Sibiu, Manastirea Sambata de Sus... Intre 20 si 22 iulie a.c., aproximativ 50 de teologi, preoti si pastori, precum si episcopi ai diferitelor Biserici, oameni de stiinta si cultura, personalitati din tara si din strainatate au participat la un simpozion ecumenic international pe tema "Viata si opera Parintelui Dumitru Staniloae (1903 - 1993) - teologie romaneasca de dimensiune europeana". Invitatia a venit din partea Academiei Evanghelice Transilvania (Aet), a Mitropoliei Ortodoxe a Ardealului si a Fundatiei Ecumenice "Pro Axe Mundi".
Conceputa si organizata de catre prof. Gheorghe Anghelescu si conducatorul Academiei Evanghelice Transilvania (Aet), pastorul dr. Jrgen Henkel, intalnirea de la Sambata a fost primul simpozion organizat explicit, la modul ecumenic, asupra celui mai important teolog roman al secolului al 20-lea, care el insusi a contribuit la dialogul ecumenic. Din Romania, au participat reprezentanti de seama ai Bisericii, precum Ips Mitropolitul Laurentiu al Ardealului, Ips Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului, Ps arhierei-vicari Visarion (Sibiu) si Ioachim (Bacau), precum si episcopul dr. Christoph Klein al Bisericii Evanghelice C.A. din Romania. Printre referentii si participantii din Germania, Grecia, Statele Unite ale Americii s-au numarat ortodocsi, luterani, anglicani si baptisti. Toti cei care au prezentat referate erau detinatori ai titlului de doctor pe baza unor lucrari despre parintele Dumitru Staniloae sau publicasera monografii stiintifice si studii asupra teologiei sale.
Marele teolog roman s-a nascut in anul 1903 in satul Vladeni, situat intre Fagaras si Brasov. El a studiat printre altele la Cernauti, Bucuresti, Mnchen, Belgrad si Berlin. Perioade importante de timp ale vietii sale si le-a petrecut in Ardeal. A fost profesor si rector al Academiei Teologice din Sibiu si redactor sef al importantei reviste bisericesti "Telegraful Roman", pana la mutarea sa fortata la Bucuresti, de catre comunisti, in 1946.
In Capitala, a activat cativa ani ca profesor, mai inainte de a fi aruncat in inchisoare din motive politice, in perioada dintre 1958 si 1963. Dupa punerea in libertate, a mai activat cativa ani ca indrumator al doctoranzilor din Bucuresti. Printre acestia, s-au numarat importanti reprezentanti ai Bisericii ortodoxe, precum Ips Mitropolitul Daniel al Moldovei si Bucovinei. In ultimii ani ai vietii sale, si-a publicat operele cele mai importante: "Teologia dogmatica" in trei volume (1978), monografia intitulata "Spiritualitatea ortodoxa: Ascetica si Mistica" (1981) si "Spiritualitate si comuniune in Liturghia ortodoxa" (1986), un comentariu al Liturghiei, pe care dupa propria sa marturisire, l-a considerat drept opera sa cea mai importanta. Chiar si dupa schimbarile din 1989, parintele Staniloae a mai publicat inca o serie de carti importante, printre altele, cea referitoare la invatatura Sfintei Treimi, si cea despre "Spiritualitatea poporului roman". A murit in 1993, cu putin inainte de implinirea a 90 de ani. Impunatoarei opere a parintelui Dumitru Staniloae ii apartin si cele peste 10.000 de pagini, cuprinse in cele 12 volume ale "Filocaliei" (1946-1991), cea mai cuprinzatoare colectie a textelor Sfintilor Parinti despre spiritualitatea ortodoxa, traduse din limba greaca. O atentie deosebita a fost acordata in timpul simpozionului, receptarii parintelui Dumitru Staniloae in teologia protestanta. "Este o adevarata bucurie sa urmaresti receptarea teologiei ortodoxe de catre teologi protestanti. Asemenea intalniri sunt hrana noua pentru suflet si duh si duc la o insemnata aprofundare a dialogului ecumenic", a spus Ips Teodosie. In acest context, a fost remarcata si traducerea integrala a celor trei volume ale Dogmaticii parintelui Staniloae in limba germana, de catre teologul luteran sibian prof. dr. Hermann Pitters.
In cadrul simpozionului, s-a desfasurat si un parastas pentru parintele Dumitru Staniloae si sotia sa Maria, celebrat de catre Ips Mitropolitul Laurentiu si Ps arhiereul vicar Ioachim, in biserica Manastirii Sambata de Sus, precum si un "Te Deum" cu Ps arhiereu-vicar Visarion in capela Facultatii de Teologie din Sibiu. Dupa aceasta, a urmat o vizita a catedralei si a bisericii evanghelice din orasul Sibiu, precum si la episcopul evanghelic dr. Christoph Klein, care a subliniat, in primul rand, deschiderea ecumenica a parintelui Staniloae si rolul sau deosebit in dialogul evanghelic-ortodox dintre Biserica evanghelica din Germania (Ekd) si ortodoxia romaneasca. Simpozionul, finantat de catre Consulatul General al Republicii Germania din Sibiu, s-a incheiat la Academia Evanghelica Transilvania (Aet) din Sibiu.
In aceste trei zile, participantii au depasit in spirit comun, limitele confesionale, spre o comunitate vie, ecumenica, in Duhul Sfant. La nivelul deosebit al intalnirii, a contribuit si prezenta unor insemnate personalitati ale vietii spirituale romanesti, ca de pilda fostul director al postului de radio "Europa Libera", dr. Nicolae Stroescu-Stanisoara.
dr. Jurgen Henkel
Organizatori au fost Academia Evanghelica Transilvania (Eat), Mitropolia ortodoxa a Ardealului si Fundatia Ecumenica "Pro Axe Mundi"