Ingrediente (pentru 6-8 portii): Pentru aluat: 500 g faina, 4 oua intregi, 2 galbenusuri, 1 varf de cutit sare, 1/16 l ulei. Pentru umplutura: 1 dovlecel, 6 rosii mici (cireasa), 1/2 vanata, 2 morcovi, 2 cepe verzi, 1 catel de usturoi, 100 g fasole verde, 1/2 ardei gras rosu, 1/2 ardei gras galben, 1/2 ardei gras verde, 2 linguri ulei de masline, 1/16 l zeama concentrata de legume (Knorr+apa), sare, piper macinat. Pentru sos: 1/4 l frisca nebatuta, 1 lingura bulion, 2 frunze de busuioc taiate, sare, piper macinat.
Mod de preparare:
Se spala legumele, se curata si se taie cubulete (egale) si rondele (ceapa). Se-ncinge cuptorul la 170.
Se separa albusurile de galbenusuri si se bat galbenusurile (toate sase) impreuna cu uleiul si sarea intr-un vas asezat pe baie de apa, pana ce devin spumoase, dupa care se pune vasul in apa rece si se bat, in continuare, pana ce se racesc.
Se bat albusurile spuma, se cerne deasupra faina si se incorporeaza - cu grija, crema de galbenusuri, amestecand usor cu o lingura de lemn.
Se intinde aluatul astfel obtinut pe o coala de hartie pentru copt, se presara deasupra rondelele de ceapa si cubuletele de dovlecel si de vanata si se da 12 minute la cuptor sa se rumeneasca.
Se scoate aluatul din cuptor, se acopera cu o alta coala de hartie, se rastoarna, se indeparteaza hartia pe care s-a copt si se ruleaza cu ajutorul noii hartii, dupa care se tine la frigider, sa se raceasca.
Se toaca marunt usturoiul, se incinge uleiul intr-o tigaie si se calesc restul legumelor, pe rand, in functie de cat sunt de tari. Se sting cu zeama de legume, se adauga sare, piper si usturoiul tocat si se lasa sa se raceasca.
Pentru sos, se incinge frisca, se incorporeaza bulionul si busuiocul taiat marunt si se gusta de sare si piper.
Se deruleaza aluatul tinut la frigider, se pune peste el umplutura, se ruleaza din nou si se mai da 2-3 minute la cuptor, sa se incalzeasca. Se taie rulada felii, se aseaza pe farfurii incinse si se serveste cu sosul de busuioc.
Taietei cu ciuperci si sos de smantana
Ingrediente (pentru 2 portii): 300 g taietei ingusti, 400 g ciuperci de padure, 1/8 l frisca nebatuta, 2 linguri smantana, putin usturoi presat, patrunjel verde tocat, 2 lingurite unt, sare, piper macinat.
Se spala ciupercile si se curata (daca sunt mai mari, se taie in doua sau in patru).
Se toarna frisca si smantana intr-o cratita, se pun pe foc si dupa ce au dat in cateva clocote, se adauga usturoiul presat, sare si piper.
Se incorporeaza si ciupercile si se lasa sa fiarba incet, la foc mic, 2-3 minute.
Se fierb taieteii al dente in apa cu sare si se lasa sa se scurga.
Se topeste untul intr-o tigaie si se tavalesc in el taieteii fierti si scursi.
Se pune patrunjelul tocat in sosul cu ciuperci si smantana, se mai gusta o data sosul de sare si piper si se serveste, pe farfurii incinse, impreuna cu taieteii.
Cordon bleu cu carne de vitel
Ingrediente (pentru 2 portii): 2 felii de carne de vitel (pentru snitele) a 200 g, 2 felii mai groase de cascaval, 2 felii de sunca (sau jambon), 1 ou, faina, pesmet, sare, piper macinat, ulei sau unt topit pentru prajit, o lamaie.
Mod de preparare:
Se bat bine feliile de carne, se sareaza si se pipereaza.
Se infasoara fiecare felie de cascaval intr-una de sunca, si se aseaza pe o jumatate a bucatilor de carne. Se pliaza si se apasa pe margini ca sa nu se desfaca.
Se dau feliile de carne (umplute) prin faina, ou si pesmet si se rumenesc frumos - pe ambele parti - in uleiul sau untul incins la 140gr. Se scot apoi snitelele din tigaie, se lasa sa se scurga pe hartie absorbanta si se servesc fierbinti, cu lamaie si - eventual - cu salata de cartofi.
Dulciuri
Tort cu ciocolata si zmeura
Ingrediente (pentru 12 felii): 150 g faina, 175 g zahar, 6 oua, 90 g unt, 90 g ciocolata de menaj topita, 2 pahare zmeura aleasa, 1/2 l frisca, 3 foi gelatina, 120 g zahar pudra, 90 g ciocolata de menaj rasa, 1 forma de tort (20 cm cu pereti detasabili), hartie pentru copt.
Mod de preparare:
Se-ncinge cuptorul la 180gr. si se tapeteaza forma cu hartie pentru copt.
Se freaca galbenusurile cu zaharul, se bat albusurile spuma. Se incalzeste putin untul si se incorporeaza in crema de galbenusuri, dupa care se incorporeaza spuma de albusuri si faina, amestecand usor, si la sfarsit, ciocolata topita. Se toarna aluatul in forma, se coace 55 de minute si se lasa sa se raceasca.
Se inmoaie gelatina in apa rece, se aleg 20 de boabe frumoase de zmeura pentru ornat, iar restul se trec prin sita si se amesteca cu zaharul pudra si cu frisca batuta. Gelatina inmuiata se stoarce, se lasa sa se topeasca pe baie de apa si se incorporeaza si ea - repede - in umplutura de frisca si zmeura.
Se indeparteaza hartia de pe blatul copt, se taie blatul in trei, se ung doua dintre straturi cu 2/3 din crema, se aseaza toate trei unul peste altul si se intinde crema ramasa pe suprafata si marginile tortului. Se presara deasupra ciocolata rasa si se garniseste cu boabele de zmeura puse deoparte.