Alimentatia gresita produce cancer
Dupa bolile de inima si de circulatie, cancerul este cel care provoaca de cele mai multe ori moartea. Doar in Germania, de exemplu (o tara care pune pret pe statistici), mor in fiecare an circa 200.000 de oameni din cauza tumorilor maligne (mai ales la plamani, intestin, stomac, san si prostata). La acestea se adauga anual inca 350.000 de cazuri noi. Cercetatorii din acest domeniu stiu de-acum ca principala cauza o constituie alimentatia incorecta. Mancam prea dulce, prea sarat, prea gras si, mai cu seama, prea multa carne!
Faptul ca exista o relatie stransa intre obisnuintele de alimentatie si aparitia cancerului este demonstrat de urmatoarele comparatii: in Japonia, unde consumul mediu de sare este de 22 g pe zi, exista foarte multe persoane bolnave de cancer la stomac. In Statele Unite, foarte multi oameni mor de cancer intestinal, din cauza ca americanii mananca multe grasimi (multa carne) si putine legume. Cei care traiesc in sudul Europei se imbolnavesc mult mai rar de cancer la intestin decat cei din nord, pentru ca ei consuma in mod regulat fructe si legume care contin vitamina C, ceea ce poate impiedica formarea acestui tip de tumora. Si inca ceva: in statele din sudul Americii, acolo unde se mananca multe arahide, este destul de frecvent cancerul la ficat. Motivul: arahidele sunt adesea atacate de un mucegai (ciuperca de mucegai) otravitor.
Un studiu de lunga durata efectuat in Europa de Oms, "Sanatate, alimentatie, cancer", urmeaza sa lamureasca si alte raporturi intre felul in care ne hranim si aparitia cancerului. In acest scop, in urmatorii 15 ani vor fi sondate 400.000 de persoane din sapte tari, sangele lor fiind testat incontinuu in ceea ce priveste vitaminele si grasimile.
Vegetarienii traiesc mai mult?
Da! Studii numeroase au demonstrat-o: in mod evident, exista mult mai putini vegetarieni care mor din cauza unor boli de inima sau de cancer. Ei consuma mai putine grasimi si mai multe fibre decat oamenii care se hranesc normal. Este adevarat ca imbolnavirea de cancer nu poate fi complet exclusa in cazul unei alimentatii sanatoase, dar oamenii de stiinta sunt edificati: fiecare om isi poate reduce vizibil riscul imbolnavirii.
Atentie la capcane!
Sigur ca un carnat la gratar nu provoaca cancer si ca o tuiculita din cand in cand este suportata de organism. Dar mai multi factori de risc la un loc fac ca situatia sa devina critica. Iata 8 dintre cele mai periculoase cazuri. Din fericire, majoritatea alimentelor noastre nu ne provoaca ingrijorare. Dar totusi, unele din ele pot sa contina (sau in ele pot sa se produca) substante cancerigene.
Cele mai periculoase sunt aflatoxinele. Ele sunt produse de ciupercile de mucegai (in special pe arahide). Partea proasta este ca nu au nici miros, nici gust. Sfatul nostru: mergeti la sigur. Indiferent ca-i vorba de paine, nuci, legume etc., alimentele mucegaite trebuie aruncate la gunoi. Exceptii: branzeturile, precum Camembert-ul sau Gorgonzola. Aceste tipuri de mucegai nu produc substante nocive. Si inca ceva: produsele cu mult zahar - cum ar fi marmelada - pot produce mucegai, dar nu toxine. In acest caz, indepartati stratul mucegait.
Dintr-un nitrat inofensiv, care se gaseste peste tot in jur, si care se concentreaza prin ingrasamintele prea mult folosite la fructe si legume, se poate forma in stomac un nitrat toxic, din care apar ulterior nitrosaminele cancerigene. Dar nitratul exista si in saramura care coloreaza in rosu salamul sau carnatul de casa, precum si in cateva soiuri de branza. La temperaturi inalte (de exemplu, bagate la cuptor sau prajite), se formeaza nitrosaminele. Deci, nu puneti niciodata pe gratar carnatii, caltabosul, slanina afumata!
Un sfat: vitamina C in cantitati mai mari neutralizeaza in stomac substantele nocive. Consumati deci intotdeauna langa gratar o salata de cruditati.
Fumul si prajitul pe gratar (carbunii de lemn) produc benzopirene. De aceea, mancati rar alimente afumate (peste, sunca). Un truc folositor: utilizarea gratarelor cu gaz sau electrice. Caci un gratar pe carbuni produce de 10 ori mai multe benzopirene decat unul pe gaz. Si la fel de important: inlaturati portiunile carbonizate.
Noile substante minune din legume si fructe
Ultimele vedete pe firmamentul alimentatiei sunt 3 litere: Svs. In spatele lor se ascund peste 5000 de substante diferite, care se gasesc in special in fructe si legume.
Ce sunt Svs-urile?
Pentru a afla, nu trebuie sa fim neaparat chimisti (din fericire). Pentru ca multe substante vegetale secundare - acesta este numele complet - sunt cunostinte mai vechi - substante colorante si aromatizante. Carotenoidele dau morcovilor culoarea galbena, flavonoidele dau tomatelor culoarea rosie sau verzei culoarea verde. Uleiurile eterice, de pilda allicina, confera usturoiului mirosul puternic. Terpenele dau lamailor aroma citrica. Svs-urile apara legumele si fructele de daunatori si de boli. Dar nu e vorba numai de plante! Oamenii de stiinta au descoperit acum ca aceste substante produc mici minuni si in cazul oamenilor: fortifica sistemul imunitar, omoara virusurile si bacteriile, regularizeaza tensiunea arteriala, reduc colesterolul si ne feresc chiar de cancer.
Cum combat Svs-urile cancerul?
Substantele vegetale secundare actioneaza la 5 nivele:
1 Impiedica formarea substantelor cancerigene: de exemplu, carotenoidele din gogosari neutralizeaza radicalii liberi, impiedicand in felul acesta formarea substantelor cancerigene.
2 Blocheaza substantele cancerigene: alicina din usturoi poate neutraliza, de pilda, atat de temutele nitrosamine, scotand pur si simplu din lupta anumite enzime.
3 Fac inofensive substantele cancerigene: anumite biosubstante, de exemplu cele din varza sau morcovi, stimuleaza niste enzime speciale, care fac inofensive substantele cancerigene, chiar daca acestea au patruns deja in celulele somatice.
4 Stopeaza dezvoltarea tumorii cancerigene: terpenele existente in citrice impiedica chiar formarea unor tumori, stopand cresterea unor celule deja modificate genetic (adica incetinind si oprind aparitia metastazelor).
5 Distrug celulele canceroase: genisteina (un hormon vegetal) din boabele de soia poate sa distruga tumorile mici, blocand vasele de sange din tumora si lipsind astfel de "seva" celulele canceroase.
Cate Svs-uri ii trebuie omului?
In aceasta privinta, nu exista inca date exacte. Se stie doar ca, printr-o alimentatie mixta normala, noi asimilam zilnic circa 1,5 g de substante vegetale secundare. Iar expertii sunt de acord ca aceasta cantitate nu este suficienta.
Vitaminele et Comp.
- Ii fac viata grea cancerului -
Acestia sunt jandarmii organismului nostru: vitaminele, substantele minerale si de balast. Caci cu puterea lor compacta, ele neutralizeaza in stomac, intestin si ficat, radicalii liberi din toxine, reducand astfel riscul aparitiei cancerului.
Majoritatea substantelor vitale se modifica - in mare parte - in asa masura, incat nu-si mai pot indeplini sarcina lor de vitamine la nivelul pielii, al nervilor sau al energiei. De aceea este foarte important sa compensam zilnic aceste lipsuri.
Vitamina C
Necesarul zilnic: 100-200 mg.
Este acoperit prin: 100 g gogosari sau 100 g broccoli sau conopida.
Actiune: intareste sistemul imunitar, neutralizeaza cancerigenele.
Alte surse: kiwi, varza alba, coacazele.
Vitamina E
Necesarul zilnic: 12 mg.
Este acoperit prin: 1 lingura ulei de grau incoltit.
Actiune: apara celulele de radicalii liberi.
Alte surse: uleiuri vegetale, nucile.
Beta-carotenul
Necesarul zilnic: 15-30 mg.
Este acoperit prin: 300 g de morcovi.
Actiune: ocrotire activa a celulelor impotriva radicalilor liberi.
Alte surse: toate legumele rosii si verzi: ardeiul, mango, anasonul.
Seleniul
Necesarul zilnic: cca 0,1 mg.
Este acoperit prin: 250 g paine integrala sau 3 felii de paine speciala cu seleniu (125 g).
Actiune: neutralizeaza radicalii liberi.
Alte surse: cereale, produse integrale, pastai (mazarea, fasolea, lintea).
Substantele de balast
Necesarul zilnic: 30 g.
Este acoperit prin: 250 g paine de secara.
Actiune: substantele de balast (fibrele, pectinele) stimuleaza activitatea (miscarea) intestinului, izoleaza toxinele si provoaca eliminarea mai rapida a acestora.
Alte surse: varza, morcovii, fasolea, toate fructele (in special merele), produsele integrale.
Alimentatia sanatoasa:
iata cat e de simplu
Multi oameni sustin ca ii preocupa alimentatia sanatoasa si ca o respecta. Excelent! Dar totusi, intre parerea proprie si realitate exista o mare prapastie. Iata in ce consta ea:
Trebuie reduse kilogramele in plus - Motivul: prea multe kilograme slabesc sistemul imunitar, ceea ce ne predispune la multe boli, printre care si cancerul. Formula ideala pentru greutate este: inaltimea in cm minus 100 = greutatea.
De exemplu, o femeie de 1,65 m trebuie sa aiba cel mult 65 kg. Cine are mai multe trebuie sa reduca din mancare.
Mancati zilnic 200 g fructe proaspete - (2 mere) si 350 g legume (o farfurie de salata + o portie de conopida), din care jumatate sa fie crude - aceasta este recomandarea Institutului American al Cancerului (Boston).
Reduceti grasimile - 40 g de grasime zilnic sunt suficiente (spun medicii). Asta inseamna o bucata de unt sau margarina, plus 2 linguri de ulei. Si consumati de preferinta branzeturi sau iaurt fara grasime.
Mancati mai putina carne si mezeluri - 1-2 portii pe saptamana sunt suficiente. Si mai bine: mancati peste de mare (slab), produse integrale.
Sare cu economie - Noi consumam zilnic peste 15 g, iar savantii considera suficiente 5 g. Sfatul lor: condimentarea cu ierburi.
Consumati alcool cu masura - Un pahar de vin sau de bere pe zi nu e periculos. Dar evitati bauturile tari.
Sa mancam corect
Planificarea zilnica ideala
1. Mai intai, trebuie, fireste, sa stiti de cate calorii aveti nevoie. Formula: la 1 kg greutate corporala - 30 de calorii. De exemplu: daca aveti 65 kg si nu doriti sa va ingrasati, dar nici sa slabiti, puteti consuma zilnic 2000 de calorii.
Cei 10 Ucigasi Ai Cancerului
Varza
Fie ca e creata, de Bruxelles, conopida sau varza rosie, varza este plasata in fruntea listei cu "ucigasii" cancerului.
In afara de Svs-uri - care opresc mai ales evolutia cancerului intestinal -, varza contine si multe vitamine si substante de balast.
Laptele, iaurtul et comp.
Bacteriile care se gasesc in acidul lactic, mai ales in iaurtul natural (netratat la caldura), apara organismul de infectii si impiedica formarea substantelor cancerigene in intestin. In afara de aceasta, produsele lactate contin albumina (foarte valoroasa) si mult calciu.
Morcovii
Substanta care coloreaza radacina de morcov este recunoscuta ca fiind anticancer: este vorba de betacaroten. Morcovii trebuie putin caliti sau rasi (pe razatoarea mica). Numai asa obtinem carotenul atat de pretios.
Ceapa
Substantele sulfuroase din ceapa (sulfide) ne fac sa lacrimam cand o taiem, dar actioneaza si ca niste antibiotice. Ele distrug bacteriile, intaresc sistemul imunitar, impiedica formarea substantelor cancerigene.
Caisele
Fructele contin o incarcatura compacta de vitaminele C, E si betacaroten. Pectinele (substante de balast solubile in apa) izoleaza substantele toxice din intestin si ne apara astfel de cancer. Acelasi lucru este valabil si pentru mere si citrice.
Pastaile
Mazarea, fasolea si lintea sunt foarte bogate in substante de balast si vitamine, iar ruda lor exotica, soia, contine in plus un hormon vegetal din care se produce in prezent o substanta activa anticancer.
Pestele de mare
Acizii grasi Omega 3 - foarte valorosi - ne feresc de cancerul intestinal. Majoritatea acestora se gasesc in macrou, hering, somon. Pestele este de asemenea singurul aliment care contine iod in cantitati apreciabile (foarte important pentru glanda tiroida).
Cerealele
Numai produsele integrale din grau, ovaz sau secara - de exemplu, painea de graham, de porumb, ovaz - contin, in afara substantelor de balast, o intreaga gama activa care impiedica aparitia cancerului.
Usturoiul
Mirosul tipic arata ca el contine uleiul eteric numit alicin, una din cele mai active piedici in declansarea cancerului (de stomac, de plamani, esofag, colon). O actiune asemanatoare - ceva mai redusa - o au arpagicul si prazul.
Rosiile
"Fructele rosii ale paradisului" sunt adevarate staruri printre legumele care impiedica aparitia cancerului. Rosia contine substante care neutralizeaza radicalii liberi si intareste sistemul imunitar.
Fructe si legume: acordati-le atentie
Majoritatea substantelor vegetale secundare (Svs) sunt, la fel ca multe dintre vitamine, adevarate mimoze. Continutul lor atat de pretios se pastreaza doar daca respectati urmatoarele reguli:
Cumparati fructe si legume proaspete, doar pentru 2 zile. Pastrati-le intr-un loc racoros, intunecos si uscat (in sertarul pentru legume din frigider).
Alegeti acele soiuri care sunt de sezon. Caci fructele si legumele proaspat culese sunt mai bogate in substante vitale si contin mai putine otravuri, cum ar fi nitratii.
Nu cumparati fructele si legumele expuse afara pe strada. Motivul: exista prea multe substante toxice produse de gazele de esapament. Exceptie: targurile saptamanale.
Nu spalati niciodata legumele si fructele dupa ce le-ati taiat si nu le lasati in apa, pentru ca in felul acesta se pierd prea multe substante nutritive. Taiati-le doar inainte de a le manca. In cazul salatelor de cruditati, turnati imediat sosul (marinata) deasupra, pentru ca vitaminele sa se pastreze intacte.
Nu le curatati de coaja, de cele mai multe ori nu este necesar. Multe substante toxice (plumbul) se afla la suprafata si dispar prin spalare.
Folositi la mancarurile cu varza (conopida, gulii etc.) sarea iodata. De ce? Pentru ca varza contine o substanta care stopeaza, ce-i drept, cancerul, dar care provoaca aparitia gusei, din cauza ca blocheaza valorificarea iodului in glanda tiroida.
Plan de alimentatie optima
La micul dejun: o chifla graham sau 2 felii de paine integrala - cu putin unt (margarina), putina branza de vaci cu ierburi si cat mai multe rosii, sau 30 g de fulgi (de ovaz sau mUsli), 1 iaurt (150 g), cu 200 g mere si fructe de padure, o lingura de seminte de floarea-soarelui.
In cursul diminetii: 2 mere sau 2 pere, sau 1 pahar de iaurt cu 3 caise, sau o salata de cruditati (200 g morcovi, 1 mar, 1/2 lingurita de ulei si zeama de lamaie).
La pranz: o friptura mica (150 g) sau 200 g peste cu multe legume, de exemplu, conopida, sau o farfurie mare cu salata. Ca desert: branza de vaci cu fructe proaspete.
La cina: legume gratinate sau o salata mixta cu 1 ou fiert.
Foarte important: nu uitati sa beti! Obligatoriu 2 1/2 litri pe zi! Mai ales apa minerala (fara calorii), ceaiuri de plante sau de fructe, zer. Motivul: lichidele ajuta rinichii sa elimine substantele toxice.
Ajutor urgent pentru cei care pacatuiesc
Reteta de prima urgenta
Iarasi n-ati avut ragaz sa va hraniti ca lumea si v-ati dus la restaurant, ori ati mancat pe fuga salam sau pizza? Nici o problema - puteti indrepta micile greseli cu aceasta salata, cat ati bate din palme. Caci ea contine putere vegetala concentrata: 150 mg vitamina C (necesarul zilnic acoperit), 15 mg betacaroten (necesarul zilnic acoperit), 9 g substanta de balast (numai 1/3 din necesarul zilnic), si toate astea avand doar 80 de calorii!
Reteta (pentru o portie): 100 g morcovi curatati de coaja si dati pe razatoarea mica. Doua rosii (100 g) taiate bucatele, 100 g broccoli (sau conopida) fiert 2 minute, in apa cu sare. Amestecati-le pe toate, adaugand 2 linguri de zeama de lamaie, 1 catel de usturoi presat si o lingura de ceapa verde tocata marunt.
Lista de consum zilnic
Cand e vorba de sanatate, nimic nu trebuie sa ni se para prea greu. Faceti-va timp si notati exact seara tot ce ati mancat sau baut in timpul zilei. Incercati sa va compuneti (modificati) meniul pe o perioada mai lunga, in asa fel incat sa puteti bifa zilnic urmatoarele 6 puncte:
Am mancat si am baut astazi:
- o portie mare de cruditati
- o salata de legume proaspete (rosii, castraveti, salata verde) fara maioneza
- fructe proaspete (cel putin o data pe zi); 1 mar, o para, o portocala etc.
- cereale - 2 felii de paine integrala sau mUsli etc.
- 1 pahar de lapte (0,2 l) sau cel putin 1 borcan de iaurt natural (150 g).
- cel putin 2 l de lichid (apa minerala, ceai de fructe sau de plante.
Cancerul
Cauzele imbolnavirii
Cu un procent de 35%, alimentatia influenteaza cel mai puternic aparitia cancerului, urmeaza imediat consumul de tutun (30%). In 10% din cazuri, cauzele imbolnavirii sunt bolile infectioase, in principal pentru ca slabesc sistemul imunitar. Vin apoi hormonii (7%) si stresul negativ (4%). In mod surprinzator, poluarea mediului inconjurator (de exemplu, metalele grele) nu atinge decat 2%.
Vitaminele-tablete: cat sunt de utile?
Specialistii in nutritie considera ca, cu cateva mici exceptii - fumatorii impatimiti si persoanele bolnave -, preparatele industriale pe baza de vitamine sunt absolut inutile. Tabletele pot fi folosite in doze prea mari si astfel devin daunatoare. In afara de aceasta, ele nu contin decat o particica din substanta activa, mai cu seama din substantele vegetale secundare (Svs), care se gasesc in fructe si legume. Si tocmai ansamblul de vitamine, substante minerale si Svs duce la actiunea de protectie (impotriva cancerului) a verzei, de pilda, sau a altor legume. Flavonoidele, de exemplu, maresc de 50 de ori actiunea vitaminei C in organismul nostru. Fapt de care o tableta nu este capabila!
Avertismente
Mancare prea fierbinte: produce mai intai iritatii si abcese cronice in cavitatea bucala, pe esofag si in mucoasa stomacului. Acestea se transforma in timp in tumori maligne.
Gratarul (carnati, fripturi, mici etc.): in timp ce carnea se prajeste pe gratar, se produc substante cancerigene ce pot duce la aparitia tumorilor la plamani si intestin.
Sunca afumata: odata cu fumul, in carne sau peste patrund si agentii cancerigeni. In afara de asta, produsele respective sunt adeseori foarte sarate. Atat sarea, cat si fumul provoaca mai ales cancerul stomacal.
Prea multa grasime: mai ales acizii grasi saturati, prezenti in carne sau mezeluri, sunt cauza aparitiei cancerului la san sau intestin, iar la barbati al celui de prostata.
Tariile: bauturile alcoolice favorizeaza formarea tumorilor cancerigene pe esofag, la stomac, pe ficat. Deosebit de periculoase sunt bauturile tari (peste 35% alcool).
Nuci vechi, paine mucegaita: ciupercile de mucegai produc substante cancerigene deosebit de puternice. Acestea duc la aparitia cancerului la ficat (in special).
Prea multa cafea: substantele care se produc prin prajirea boabelor verzi par sa favorizeze mai ales cancerul la vezica si pancreas.
Supragreutatea: reprezinta un factor de risc in special la femeile de peste 50 de ani. Ea poate duce la aparitia tumorilor la san, uter si intestinul gros. Motivul: in tesutul adipos se acumuleaza hormonii care provoaca cancerul.