Intre 20 august si 17 septembrie 2006 la Rosia Montana va avea loc primul Simpozion International de sculptura monumentala
- Stimata d-na Sanziana Pop,
Va multumesc pentru provocarea dvs. la marturisiri. De ani de zile stiam ca ceva grav, mocnit, se pregatea la Rosia Montana. Am citit, in special in "Formula As", rapoarte, controverse, opozitii profesionale din toate domeniile, ecologic, economic, arheologic, social, moral, legal, si m-am cutremurat in fata unor tergiversari in deciziile responsabililor, absolut nejustificabile. Am inteles ca trebuia sa merg personal acolo unde o populatie de o mandrie demna de urmat, sub presiunea unor amenintari inimaginabile, de zece ani isi striga dreptul la determinarea sortii. Dupa prima mea vizita la Rosia Montana am fost mistuita de intrebari, in cautarea unei cai de iesire din confuzie, o cale de lunga durata, in armonie cu programele Ue de cultura, educatie, dezvoltare, cu convingerea ca un sacrificiu de asemenea amploare ar trebui sa fie justificat, si nu este. Peisaje rivalizand cu Elvetia, vestigii arheologice dacice si romane inca nescoase toate la iveala, unice, arhitectura medievala, flora, fauna, mesteceni, mesteceni, oameni, oameni... Si aur, aur microscopic. In praful si noroiul de acolo, pentru un inelus ar trebui 20 de tone de pamant macinat, trecut prin cianura, care coaguleaza aurul la nivel microscopic. Am batut culmile si abisurile Rosiei Montane, adoptata de cei ce o reprezinta, am inteles ca viata fusese oprita acolo si am vazut cu ochii mei lupta intre "ingeri si demoni", demoni ce se joaca cu sforile bietelor marionete cazute in plasa, tesute din interese meschine.
Dar viata nu poate fi oprita! Cu atat mai putin viata Rosiei Montane.
"Intre trecut si viitor", asa s-a nascut ideea primului Simpozion International de sculptura monumentala 2006, ce va avea loc la Rosia Montana. Din pasiunea-mi, insuflata de ceruri, pentru oameni, natura si arta, in tara lui Brancusi.
Sansa ideii a fost insa Leonard Rachita, singurul sculptor pe care-l stiam abilitat in Simpozioane Internationale, fara de ale carui profesionalism si inepuizabila energie nu as fi putut porni la un proiect de asemenea dimensiune.
Desigur, aduc omagiul meu celor ce au acceptat sa ne incununeze comitetul de onoare si presei, care este sau ne va fi Partener Media.
Va vom tine la curent, Stefana Bianu
Curriculum Vitae
Nascuta in 18 septembrie 1942, la Bucuresti, este fiica de fost detinut politic. A absolvit Institutul Politehnic din Bucuresti. Dupa ce a emigrat in Germania Federala, intre 1975 si 1982, a lucrat ca manager de macro-proiecte. La sfarsitul anilor 80 s-a dedicat organizarii proiectelor umanitare, civice si de cultura desfasurate in Belgia (1982-1989) si apoi in Franta, unde locuieste in prezent. Este membru fondator al Alliance Belgo-Roumaine. Membru al A.F.R.A. - Association France Roumanie Art. Membru de onoare al U.P.R.M. - Uniunea Pentru Regele Mihai. Membru de onoare al A.I.S.S. - Association Internationale pour les Symposiums de Sculpture. Vice-presedinte al Cmr - Consiliul Mondial Roman. Membra a Consiliului Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania. In anul 2006, eforturile sale au fost rasplatite de Asociatia "15 Noiembrie 1987, Brasov", care i-a acordat Diploma de Excelenta, si de Societatea Timisoara, din partea careia a primit in anul 2005 distinctia "Punctul 12 al Proclamatiei de la Timisoara". Fiind pasionata de arta moderna si contemporana, Stefana Bianu a sprijinit constant artistii romani, organizand expozitii ale acestora, de grup si personale, in galerii, muzee sau saloane din Germania si Franta.