Ingrediente (pentru 8 persoane): 1 vanata mijlocie, sare, 3 linguri ulei, 250 g rosii marunte (cireasa) taiate in doua, 2 castraveti mici, taiati felii, 1 ceapa rosie, taiata rondele subtiri, 250 g telemea, taiata cubulete de 2 cm, 2/3 pahar masline negre fara samburi, 1-2 frunze de busuioc, taiate fasiute. Pentru sos: 5-6 linguri ulei de masline, 1-2 linguri otet balsamic, 1 catel de usturoi presat, 1 lingura maghiran proaspat, tocat.
Mod de preparare:
Se taie vanata cubulete (de 2,5 cm), se pune pe o farfurie, se presara cu sare si se lasa sa se patrunda 30 de minute, dupa care se clateste sub jetul de apa rece si se zvanta cu un stergar.
Se incinge uleiul intr-o tigaie plata si se prajesc cubuletele de vanata circa 2 minute, la foc potrivit, amestecand intruna. Dupa ce s-au rumenit si s-au inmuiat, se lasa sa se scurga intr-o strecuratoare. Reci, se pun intr-un castron impreuna cu rosiile, castravetii, ceapa, branza, maslinele si busuiocul si se amesteca bine. Pentru sos: se pun toate ingredientele intr-un borcan cu capac (de insurubat), se scutura 10 minute, pana ce amestecul devine neted. Se toarna apoi sosul peste salata si se amesteca.
Budinca cu praz
Ingrediente (pentru o budinca, cu diametrul de 23 cm): Aluatul - 2 1/2 cesti faina, 150 g unt taiat bucatele, 2-3 linguri zeama de lamaie, 1-2 linguri apa. Umplutura: 30 g unt, 2 felii de bacon taiate fasii, 4 tulpini de praz taiate rondele fine, 1-2 linguri otet alb, 1/4 ceasca faina, 1 ceasca lapte, 2 oua batute, 1 ceasca de cascaval ras, 1 lingurita piper negru macinat, 1 ou batut pentru glazura, verdeata proaspata pentru garnisit.
Mod de preparare:
Se incinge cuptorul la 210gr. si se unge cu unt topit sau cu ulei o forma rotunda, nu prea adanca (diametrul: 23 cm). Pentru aluat: se freaca (intre palme sau in robot) faina cu untul si, cand amestecul devine sfaramicios, se adauga zeama de lamaie si aproape toata cantitatea de apa si se framanta pana ce aluatul devine neted (la nevoie, se mai adauga apa). Se inveleste cu o folie de plastic si se tine 30 de minute la frigider. Pentru umplutura: se incinge untul si se prajeste in el baconul, pana ce devine crocant. Se adauga prazul, se lasa sa fiarba circa 5 minute ca sa se inmoaie si pe urma se incorporeaza otetul si faina. Se ia de pe foc, se toarna laptele putin, amestecand intruna, se pune din nou pe foc si se amesteca in continuare pana ce sosul incepe sa fiarba si se ingroasa. Dupa ce s-a racit putin, se incorporeaza rand pe rand ouale, cascavalul ras si piperul.
Se intind 2/3 din aluat, se imbraca cu el forma unsa si peste el se toarna umplutura. Se intinde si aluatul ramas si se acopera umplutura. Se apasa marginile cu degetele, se unge cu oul batut si se fac - pe suprafata - 3 crestaturi adanci, prin care sa iasa aburul. Se coace tortul 30-40 de minute (trebuie sa fie rumen si crocant) si se garniseste cu verdeata.
Pulpe de miel cu usturoi prajit
Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 pulpe (inferioare) de miel, piper negru macinat, 1-2 linguri ulei, 2 tulpini mijlocii de praz, taiate rondele, 1 crenguta de rozmarin, 1 ceasca vin alb sec, 1 capatana de usturoi.
Mod de preparare:
Se incinge cuptorul la 180gr.. Se freaca pulpele cu piper, se incinge uleiul intr-o tigaie de fonta si se prajesc, pe rand, la foc potrivit, pana ce se rumenesc bine. Se lasa sa se scurga pe hartie absorbanta si se pun intr-o cratita.
Se prajeste apoi si prazul (in tigaie), pana ce se inmoaie si se pune si el in cratita, impreuna cu vinul si rozmarinul.
Se taie capatana de usturoi in doua, se ung suprafetele taiate cu ulei si se aseaza cele doua jumatati in cratita, cu partea unsa in sus, dar fara sa le acopere zeama. Se fierbe carnea incet, la foc mic si cu capac, circa o ora, apoi se ia capacul, se mai lasa 15 minute pe foc si la urma se indeparteaza rozmarinul. Friptura de miel se serveste cu legume calite si cu paine unsa cu usturoiul prajit.
Aripioare de pui la gratar
Ingrediente (pentru 4 persoane): 12 aripioare (cca 1250 g), 1/4 ceasca sos de soia, 1 catel de usturoi presat, 2-3 linguri vin dulce, 2-3 linguri ulei, 2-3 linguri miere.
Mod de preparare:
Se spala aripioarele, se zvanta si se aseaza intr-un vas de sticla sau de ceramica. Intr-un bol, se amesteca sosul de soia, usturoiul, vinul si uleiul si se toarna peste aripioare.
Se acopera vasul cu o folie si se lasa carnea 2 ore la frigider sa se patrunda. Dupa care se scurge si se pune pe gratarul incins, uns cu putin ulei. Se incinge mierea intr-o ceasca termorezistenta, in partea mai rece a gratarului si, dupa ce s-au lasat aripioarele cca 12 minute sa se rumeneasca, se ung cu miere si se prajesc inca 2 minute. Se servesc imediat.
Dulciuri
Tort ieftin, cu frisca si gem
Ingrediente: 3 oua (galbenusurile si albusurile separate), 3/4 ceasca zahar tos fin, 1 ceasca faina, amestecata cu 1/2 lingurita praf de copt, 4 linguri apa fierbinte, 1/2 ceasca gem (de capsuni sau alte fructe), 300 ml frisca batuta, 2 linguri zahar pudra.
Mod de preparare:
Se-ncinge cuptorul la 180gr.. Se ung si se infaineaza doua forme rotunde (diametrul: 20 cm) si se bat albusurile cu zaharul pana ce se obtine o spuma groasa si lucioasa.
Se incorporeaza in spuma cele 3 galbenusuri batute, pe urma faina si la sfarsit apa.
Se intinde aluatul in cele 2 forme si se coace 20-25 de minute pana ce, atins cu degetul, se simte elastic.
Se scot ambele blaturi din forme, se lasa sa se raceasca, se unge fiecare blat cu gem si frisca, se aseaza unul peste altul si se presara suprafata cu zahar pudra.