Iarna si tenul
Toamna lunga din anul acesta a lasat urme asupra tenului nostru care este "ingrosat", deshidratat, devitalizat. Pentru a-l repune in functiune, exista trei masuri de urgenta: curatirea in profunzime, hidratarea si, in cele din urma, hranirea, necesare pentru confruntarea cu anotimpul friguros. Ideal ar fi ca toate aceste "manevre de iarna" sa fie facute intr-un cabinet de cosmetica, daca demersul nu este posibil, puteti "inscena" si acasa un asemenea tratament.
Tenul
Pentru tenurile normale se aplica, cu degetele umezite, pe tot obrazul, tarate de grau cernute fin si se maseaza usor timp de zece minute. Se spala apoi fata cu apa calduta, dupa care se aplica crema adecvata. Seara se poate aplica pe fata (si in zona ochilor), gat si decolteu miere incalzita, in prealabil, in bain-Marie. Se maseaza cu miscari usoare de jos in sus si din afara spre interior (valabil pentru gura si ochi). Dupa 10 minute, se spala cu apa calduta. Pentru cine nu suporta mierea, se aplica crema de seara, peste care se face un automasaj usor cu apa minerala (de preferinta gazoasa). O data pe saptamana, se poate aplica seara o masca dintr-o lingura de telina rasa fin, care se stoarce bine si se amesteca cu o lingurita de miere si o fiola de laptisor de matca.
Pentru tenurile uscate se aplica o masca tip gomaj: o lingurita tarate de grau (fin cernute) + un varf de cutit de bicarbonat de sodiu. Se aplica cu pulpa degetelor, se maseaza usor prin miscari circulare (spre inauntru) timp de 15-20 minute, se spala cu apa calduta, se unge apoi toata zona cu ulei de masline caldut. O data pe saptamana se aplica o masca: 20 g de suc de varza alba + 1 lingura branza de vaci + 1 lingurita de miere + 3-4 picaturi ulei de masline sau germeni de porumb. In fiecare seara, se pot aplica comprese cu miere + zeama de struguri albi (timp de o saptamana).
Pentru tenurile grase se amesteca in parti egale tarate de grau + tarate de porumb + bicarbonat de sodiu + 5-6 picaturi propolis. Se aplica dupa aceleasi reguli. Daca pielea este excesiv de grasa si prezinta comedoane, se sterge fata cu urmatorul amestec: 20 g suc lamaie + 20 g otet (de mere si miere), 60 g apa (fiarta si racita). Saptamanal, se aplica o masca obtinuta astfel: 1 bucata praz oparit se freaca cu o lingurita de miere + 3-4 picaturi tinctura de propolis. Se lasa 25 de minute, se spala fata cu o infuzie de busuioc si cimbru. Cateva seri la rand, se poate aplica drojdie de bere in amestec cu miere si propolis.
Ochii
Se spala periodic cu infuzie de albastrele.
Pentru atenuarea cearcanelor se pun comprese cu suc de cartofi.
In fiecare seara se aplica un strat subtire de miere. Pleoapele vor fi masate usor cu varful degetelor, insistandu-se pe marginea santului orbital si pe orbicular, deasupra si dedesubtul sprancenelor, prin apasari scurte. Se spala cu infuzie de musetel.
Gatul si decolteul
Se lasa in apa rece cojile de la o portocala (24 ore), dupa care adaugati o lingura de miere. Seara, dupa baie, lotionam regiunea decolteului si aplicam apoi un strat subtire de crema de intretinere. Alunecam usor cu toata palma, netezind bine pielea de la san pana in regiunea maxilarului inferior. O mana urmeaza cealalta mana. Se executa de o parte si de alta a tiroidei, executand masajul pe fiecare parte de 20-25 de ori.
Aplicati la doua-trei seri laptisor de matca liofilizat pe decolteu, gat si fata, insistand in jurul ochilor si in jurul gurii.
Cosmetica naturista
Tratament pentru cuperoza
Este o afectiune a fetei care marcheaza obrazul - nasul, fruntea, barbia si pometii - cu vinisoare subtiri si rosii care formeaza retele inestetice. De fapt, ele sunt niste leziuni provocate de dilatarea excesiva a vaselor capilare. Cel mai frecvent se intalnesc la adulti.
Banana, miere si untdelemn de masline
Pe vremea bunicilor noastre, mierea de albine era un produs de baza al ingrijirii obrazului. De pilda, ca sa atenueze o cuperoza, ele zdrobeau o bucatica de banana, pe care o amestecau cu o lingura de untdelemn de masline pana ce obtineau o pasta omogena. In final, adaugau si o "nuca" de miere de albine cristalizata (inchegata). Preparatul se aplica pe locurile cu vinisoare, se lasa sa actioneze o ora, apoi se inlatura cu apa rece. Umezeala se absorbea de pe obraz cu prosopul, fara a se freca. Operatia se repeta pana la atenuarea cuperozei. Efectul retetei era sporit daca dimineata si seara, fata se tampona cu vata inmuiata in infuzie rece de flori de tei.