Peste 600 de elevi din Romania si Republica Moldova au frecventat-o. Au predat, de-a lungul celor noua ani, peste 200 de conferentiari: profesori eminenti (in primul rand, de istorie), scriitori, artisti, medici, ingineri de frunte. Fiecare curs a fost urmat de o dezbatere indrazneata si sclipitoare intre vorbitor si auditoriul din ultima generatie.
Anul acesta vor fi treizeci de subiecte: despre modele, despre istorie, memorie, adevar, despre comunism si islamism ca forme ale totalitarismului, despre comunism ca forma a colonialismului, despre rezistenta anticomunista din Romania si Basarabia, despre revolutia din Ungaria, semicentenara, despre grevele Solidaritatii poloneze, despre alegerile falsificate si despre greva studentilor clujeni din 1946, despre Razboiul Rece si, in final, despre caile de transmitere a memoriei in postcomunism (aceasta: o masa rotunda, cu 19 participanti din sapte tari, moderata de Ana Blandiana si de mine).
Vom lansa o carte de Cicerone Ionitoiu si una de Dennis Deletant, vom deschide o mare expozitie - "Cronologia Razboiului Rece", noi sali despre Scriitori in inchisori, Munca fortata, Rezistenta din Maramures, Revolutia maghiara din 1956. Pe peretii de la intrarea in Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei vom vernisa un ansamblu grafic inaltator, care este insasi deviza ctitoriei noastre: din litere de culoarea bronzului, vom arata vizitatorului versetul 32 din capitolul 8 al Evangheliei lui Ioan: "Si veti cunoaste adevarul, si adevarul va va face liberi", tradus in 30 de limbi, incepand cu greaca si latina si ajungand la limbile popoarelor care au cunoscut, sub o forma sau alta, povara si umilinta lipsei de libertate.
Anul acesta, saptamana Scolii de Vara se desfasoara sub egida Consiliului Europei, a Uniunii Europene (programul international "Cultura 2000") si a fundatiei germane "Konrad Adenauer". O dovada nu numai ca traim intr-o Europa concreta, ce se bucura sa ne primeasca in compania ei (pe care multi altii o vad doar ca pe o ocazie searbada de a "accesa" niste "fonduri"), dar si ca alumnii pe care ii primim noi la Sighet, dupa un concurs greu (anuntat, de altfel, si prin "Formula As", in primavara), sunt ei insisi cetateni nascuti si naturalizati in noua Europa, cu frontierele transformate in punti.
(www.memorialsighet.ro)
Romulus Rusan
Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei Sighet, Fundatia Academia Civica, Romania, Bucuresti, Piata Amzei nr. 13, Cp 22-216 tel./fax: +40 21/312.58.54, tel. + 40 21/312.98.52, e-mail: acivica@memorialsighet.ro www.memorialsighet.ro; www.communismsvictims.info