale acestei boli. Dupa cateva luni de tratament, am reusit deja sa stabilizez nivelul glicemiei, ceea ce a permis ca in urmatorii ani sa poata fi administrat corespunzator tratamentul cu insulina, reusind chiar sa reduc treptat doza. Rezultatul: pacienta care atunci avea doar trei ani este acum o adevarata domnisoara, dezvoltata normal, fara nici un fel de sechele de diabet, chiar daca are nevoie de doze sistematice de insulina. Aceasta, in timp ce anual, mii de copii orbesc, au probleme renale, cardiace, din cauza diabetului. Cu ajutorul homeopatiei, aceasta boala poate fi tinuta sub control si aceste probleme pot fi evitate. Fireste, diabetul care apare la tineri sau cel care apare la adult raspunde si el foarte bine la tratamentul homeopatic.
Homeopatia si bolile psihice:
depresie, schizofrenie etc.
- Sa trecem la un capitol mai delicat: bolile psihice. Pot fi si ele tratate cu remedii homeopate? Aveti cazuri in care pacientii au raspuns pozitiv la aceste remedii?
- Cea mai frecventa boala de acest tip cu care ma intalnesc la cabinet este depresia. Si, conform statisticilor mele personale, in aproape trei sferturi din cazuri tratamentul homeopat al depresiei este incununat de succes. Trebuie, totusi, stiut ca tratamentul tulburarilor psihice nu este chiar usor de aplicat si necesita o anumita experienta a medicului. Referindu-ne la depresie, simptomele sale pot fi produse si de o hipofunctie a tiroidei, si de surmenajul psihic, si de traumatisme emotionale mai vechi, si de multe alte motive. Vin persoane care sufera de depresie dupa ce si-au pierdut tatal, sotul sau un copil. Nu stiu daca diagnosticul de depresie este cel mai potrivit sau daca nu ar trebui mai degraba sa luam in calcul faptul ca, pur si simplu, tristetea pacientului respectiv este motivata. In aceste cazuri, administrez remedii cu efect de "ecranare", care fac ca suferinta sa fie perceputa atenuat, cu o anumita detasare. Iar dupa o anumita perioada de administrare a remediilor de "ecranare", pacientul depaseste singur momentul, iar depresia atenuata de remediul homeopatic se vindeca de la sine. Tratamentul homeopat administrat in depresia tipica se adreseaza strict cauzei, si nu simptomelor. Si inca o observatie: cele mai frecvente cazuri de depresie apar la femei. La barbati apar, in schimb, tulburarile de tip anxios, insa si in cazul lor, remediile homeopate au dovedit o mare eficienta.
- In psihozele grave, cum ar fi schizofrenia, exista vreo sansa de vindecare prin tratamentul homeopat?
- O sa va raspund sincer: tratez pacienti cu acest sindrom de mai bine de sapte ani. Am pacienti care au raspuns excelent la acest tratament si care nu au mai avut, practic, nici o criza, de cinci, sase sau chiar sapte ani, dar am si pacienti la care nu am reusit decat ameliorari - e drept, de multe ori spectaculoase - pentru perioade scurte de timp, de ordinul lunilor, caz in care le-am recomandat revenirea la tratamentul medicamentos. Procentul meu de reusita, conform statisticilor pe care le tin, este de aproximativ 60%. Iar numarul pacientilor cu schizofrenie, care ajung la cabinetul homeopat, este in crestere, probabil din cauza efectelor adverse ale medicamentelor alopate. Vin barbati carora medicatia anti-psihotica le produce impotenta si vor, pur si simplu, sa treaca la remedii homeopate, nu din convingere, ci pentru ca vor sa scape de efectele adverse ale medicamentelor. Iar homeopatia are in aceste cazuri eficienta reala, dar in limitele pe care vi le-am spus.
- Mai puteti enumera si alte boli in care ati obtinut personal rezultate incurajatoare?
- Am obtinut rezultate excelente in cardiopatiile aflate in faza compensata, in tratamentul hipertensiunii, al tulburarilor de metabolism, al colesterolului. De asemenea, tratamentul homeopat este foarte eficient in diferitele disfunctii endocrine, in bolile nervoase, in bolile care apar pe fond de stres si de suprasolicitare psihica. O alta categorie de boli care raspund foarte bine la aceasta terapie sunt cele hepato-biliare, inclusiv cele acute, la acestea din urma functionand foarte bine homeopatia de urgenta.
Referitor la bolile respiratorii, chiar acum doua zile am avut un pacient cu o infectie respiratorie care nu ceda la nici un fel de antibiotic. Dupa doar 48 de ore de administrare a unor remedii homeopate, febra scazuse simtitor, apetitul pacientului revenise la normal, respiratia era mult mai usoara. Aceleasi rezultate excelente le-am obtinut si in bolile reno-urinare. Asa cum va spuneam anterior, homeopatia nu are limite. Limite cu adevarat avem noi, practicienii, care cunoastem foarte putin din posibilitatile acestei terapii.
In homeopatie, reactiile adverse
se refera la medic, nu la remediu
- Exista reactii adverse la homeopatie?
- Atunci cand se lucreaza cu dilutii inalte, asa-numitele centezimale, nu exista practic nici un fel de reactie adversa, nici macar de natura alergica. Din punctul aceasta de vedere, remediul homeopat este cu adevarat medicamentul ideal. Daca se poate vorbi de o reactie adversa, aceasta se refera strict la medicul homeopat si niciodata la remediul homeopat. Sa ma explic: homeopatia lucreaza cu remedii puternice si, ca atare, cel care le foloseste trebuie sa fie foarte bine instruit, pentru ca, in caz contrar, poate face greseli destul de mari. Sa va dau un exemplu: exista un remediu celebru in homeopatie, obtinut prin diluarea veninului sarpelui cu clopotei. Intr-o anumita dilutie, acest remediu declanseaza puternic ciclul menstrual la femei, pentru ca intr-o dilutie mai inalta, sa aiba efectul contrar, adica sa opreasca ciclul menstrual. Daca administrez unei femei de 23 de ani constant acest remediu in dilutii inalte, atunci am toate sansele ca la 26 de ani, aceasta femeie sa ajunga la menopauza. Intelegeti? Acest remediu in sine nu poate face nici un rau, dar prescrierea sa gresita de catre medic poate avea consecinte cat se poate de neplacute. De aceea spun ca exista doar contraindicatii la medici, nu la homeopatia in sine.
- Exista categorii de persoane carora nu le sunt indicate tratamentele homeopate?
- Atata timp cat s-a demonstrat prin studii extrem de riguroase ca nu exista nici un fel de contraindicatie sau de efect advers al acestor remedii, acestea pot fi folosite pe orice fel de pacient. Singura problema care s-ar mai putea pune este aceea de eficienta. Mai exact, se poate pune intrebarea daca persoanele care nu au incredere in solutiile diluate de milioane de ori pot obtine rezultate pozitive, atata timp cat exista o intensa contra-sugestie referitoare la tratament. Din acest punct de vedere, pot spune ca si persoanele extrem de neincrezatoare au putut obtine rezultate excelente cu acest tratament. De fapt, cum credeti ca s-au "convertit" sute de medici, extrem de sceptici, la homeopatie? Prin forta incontestabila a rezultatelor terapeutice obtinute prin homeopatie asupra lor insisi.
- Tratamentul homeopat poate fi administrat in paralel cu cel alopat?
- In aceasta privinta, parerile sunt destul de impartite. Eu personal sunt de parere ca in anumite afectiuni grave, este de dorit sa se intervina cu toate metodele posibile, inclusiv cele alopate, pentru imbunatatirea starii pacientului. Iar deocamdata, practica mi-a dat dreptate.
- O ultima intrebare: Cum ati facut pasul de la medicina alopata la cea homeopata?
- Prima mea specializare a fost de medic Orl. Chiar si acum sunt seful sectiei Orl a unui spital militar, fac operatii, prescriu unde este cazul medicatia specifica in afectiunile pe care le tratez. Insa in urma cu cincisprezece ani, mi-am dat seama ca, dincolo de chirurgie, de medicatie, de diferitele teorii medicale unanim acceptate, mai exista "ceva". Ca multi alti medici pasionati de profesia lor, am realizat tot mai acut faptul ca vindecarea tine si de alti factori, de legi nescrise in manualele clasice de medicina. Si pentru a incerca si o alta perspectiva de a intelege medicina, am ales homeopatia. Rezultatele pe care le-am obtinut mi-au aratat ca alegerea mea a fost corecta.
Domnul doctor Cadar Sorin Dan poate fi gasit la Centrul Medical "Bio-Medica Prestige", Calea Floreasca nr. 111-113, Bucuresti, tel. (+4021)311.77.93-97, e-mail: office@bio-medica.ro
14.09.2010, 13:56Corina Daraban
Acum trei ani am descoperit ca medicul meu curant este si specialist in homeopatie.In urma unui control medical m-a intrebat daca prefer medicamente alopate sau sunt deschisa si celpr homeopate. Am acceptat tratamentul homeopat si de atunci...am incredere in tratamentele homeopate. Sunt trei ani ca nu mai apelez la antibiotice. Nu le exclud, incerc doar sa ma prezint la medic in timp util. Normal ca am cautat informatii despre si aplicatiile homeopatiei iar acum pot sa spun ca m-as bucura daca HOMEOPATIA AR FI DISCIPLINA OBLIGATORIE LA FACULTATILE DE MEDICINA , asa cum am inteles ca s-a ajuns in Spania. (Mentionez ca nu sunt cadru medical!)