O toaleta rafinata...
Cochetaria nu este o inventie prea recenta... Parfumurile, fardurile, sapunurile fine, cremele menite sa asigure tineretea vesnica a obrazului au figurat totdeauna printre cele mai importante elemente de seductie ale femeilor. Si in ciuda inovatiilor de ultima ora din industria cosmeticelor, care promit o frumusete rapida si fara cusur, multe din secretele strabunicelor noastre sunt mai rezistente la vreme, decat "super-produsele", adesea cu preturi exorbitante, care ne scutura buzunarele. Un motiv temeinic pentru a cauta, prin sertarele parfumate cu levantica, retete stravechi...
Ingrijirea obrazului
Galbenusul de ou aplicat pe obraz, fara alte adaosuri, curata pielea in profunzime si o netezeste.
Pielea grasa se curata foarte bine cu miere (lichida sau solida) ca inlocuitor pentru cremele de gomaj. Ungeti-va fata cu miere si masati-o cu degetele. Lasati-o cateva minute sa actioneze, apoi clatiti-va fata cu multa apa.
Mierea se poate amesteca cu apa de trandafiri, in cantitati egale. Acest amestec da o lotiune cu parfum foarte agreabil, ideala pentru tenul cu tendinta grasa.
O jumatate de iaurt batut bine cu 2-3 picaturi de untdelemn de masline da o crema excelenta, care poate fi utilizata pentru demachiaj sau chiar ca produs de baza pentru intretinerea tenului.
Baia
Apa de la robinet contine adesea prea mult calcar. Ea poate fi imblanzita, adaugand otet de toaleta sau un manunchi de fan proaspat, pus intr-un saculet.
Fermentii lactici au un efect excelent asupra pielii. Asa se explica obiceiul imparatesei Poppea, sotia lui Neron, care isi intretinea tineretea epidermei, facand zilnic baie in lapte de magarita. Pentru ca astazi e greu sa-i practicam reteta, sa ne multumim in a varsa lapte in baie, fie lapte la sticla (2 litri), fie un amestec de lapte praf, combinat cu cateva picaturi de ulei aromat.
Amidonul si faina de porumb au, de asemenea, insusirea de a face pielea moale si matasoasa. Umpleti cate un saculet cu unul din cele doua produse si scufundati-le in apa, in timp ce va imbaiati.
Cosmetica naturista
Otetul de toaleta
Nimic mai usor de preparat, decat otetul de toaleta, care neutralizeaza calcarul din apa, facand pielea si parul matasoase si fine.
Ingrediente:
Un pumn de plante aromate (lavanda, rozmarin, marar, lamaita, trandafir, iasomie etc.) amestecate sau luate in parte.
Un litru de otet de mere.
Mod de preparare:
Puneti otetul la fiert. Cand da in clocot, puneti plantele in el si stingeti focul.
Varsati continutul intr-un borcan si lasati-l la macerat vreme de 15 zile.
Strecurati prin tifon si puneti lichidul intr-o sticla. O jumatate de pahar e suficient pentru o baie.
Sapun de pe vremea bunicii
Ingrediente: 100 g sapun de buna calitate, 10 g esenta de migdale, rom, lamaie sau portocale, 3 linguri de apa de trandafiri sau apa distilata.
Mod de preparare:
Dati sapunul pe razatoare.
Amestecati fulgii obtinuti cu celelalte ingrediente. Adaugati apa distilata si varsati totul intr-o craticioara.
Puneti-o pe foc mic, pana la dizolvarea completa a sapunului.
Varsati lichidul fierbinte, in forme pregatite dinainte, unse cu untdelemn. Puneti-le la rece, pana ce sapunul se incheaga. Puteti adauga la reteta de baza miere (100 g la 100 g de sapun).