Ingrediente (pentru 4 persoane): 100 g faina de malai, 8 felii subtiri de costita sau bacon, 3 oua, 100 g cascaval moale, 30 g unt, 10 cl smantana (sau frisca lichida), 1 varf de cutit nucsoara rasa, sare, piper.
Mod de preparare:
Incingeti cuptorul la 210gr.C.
Taiati cascavalul cubulete.
Faceti o mamaliga turnand malaiul - in ploaie - in 50 cl de apa clocotita si lasati-o sa fiarba cca 30 de minute.
Luati mamaliga de pe foc, incorporati untul, sarati, piperati si condimentati cu nucsoara rasa.
Bateti ouale ca pentru omleta, incorporati-le in mamaliga, dupa care adaugati smantana (sau frisca) si, la sfarsit, cubuletele de cascaval.
Asezati pe fundul unei forme feliile de costita sau bacon, turnati peste ele mamaliga, dati "budinca" la cuptor si lasati-o sa se coaca circa 30 de minute. Serviti-o imediat, cu salata verde sau ca garnitura langa o mancare cu carne.
Tarta cu cartofi
Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 pachet aluat de foitaj, 1 kg cartofi nesfaramiciosi, 2 cepe mari, 200 g branza Nasal (sau alta branza moale), 10 cl smantana (sau frisca lichida), 1 ou, 50 g unt, sare, piper.
Mod de preparare:
Curatati ceapa si tocati-o marunt. Spalati cartofii curatati de coaja, zvantati-i si taiati-i felii.
Incingeti untul intr-o tigaie si prajiti cartofii 10-12 minute, la foc foarte mic, amestecand cu grija (nu trebuie sa se rumeneasca). Adaugati ceapa, lasati-o sa se prajeasca si ea circa doua minute, sarati, piperati, incorporati smantana (sau frisca) si lasati cartofii sa se raceasca.
Incingeti cuptorul la 180gr.C.
Asezati aluatul intr-o forma de tarta cu diametrul de 26 cm si intepati-l cu furculita. Puneti pe fund un strat de cartofi cu ceapa, acoperiti-l cu feliile de branza si continuati sa alternati straturile, terminand cu unul de cartofi cu ceapa.
Indoiti marginile aluatului spre interior, ungeti tarta cu oul batut si dati-o 25 de minute la cuptorul incins.
Cand este coapta, lasati-o sa se odihneasca 10 minute, scoateti-o din forma si serviti-o imediat, eventual cu salata verde.
Rasoale de vita cu mustar
Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 rasoale de vaca mici, a 250 g (se gasesc gata taiate la supermarket), 2 linguri faina, 1 tulpina de praz (doar partea alba), 2 morcovi, 1 tulpina de telina, 1 cutie cu rosii decojite taiate cubulete, 10 cl vin alb sec, 10 cl zeama de legume (1/2 cub Knorr+apa), 2 catei de usturoi, 1 lingura mustar iute, 1 legatura patrunjel verde, 2 linguri ulei de masline, sare, piper, coaja rasa de la o lamaie.
Mod de preparare:
Sarati si piperati rasoalele si dati-le prin faina. Incingeti uleiul intr-o tigaie, rumeniti rasoalele cate 3-4 minute pe fiecare parte si puneti-le intr-un vas termorezistent.
Incingeti cuptorul la 170gr.C.
Curatati si taiati marunt prazul si telina, curatati si morcovii si taiati-i cubulete. Imprastiati legumele de jur-imprejurul rasoalelor, adaugati rosiile din conserva cu zeama cu tot, cateii de usturoi intregi, coaja de lamaie si legatura de patrunjel. Turnati deasupra vinul si zeama de legume, acoperiti vasul cu folie de aluminiu si dati rasoalele o ora si jumatate la cuptor, sa fiarba inabusit.
Cand carnea este fiarta, scoateti-o pe farfurie si strecurati sosul prin sita, zdrobind bine legumele. Turnati-l inapoi in vas, incorporati mustarul, batand sosul cu furculita, puneti carnea in sos si serviti-o imediat.