Salvati Rosia Montana! Acum e momentul!
Greenpeace vrea sa ia o piatra
de pe sufletul fiecarui roman
Campania "Salvati Rosia Montana" se apropie de faza ei decisiva, gata sa opreasca un proiect minier catastrofal. Solidaritatea noastra poate salva Muntii Apuseni. Cu sprijinul fiecaruia dintre noi, putem opri mutilarea uneia dintre cele mai frumoase zone ale Romaniei. Autoritatile sunt obligate sa ne asculte si avem timp doar pana la 25 august 2006. Numaratoarea inversa a inceput. Studiul de impact asupra mediului (Sim) trebuie contestat. Daca vreti sa fiti de folos, comunicati guvernului Romaniei ca nu doriti ca acest dezastru ecologic sa se intample in numele dvs.! Trimiteti prin posta urmatoarea Contestatie Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (Blvd Libertatii nr.12, sector 5, Bucuresti), adaugand numele, telefonul, adresa exacta si semnatura:
Subsemnatul... cer Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor sa nu isi dea acordul pentru propunerea de exploatare miniera de aur si argint din Rosia Montana. In sprijinul celor de mai sus, aduc urmatoarele observatii si comentarii:
1. Imensul iaz de decantare este situat chiar deasupra orasului Abrud, putand sa aiba consecinte catastrofale in caz de rupere.
2. Potrivit raportului Sim, costurile totale pentru inchiderea minei s-ar ridica la 70.789.884 de dolari. Aceasta este insa o cifra total nerealista. Potrivit calculelor Agentiei de Protectie a Mediului din Sua, aplicate la proiecte similare din America, costurile aproximative la Rosia Montana se vor ridica la 2,6 miliarde de dolari.
3. Galeriile romane din masivele Orlea si Carnic sunt unice, datorita maiestriei executiei lor si starii de conservare. Din analiza hartilor pe care le contine Studiul de impact, se poate vedea ca aceste masive, impreuna cu vestigiile lor, vor fi distruse - o actiune ilegala, conform articolelor 9 si 10 ale Legii 422/2001.
4. Din punct de vedere al biodiversitatii, Rosia Montana contine habitate si specii importante de fauna si flora, care sunt pe deplin protejate conform legislatiei romanesti si Directivei Ue privind habitatele (92/43/Eec).
5. Etapa de consultari publice si evaluare a calitatii raportului Sim a inceput fara un certificat de urbanism valabil. Noul certificat de urbanism, obtinut in mai 2006, reflecta o noua intentie de proiect, incompatibila cu intentia de proiect initiala, depusa la Ministerul Mediului.
6. Actualele planuri de urbanism ale Comunei Rosia Montana nu corespund propunerii de proiect minier descrise in raportul Sim. Nici modificarile planurilor de urbanism ale oraselor Abrud si Campeni, precum si ale comunei Bucium, nu s-au efectuat pana in prezent. Aceastea sunt exemple de incalcare a Directivei privind Evaluarea Strategica de Mediu (Sea) transpusa in legislatia romana prin Hg 1076/2004.
7. Acordul de mediu in discutie a fost solicitat in baza unei licente miniere care nu reflecta propunerea de proiect minier al Rmgc. Licenta prevede o capacitate de productie de 400 000t/an, in timp ce Rmgc propune in mod oficial o capacitate de productie de 13 milioane de tone pe an. Aceasta incalca legea minelor din Romania.
8. Iazul de decantare propus nu va fi impermeabilizat. Avem de-a face cu o incalcare a Directivei privind protectia apelor subterane, asa cum a fost transpusa in legislatia romaneasca prin Hg 351/2005.
9. Raportul Sim nu mentioneaza garantii financiare privind securizarea depozitului de deseuri (cerute de Hg 349/2005 si Directiva europeana 1999/31/Ec).
11. Nu exista un raport de securitate depus spre consultarea publicului si evaluare din partea autoritatilor competente, potrivit Hg 95/2003.
12. Raportul Sim nu evalueaza "Alternativa Zero", adica o evaluare in cazul neimplementarii proiectului.
13. Raportul Sim nu contine o evaluare a impactului fenomenului numit "ploaie cu cianuri", generat de evaporarea cianurii din iazul de decantare, si nici o descriere a impactului transfrontalier in cazul unui accident, asupra unor arii naturale importante, cum ar fi Parcul National Koros-Maros din Ungaria, situat de-a lungul vaii Muresului.
Contestatia in detaliu o puteti descarca de pe site-ul: http://www.rosiamontana.ro/doc/contestatie_Eim.doc