Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 macrouri mici, 2 morcovi, 2 cepe, 1 lamaie, 1 tulpina de praz (partea alba), 3 cuisoare, 500 ml vin alb sec, 5 g boabe de piper negru, 1 legatura marar verde, sare grunjoasa, sare fina, 50 ml otet (alb).
Mod de preparare:
Taiati capetele si aripioarele macrourilor si scurtati-le coditele. Despicati-le pe burta, curatati-le si treceti-le imediat pe sub jetul de apa rece. Zvantati-le, sarati-le in interior (cu sare fina) si asezati-le intr-o forma termorezistenta.
Incingeti cuptorul la 180gr.. Curatati morcovii si taiati-i rondele. Curatati, spalati si tocati marunt ceapa si prazul. Spalati lamaia si taiati-o in semi-rondele.
Puneti pe foc, intr-o oala, vinul si otetul si cand clocotesc, si 50 ml de apa. Introduceti in oala legumele, cuisoarele, piperul boabe si cateva fire de marar, adaugati sarea grunjoasa, lasati-le sa fiarba incet, circa 15 minute, si rasturnati-le imediat peste macrouri. Dati-le 3 minute la cuptorul incins si lasati-le apoi - aproximativ 30 de minute - sa se raceasca. Inainte de a le servi, tineti macrourile cel putin o ora la frigider. Asezati cate 2 macrouri pe o farfurie cu legumele de jur imprejur, ornati-le cu mararul verde taiat mai mare si serviti-le reci.
Chec de morcovi cu costita afumata
Ingrediente (pentru 6 persoane): 1,2 kg morcovi curatati de coaja, 20 felii subtiri costita (bacon), 4 oua, 50 g unt + inca 20 g pentru tava, sare, piper macinat.
Mod de preparare:
Taiati morcovii bucati si fierbeti-i circa 15 minute in aburi. Incingeti cuptorul la 180gr., ungeti cu unt forma de chec si tapetati-o cu hartie pentru copt, unsa si ea cu unt.
Puneti morcovii in bolul robotului de bucatarie, mixati-i - fara sa-i maruntiti prea tare - si puneti deoparte 1/3 din ei. Spargeti ouale in bol, adaugati sare si piper si continuati sa mixati, pana ce obtineti o pasta neteda. Rasturnati-o intr-un castron, adaugati si morcovii pusi deoparte si amestecati bine.
Incingeti untul intr-o tigaie si prajiti feliile de costita (bacon) pe ambele parti. Puneti in forma de chec, alternativ, un strat de morcovi si unul de costita, terminand cu costita.
Asezati tava intr-un vas mare, plin pe jumatate cu apa fierbinte, dati checul la cuptor si lasati-l sa se coaca la bain-marie circa 45 de minute. Serviti-l fierbinte sau caldut, taiat felii ceva mai groase.
Ficat de vitel in papiote
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 felii de ficat de vitel, 250 g ciuperci, 1 tulpina mare de praz, 3 cepe mici, 4 linguri smantana (sau frisca nebatuta), 50 g unt, sare, piper.
Mod de preparare:
Incingeti cuptorul la 200gr.. Curatati ciupercile si taiati-le felii. Spalati si curatati prazul si ceapa si tocati-le marunt. Incingeti intr-o tigaie 30 g de unt si caliti mai intai ceapa - circa 3 minute -, dupa care adaugati prazul si ciupercile.
Lasati-le sa fiarba incet, la foc mic, circa 10 minute, amestecand din timp in timp, si adaugati sare si piper.
Intr-o alta tigaie, incingeti 20 g de unt si prajiti feliile de ficat, cate 2 minute pe fiecare parte.
Taiati 4 foi de aluminiu in patrate de aceeasi dimensiune, asezati pe fiecare cate o felie de ficat, presarati peste ele amestecul de ceapa, praz si ciuperci si turnati deasupra cate o lingura de smantana (sau frisca). Sarati, piperati, impachetati ermetic ficatul in folia de aluminiu si asezati papiotele pe tava de la aragaz.
Dati ficatul la cuptor si lasati-l sa se patrunda circa 10 minute. Imediat dupa ce l-ati scos din cuptor, desfaceti folia de aluminiu si serviti-l fierbinte.
Dulciuri
Sufleu cu lichior
Ingrediente (pentru 6 persoane): 600 ml lapte, 6 oua, 200 g zahar pudra, 60 g faina, 50 ml lichior (de portocale, menta, migdale etc.), 20 g unt, zahar tos.
Mod de preparare:
Incalziti laptele intr-o cratita cu fundul gros (ca sa nu se prinda). Separati albusurile de galbenusuri. Puneti albusurile deoparte si frecati galbenusurile cu 130 g de zahar, pana ce incep sa se albeasca. Adaugati faina si pe urma laptele, putin cate putin, amestecand intr-una. Rasturnati crema in cratita si lasati-o sa fiarba circa 5 minute, la foc mic, pana ce se desprinde de pe margini. Lasati-o apoi sa se raceasca, amestecand din timp in timp.
Incorporati lichiorul in crema racita si amestecati bine. Ungeti cu unt o forma de sufleu (din ceramica) si presarati in interiorul ei 20 g de zahar pudra. Incingeti cuptorul la 240gr. (in ultimul moment) si bateti albusurile spuma, adaugand in ploaie cele 50 g de zahar pudra ramase.
Incorporati usor albusurile batute in crema, ridicand-o cu o spatula, turnati crema in forma si treceti cu lama unui cutit de jur imprejurul ei, pentru a putea sa creasca bine. Dati-o 10 minute la cuptor, reduceti temperatura la 180gr. si lasati-o sa se coaca inca 20-25 de minute. Serviti sufleul imediat, pudrat cu zahar tos.