Ingrediente (pentru 4 persoane): Aluatul - 350 g faina, 2 galbenusuri, 150 g unt rece + inca 20 g pentru uns formele, 60 g zahar, sare. Umplutura: 4 oua, 250 g zahar, o portocala, 4 linguri frisca nebatuta groasa (sau smantana).
Mod de preparare:
Puneti in bolul robotului de bucatarie 300 g de faina, 150 g de unt taiat bucatele, 1 varf de cutit de sare si zaharul si mixati-le la viteza maxima, pana ce obtineti un aluat faramicios. Adaugati galbenusurile si 5 linguri cu apa rece si continuati sa mixati cu intreruperi - pana ce aluatul se strange ca o sfera. Inveliti-l cu o folie de plastic si tineti-l 15 minute la congelator.
Incingeti cuptorul la 180gr. si ungeti cu untul ramas 4 forme mici de tarta (sau o forma mare). Intindeti aluatul pe planseta infainata, intepati-l din loc in loc cu o furculita si imbracati cu el formele de tarta. Acoperiti-l cu hartie pentru copt, presarati deasupra boabele de fasole (ca sa nu se umfle) si dati tartele la cuptor circa 15 minute.
Intre timp, spalati bine portocala cu apa calda (eventual cu o perie), decojiti-o in benzi late (lasand cate o fasie de coaja intre ele) si stoarceti-o. Inmuiati benzile de coaja in apa clocotita, lasati-le sa stea 5 minute si scurgeti-le intr-o strecuratoare. Puneti-le intr-o craticioara, impreuna cu 50 g de zahar si 100 ml de apa, si lasati-le sa fiarba, la foc mic, circa 10 minute.
Frecati ouale cu restul de zahar (200 g) si dupa ce s-au albit, adaugati zeama de portocala si frisca nebatuta (sau smantana). Indepartati din forme boabele de fasole si hartia si umpleti tartele cu crema de portocala. Dati-le 20 de minute la cuptor (daca tarta este mare - 30 de minute) si inainte de a le servi, decorati-le cu coaja de portocala confiata.
Mini-checuri cu lamaie si migdale
Ingrediente (pentru 6 persoane): 3 oua, 50 g migdale decojite, 185 g pudra de migdale, 60 g faina de orez, 110 g zahar tos, 120 g zahar pudra, 2 lamai, 80 g unt moale + 20 g pentru uns formele, 1 lingurita bicarbonat.
Mod de preparare:
Incingeti cuptorul la 180gr., ungeti cu unt 6 forme de briose (sau de tarta) si bagati-le la frigider. Taiati migdalele bucatele. Spalati lamaile, stergeti-le si radeti coaja uneia dintre ele intr-un castron. Decojiti-o pe cealalta, taiati coaja fasii subtiri si puneti-o deoparte.
In castronul cu coaja rasa de lamaie, puneti untul ramas si zaharul tos si frecati bine, pana ce compozitia devine omogena. Incorporati apoi ouale - unul cate unul -, faina, bicarbonatul, migdalele taiate si pudra de migdale. Continuati sa amestecati, pentru ca aluatul sa fie neted, turnati-l in forme si dati-le 20-25 de minute la cuptor.
Intre timp, stoarceti lamaile, puneti zeama intr-o cratita, impreuna cu zaharul pudra si coaja de lamaie taiata fasii, si lasati-le sa fiarba incet, la foc mic, pana ce se ingroasa ca un sirop.
Scoateti mini-checurile din cuptor si din forme si, cat mai sunt calde, stropiti-le cu sirop. Serviti-le dupa ce s-au racit.
Tarta cu branza de vaci si fructe confiate
Ingrediente (pentru 6 persoane): 250 g aluat fraged (cumparat gata preparat), 500 g branza de vaci, 150 g smantana, 225 g fructe confiate, 4 oua, 50 g faina, 50 g zahar, 1 lamaie, 1 varf de cutit sare.
Mod de preparare:
Puneti branza de vaci intr-o strecuratoare si lasati-o sa se scurga o ora.
Puneti deoparte coaja de portocala zaharisita si taiati cubulete restul fructelor.
Incingeti cuptorul la 150gr..
Intindeti aluatul, imbracati cu el o forma rotunda cu peretii detasabili si intepati-l din loc in loc cu o furculita. Acoperiti-l cu hartie pentru copt (decupata dupa forma) si presarati peste ea un strat de boabe de fasole. Dati aluatul 10 minute la cuptor si indepartati hartia si boabele de fasole.
Intr-un castron, amestecati branza scursa cu smantana, galbenusurile, faina si coaja rasa de lamaie, dupa care adaugati cubuletele de fructe confiate.
Bateti albusurile spuma (impreuna cu sarea), cand sunt aproape tari, adaugati zaharul, putin cate putin, si incorporati spuma in compozitia preparata anterior.
Turnati-o peste aluatul pre-copt, ornati tarta cu coaja de lamaie pusa deoparte si dati-o o ora la cuptorul incins. Serviti-o calduta.
Spuma cu pere si nuca de cocos
Pentru garnitura si ornat: 3 pere, 10 cuburi de zahar, 1 lingura nuca de cocos rasa, cateva capsuni din dulceata, un fir de menta. Pentru spuma: 3 galbenusuri, 60 g zahar tos, 1 plic zahar vanilat, 1 lingura nuca de cocos rasa, 2 foi de gelatina (a 2 g fiecare), 250 ml lapte, 250 g frisca batuta, 2 linguri rachiu de pere.
Mod de preparare:
Inmuiati foile de gelatina in apa rece. Curatati perele, taiati-le in 4 si fierbeti-le 20 de minute - la foc potrivit - impreuna cu bucatile de zahar si 200 ml de apa.
Preparati spuma: puneti laptele la fiert, frecati intr-un castron galbenusurile cu zaharul tos si zaharul vanilat si cand s-au albit, incorporati - putin cate putin - laptele clocotit, amestecand intruna. Rasturnati compozitia intr-o cratita, puneti-o pe foc si amestecati (fara sa fiarba) cu o lingura de lemn, pana ce se ingroasa si se prinde de lingura. Luati-o de pe foc, adaugati gelatina stoarsa, rachiul si o lingura cu nuca de cocos rasa. Lasati spuma sa se raceasca si dati-o 30 de minute la frigider. Incorporati si frisca batuta, turnati spuma intr-o forma de tarta (antiadeziva), decorati-o cu perele scurse bine si taiate felii si tineti-o inca 3 ore la frigider.
Inainte de-a o servi, scoateti spuma din forma pe un platou, presarati peste ea o lingura cu nuca de cocos rasa, putin rumenita, si ornati-o cu capsuni si frunzulite de menta.