Chec cu struguri.
Ingrediente (pentru 12 felii): 500 g struguri galbeni sau verzi (fara seminte), 250 g unt, 2 plicuri zahar vanilat, 4 oua, putina sare, coaja rasa de la 1 lamaie, 5 linguri sirop gros de fructe, 3 linguri rom, 100 g ciocolata rasa, 300 g faina, 1 plic praf de copt, 3 linguri lapte, 20 migdale intregi.
Mod de preparare: Se spala strugurii si se rup boabele de pe ciorchine. Se freaca untul moale cu zaharul vanilat si cand devine spumos, se incorporeaza ouale - unul cate unul -, sarea, coaja rasa de lamaie, siropul, romul, ciocolata si la sfarsit, alternativ, cu o lingura, faina plus praful de copt si laptele. Se amesteca bine aluatul si cand atarna greu pe lingura, se adauga boabele de struguri, punand cateva deoparte. Se toarna aluatul intr-o forma de chec unsa cu unt, margarina sau ulei (lungimea tavii: 25 cm), se netezeste la suprafata si se orneaza cu boabe de struguri si migdale (intregi). Se da checul la cuptorul incins la 175gr. si se coace 60-70 de minute.
Tort cu branza de vaci si frisca Ingrediente (pentru 12 bucati): pentru blat - 6 oua, 6 linguri zahar, 6 linguri faina. Pentru umplutura: 250 g branza de vaci, coaja rasa si zeama de la 1 lamaie, 200 g iaurt ecremat (gras), 5 foi de gelatina alba, 500 g frisca, 125 g zahar tos, zahar pudra.
Mod de preparare: Aluatul - Se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga faina si albusurile spuma, se toarna aluatul intr-o forma rotunda (26 cm diametrul) tapetata cu hartie, se coace circa 30 de minute in cuptorul incins la 160gr. si se lasa sa se raceasca. Umplutura - Se amesteca branza de vaci cu coaja rasa, zeama de lamaie si iaurtul, dupa care se incorporeaza gelatina inmuiata si stoarsa si la sfarsit frisca batuta cu zahar. Se taie blatul copt si racit in doua (pe orizontala), se aseaza prima jumatate pe fundul tavii, se acopera cu umplutura de branza, se netezeste cu un cutit si se da 2 ore la frigider sa se inchege. A doua jumatate de blat se taie in bucati triunghiulare, gata pentru servit, se aseaza peste umplutura inchegata si se pudreaza cu zahar.
Prajitura cu morcoviIngrediente (pentru 6 persoane): 200 g morcovi, 200 g migdale intregi decojite, 50 g migdale taiate felii, 50 g faina, 4 oua, 180 g zahar, 2 linguri zahar glasat (tos mai mare), 1 lamaie, 2 lingurite praf de copt, 1 lingurita scortisoara pisata. Pentru uns forma: 2 linguri ulei de floarea-soarelui.
Mod de preparare: Ungeti cu ulei o forma cu pereti detasabili, decupati un cerc - de marimea tavii - din hartie de calc, asezati-l pe fundul tavii si ungeti-l, de asemenea, cu ulei. Presarati cu zahar si bagati forma la frigider. Puneti feliile de migdale intr-o tigaie fara grasime, rumeniti-le, amestecand intruna cu o lingura de lemn sa nu se arda, si tineti-le deoparte. Tocati marunt migdalele intregi. Spalati bine lamaia, stergeti-o, radeti-i coaja si puneti-o deoparte. Curatati morcovii, spalati-i, zvantati-i, dati-i pe razatoarea mica, puneti-i intr-un castron, presarati peste ei o lingurita cu zahar si amestecati bine. Incingeti cuptorul la 180gr.. Bateti ouale cu restul de zahar pana ce-si dubleaza volumul, incep sa se albeasca si devin spumoase. Incorporati migdalele taiate marunt, morcovii rasi - eventual cu zeama lasata cu tot -, coaja de lamaie si scortisoara si amestecati cu o lingura de lemn, pana ce obtineti o crema perfect omogena. Cerneti impreuna faina si praful de copt. Incorporati usor faina in compozitia cu morcovi si varsati aluatul in forma. Dati prajitura 45 de minute la cuptor (incercand daca e coapta cu lama unui cutit), lasati-o sa se raceasca si scoateti-o din forma.
Cat este calduta, pudrati-o cu zahar glacE, ornati-o cu feliile de migdale prajite si serviti-o imediat sau, daca va place mai mult, rece. Retineti: Pentru ca prajitura nu contine albusuri batute spuma, puteti deschide cuptorul fara teama ca o sa "cada" aluatul. Dar n-o faceti decat o data sau de doua ori, pentru ca altfel scade temperatura si ar trebui sa prelungiti timpul de coacere.
Sufleu cu afine
Ingrediente (pentru 4 portii): 3 oua, 60 g zahar brun (se poate inlocui cu zahar tos alb), 1 varf de cutit sare, 40 g unt sau margarina, 175 ml lapte, 100 g faina, 40 g nuci sau alune macinate, grasime pentru uns forma, 400 g afine, 2 pahare smantana acrisoara (300 g).
Mod de preparare: Separati albusurile de galbenusuri. Frecati bine galbenusurile cu 40 g zahar, sare, unt sau margarina (topite), lapte, faina si nuca ori alunele macinate si incorporati apoi usor albusurile batute spuma. Turnati aluatul intr-o forma unsa (30 cm diametrul), nu prea adanca, si coaceti-l 15 minute in cuptorul incins la 225gr.. Alegeti afinele, presarati-le peste aluatul copt si turnati deasupra smantana amestecata cu restul de zahar. Reduceti temperatura la 200gr. si mai dati sufleul inca 10 minute la cuptor. Se serveste cald sau rece, dupa preferinta.