Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 vinete lungi si mai subtiri (circa 400 g), 3 crengute de cimbru, 1 capatana usturoi, 5 linguri ulei de masline, sare, 50 g ceapa tocata, 2 masline fara samburi, 2 fileuri de sardele (din conserva), 30 g ceapa verde, 1 lingurita zeama de lamaie, 8-10 frunzulite de busuioc.
Mod de preparare:
Se-ncinge cuptorul la 200gr.. Vinetele spalate se inteapa cu o furculita de jur imprejur si se aseaza pe o folie mare de aluminiu, impreuna cu cimbrul si cu jumatate din capatana de usturoi. Se stropesc cu ulei, se presara cu sare, se acopera cu o alta folie de aluminiu si, dupa ce se lipesc bine marginile foliilor, se dau o ora la cuptorul incins.
Se taie vinetele in doua, se scobesc, se zdrobec cu o furculita si se amesteca cu putin cimbru si cu restul de usturoi presat.
Se incing - intr-o tigaie - 2 linguri cu ulei si se caleste in el ceapa tocata, pana ce devine sticloasa. Se toaca marunt maslinele, ceapa verde si sardelele, se incorporeaza in piureul de vinete, impreuna cu ceapa calita, iar la sfarsit se adauga, pentru gust, zeama de lamaie si frunzulitele de busuioc taiate marunt.
Fasole alba cu rosii
Ingrediente (pentru 6 persoane): 500 g fasole boabe (alba), 2 cepe, 2 cuisoare, 3 morcovi potriviti, 3 tulpini de telina, 150 g ulei de masline, 500 g rosii, sare, piper, 1/2 legatura patrunjel verde.
Mod de preparare:
Se inmoaie fasolea peste noapte, iar a doua zi se fierbe - pe jumatate - in apa in care a fost inmuiata, impreuna cu una din cele doua cepe.
Cealalta ceapa se curata si se toaca marunt, iar morcovii si tulpinile de telina, curatate si spalate, se taie cubulete.
Se-ncinge uleiul intr-o tigaie si se dunstuiesc in el toate legumele, dupa care se adauga rosiile curatate de pielita si taiate bucatele. Se gusta de sare si de piper si se lasa sa fiarba cateva minute, la foc mic.
Se incorporeaza boabele de fasole bine scurse, se fierb in continuare, pana ce se inmoaie, se mai adauga sare si piper - daca este nevoie - si, la sfarsit, patrunjel verde tocat.
Peste cu sos de lamaie si capere
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 fileuri de peste (a 180 g), zeama de la o lamaie, 1 lingura capere, 1 castravete mic, sare, 2 morcovi, 20 g unt, piper, 1 legatura patrunjel verde, 1/8 l zeama concentrata de legume (Knorr+apa), 4 linguri vin alb, 10 linguri ulei de masline.
Se stropeste pestele cu putina zeama de lamaie, se toaca - ceva mai mare - caperele, iar castravetele curatat de coaja se taie mai intai in doua, se indeparteaza semintele si apoi se taie cubulete, care se inmoaie cateva minute in apa clocotita.
Se curata morcovii, se taie cubulete, se calesc in untul incins, se sting cu apa - cat sa-i acopere - si se lasa sa fiarba. Cand s-au inmuiat, se adauga castravetele si patrunjelul verde tocat si se condimenteaza cu sare si piper de Cayenne.
Se incinge cuptorul la 180gr.. Se pun pe foc zeama de legume si vinul si cand au scazut la o treime, se adauga zeama de lamaie ramasa si 8 linguri cu ulei. Se amesteca bine, se incorporeaza caperele si se gusta de sare si piper.
Uleiul ramas se incinge intr-o cratita si se prajesc bucatile de peste circa 5-6 minute, intorcandu-le pe ambele parti. Se toarna sosul de lamaie peste peste si se serveste cu legumele preparate anterior.
Sosuri sanatoase cu calorii putine
Sos de rosii - 3 stele
Mod de preparare: Se oparesc rosiile, se curata de pielita, se indeparteaza semintele (prin presare), se taie in 4 si se aseaza pe o tava unsa cu ulei. Se presara peste ele sare, piper, o priza de zahar, cimbru maruntit si usturoi presat, se stropesc cu ulei de masline si se dau 2 ore la cuptorul incins la 60gr.. Se paseaza rosiile (sau se maruntesc in mixer), se freaca cu putin ulei de masline si se "parfumeaza" cu salvie, busuioc, cimbru, masline tocate si seminte de pin.
Sos universal
Este un sos vinegreta care merge la peste, carne sau salate. Trebuie preparat cu o zi inainte de a fi servit, ca sa se patrunda bine legumele. Mod de preparare: Se taie marunt ceapa, rosiile, castravetele, ardeiul gras, tulpina de telina si lamaia, se adauga sare, piper, cateva boabe de coriandru (pisate) si capere si deasupra se torna sosul vinegreta, preparat din otet, sare, piper si zeama de lamaie, in care se incorporeaza - amestecand cu telul - uleiul de masline si, la sfarsit, verdeata tocata.
Dulciuri
Prajitura cu mere
Ingrediente (pentru o tava): 300 ml lapte, 1 cubulet drojdie, 100 g unt, 500 g faina, 150 g zahar, 1 priza sare, 2 oua, zeama si coaja rasa de la o lamaie, 1,5 kg mere acrisoare, 250 g smantana, 1 pachet praf de budinca (vanilie), zahar pudra.
Mod de preparare:
Se dizolva drojdia in 250 ml lapte cald. Se pune faina intr-un castron, se adauga 75 g de zahar, sare, 1 ou, 75 g unt incalzit, coaja de lamaie si - la sfarsit - laptele cu drojdie si se framanta un aluat neted. Se acopera cu un stergar si se lasa sa dospeasca 30 de minute.
Se taie merele spalturi si se stropesc cu zeama de lamaie. Se amesteca smantana cu 50 ml de lapte, 75 g de zahar, praful de budinca si 1 ou.
Se mai framanta o data aluatul, se intinde in tava, se toarna peste el crema de smantana si se aseaza deasupra spalturile de mar, peste care se presara bucatele de unt.
Se coace prajitura, circa 30 de minute, in cuptorul incins la 200gr. si se presara cu zahar pudra.