Ingrediente (pentru 12 bucati): 45 fileuri de sardele (din conserva), 4 linguri lapte, 50 g unt, putina faina, 240 g aluat de foitaj (decongelat), 1 galbenus batut.
Mod de preparare:
Se incinge cuptorul la 230gr.. Se scurg bine sardelele, se zvanta cu hartie absorbanta si se inmoaie 5 minute in lapte (pentru a disparea gustul sarat).
Se scurg din nou, se zdrobesc si se freaca cu unt, pana ce se obtine o pasta neteda.
Se intinde aluatul pe planseta infainata - grosimea 3 mm - si se taie in 6 fasii de 30x5 cm.
Trei dintre fasii se ung cu pasta de sardele, lasand o margine libera de jur imprejur.
Se uda marginile cu putina apa, se aseaza deasupra celelalte 3 fasii de aluat si se apasa cu degetele ca sa se lipeasca marginile. Se ung cu galbenus, se cresteaza din loc in loc cu un cutit, ca sa iasa aburul la copt, se aseaza pe tava de la aragaz si se coc aproximativ 10 minute, pana ce se rumeneste si se umfla aluatul.
Se taie fiecare fasie in 4 bucati si se servesc fierbinti.
Mancare taraneasca de pui
Ingrediente: 1 pui curatat (circa 1,2 kg), sare, piper, 2 ardei grasi rosii (eventual capia), 200 g ceapa mica (de arpagic), 100 g costita (sau bacon) taiata fasii, 2 linguri ulei, 220 g ciuperci marunte, 600 ml zeama concentrata de carne de pasare (Knorr+apa), 2 lingurite amidon, 200 g smantana acrisoara, 2 linguri codite de ceapa verde (rondele).
Mod de preparare:
Se-ncinge cuptorul la 220gr.. Se spala puiul, se zvanta cu un stergar si se imparte in 6-8 bucati. Se sareaza, se pipereaza si se pune intr-o tava mai mare de friptura.
Se curata ardeii de seminte si nervuri, se spala si se taie fasii late de circa 1 cm. Cepele intregi se oparesc intr-un castron cu apa clocotita si se lasa 5 minute sa se patrunda. Apoi se scurg, se curata de coaja si se pun langa pui, impreuna cu fasiile de ardei.
Se adauga fasiile de costita si uleiul, se da puiul la cuptor si se lasa 20 de minute sa se fragezeasca (la 200gr.).
Se curata ciupercile, se pun intregi, in tava, se mai lasa 20 de minute la cuptor, dupa care se aseaza tava pe flacara de la aragaz, se toarna peste friptura zeama de carne si se lasa sa fiarba, incet, 10 minute.
Se amesteca amidonul cu putina apa, se incorporeaza in sosul de la friptura si se mai lasa pe foc, amestecand intruna, pana ce se ingroasa. Se adauga si smantana, se mai lasa putin sa se infierbante, se gusta de sare si piper, se presara peste pui rondelele de ceapa verde si se serveste imediat.
Taietei cu nuca
Ingrediente (pentru 4 persoane): 350 g taietei, sare, piper negru proaspat macinat, 50 g unt, 50 g samburi de nuca taiati marunt, 20 g pesmet.
Mod de preparare:
Se fierb taieteii "al dente" in apa cu sare, se lasa sa se scurga bine, se rastoarna intr-un castron incins si se tin la cald.
Intre timp se topeste untul intr-o craticioara si se prajesc in el nuca si pesmetul, pana ce se rumenesc frumos.
Se presara peste taietei, se sareaza, se pipereaza si se servesc imediat.
Un sfat util: Folositi taietei verzi, arata mai bine, si in loc de nuca, incercati eventual cu migdale sau alune.
Dulciuri
Rulada cu branza
de vaci si lamaie
Ingrediente (pentru 8-10 felii): 75 g faina, 1 varf de cutit sare, 3 oua, 75 g zahar, coaja rasa de la o lamaie, zahar tos pentru rulat, ulei pentru uns tava. Pentru umplutura: 175 g branza de vaci grasa, 4 linguri miere lichida, zahar pudra.
Mod de preparare:
Se-ncinge cuptorul la 200gr.. Se unge o tava cu ulei si se tapeteaza cu hartie pentru copt, care se unge si ea.
Se cern intr-un castron faina si sarea.
Separat, se pun intr-un castron ouale, zaharul si coaja de lamaie, se aseaza castronul pe baie de apa si se bat cu mixerul, pana ce devin spumoase.
Se iau de pe baia de apa, se bat in continuare, pana ce se raceste spuma, dupa care se incorporeaza faina - de trei ori, cate o lingura (de metal).
Se toarna aluatul in tava, se netezeste, se da la cuptor si se coace 8-10 minute, pana ce se rumeneste.
Intre timp, se intinde o foaie de hartie pentru copt pe un servet de bucatarie si se presara pe toata suprafata cu zahar tos.
Se rastoarna aluatul pe hartie, se indreapta marginile cu un cutit ascutit, se ruleaza strans, cu hartie cu tot, si se lasa sa se raceasca, cu lipitura in jos.
Se amesteca branza de vaci cu mierea, se deruleaza aluatul, si dupa ce se indeparteaza hartia, se unge cu amestecul de branza si se ruleaza la loc. Se presara peste rulada un strat gros de zahar pudra si se serveste in aceeasi zi.