Ingrediente (pentru 4 portii): 400 g cartofi nesfaramiciosi, 2 cepe, 1 catel de usturoi, 1 ardei gras galben, 1 ardei gras rosu, 1 dovlecel (200 g), 2 linguri ulei de masline, 1 l zeama concentrata de zarzavat (Knorr+ apa), sare, piper, cimbru, 150 g cabanos. Mod de preparare: Se curata cartofii de coaja, se spala si se taie cubulete. Ceapa si usturoiul (curatat) se toaca marunt, ardeii fasii, iar dovlecelul felii, dupa ce a fost curatat de coaja si taiat in doua pe lung. Se incinge uleiul si se dunstuiesc mai intai cartofii, ceapa si usturoiul. Se stinge cu zeama de zarzavat si se lasa sa fiarba, cu capac, 20 de minute (la foc potrivit). Se adauga si restul legumelor, se fierb inca 10 minute si se condimenteaza cu sare, piper si cimbru. La sfarsit, se taie cabanosul felii si se introduce in supa doar cat sa se incalzeasca.
Cartofi cu crusta de nuca
Ingrediente (pentru 4 portii): 750 g cartofi nesfaramiciosi, sare, nucsoara, 1 pahar smantana (250 g). Pentru crusta: 1 ceapa, 2 catei de usturoi, 1 ardei iute (mare) verde, 1 ardei iute (mare) rosu, 2 linguri pesmet, 50 g samburi de nuca, 1 lingura zeama de lamaie, 2 linguri sirop de catina.
Mod de preparare: Se curata cartofii de coaja, se spala, se taie felii subtiri si se aseaza straturi-straturi intr-o forma unsa (de budinca). Se condimenteaza cu sare si nucsoara rasa, se toarna peste ei smantana, se dau la cuptorul incins la 220gr. si se lasa sa se patrunda circa 20 de minute. Se curata ceapa si usturoiul si se toaca marunt (usturoiul se poate presa). Se spala ardeii iuti, se indeparteaza semintele si nervurile si se taie fasiute. Se amesteca ceapa, usturoiul si ardeii iuti cu pesmetul, nucile taiate marunt, zeama de lamaie si siropul de catina, se gusta de sare si se intinde amestecul peste cartofi. Se dau din nou la cuptor, se lasa sa se rumeneasca frumos si se servesc fierbinti.
Cartofi si alte legume la tigaie
Ingrediente (pentru 4 portii): 750 g cartofi fierti, 20 g unt topit, 1 dovlecel, 100 g mazare (congelata sau proaspata), sare, piper, 1 legatura busuioc, 150 g branza de oaie.
Mod de preparare: Se curata de coaja cartofii fierti, se taie felii sau cubulete si se prajesc 10 minute in untul incins, intorcandu-i din timp in timp. Intre timp se curata dovlecelul, se taie felii si se prajeste si el 5 minute impreuna cu cartofii. Se adauga mazarea (decongelata, daca nu e proaspata) si se lasa si ea 2 minute sa se prajeasca. Se sareaza, se pipereaza si se presara deasupra busuiocul verde tocat marunt si branza de oaie faramitata.
Cartofi cu piept de pui la cuptor
Ingrediente (pentru 4 portii): 1 kg cartofi nesfaramiciosi, 8 felii subtiri de piept de pui (a 80 g), sare, piper, 1 lingurita ulei de masline, 3 catei de usturoi, 2 crengute rozmarin, 1/4 l zeama concentrata de carne (Knorr+apa).
Dulciuri
Tort cu capsuni si nuca
Ingrediente (pentru 12 bucati): 4 oua, 130 g zahar, 200 g nuca macinata, 2 lingurite coaja rasa de lamaie, unt pentru uns forma, 8 foi de gelatina, 500 g capsuni, 100 g branza de vaci, 3 lingurite zeama de lamaie, 200 g frisca batuta, cateva frunzulite de menta.
Mod de preparare:
Se incinge cuptorul la 180gr.. Se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se freaca bine cu 100 g de zahar, iar albusurile se bat spuma cu 4 linguri de apa. Se incorporeaza, pe rand, in crema de galbenusuri, nuca macinata, coaja rasa de lamaie si albusurile, se toarna aluatul astfel obtinut intr-o forma unsa si se coace circa 30 de minute in cuptorul incins.
Se inmoaie gelatina in apa calduta si se lasa sa se dizolve. Se spala capsunile sub jetul de apa, se indeparteaza coditele si se maruntesc in mixer, dupa ce s-au pus 6 deoparte, pentru ornat. Se amesteca piureul de capsuni cu restul de zahar, branza de vaci, zeama de lamaie si gelatina si la sfarsit se incorporeaza frisca batuta.
Se intinde crema peste blatul copt, se lasa sa se inchege si se garniseste tortul cu jumatati de capsuni si frunzulite de menta.