Sarea in gospodarie
• Sarea in amestec cu otet si apa fierbinte reprezinta un mod rapid de spalare a sticlelor de ulei.
• Adaugata pana la saturatie in varul pentru spoit, sarea opreste cojirea peretilor.
• Cutitele inoxidabile se ascut mai usor, daca le tinem o jumatate de ora intr-un pahar inalt cu apa in care am dizolvat o lingura de sare.
• Prospetimea oualor se verifica introducandu-le intr-o solutie de 125 g sare la 1 l de apa. Ouale de o zi cad la fund, ouale de doua zile nu ating fundul, ouale de trei zile plutesc la mijloc, ouale de peste 5 zile plutesc la suprafata.
• Ouale inghetate se tin 3 ore in apa rece, sarata, spre dezghetare lenta.
• Cartofii care au prins gust de pivnita isi revin daca in apa de fierbere punem o lingurita de zahar si putina sare.
• Talpa fierului de calcat se poate curati, trecand-o incalzita peste un strat de sare grunjoasa usor pisata.
• Cosurile de papura sau panusi trebuie spalate cu o solutie saturata de sare calda. Se previne astfel mucegairea lor.
• Laptele praf, caruia inainte de fierbere i se adauga putina sare, devine mult mai gustos.
• Daca va patati haina cu grasimi la o masa festiva si nu aveti talc la indemana, pudrati repetat zona cu sare fina. Aplicati peste ea un servetel de hartie si presati. Repetati de 3-4 ori operatiunea, si in final lasati sarea pe material. O periere energica acasa va scapa de necaz.
• De cate ori va raniti si nu aveti la indemana tinctura sau spirt, spalati-va cu apa sarata si aplicati local sare.
• Chiar si in umor, sarea are un rol bine apreciat.
Ligia Niculiciu - P-ta Mihai Viteazul nr. 2, bl. 3, ap. 7, sc. A, Sfantu Gheorghe, cod 520008, jud. Covasna