Ingrediente (pentru 4 portii): 150 g salata verde, 1 ceapa rosie, 3 mere (450 g), 4 linguri otet de mere, sare, piper, zahar, 1 lingurita mustar, 8 linguri ulei, 1/2 lingurita maghiran uscat, 40 g samburi de nuca, 500 g ficatei de pui, 2 linguri faina.
Mod de preparare:
Se spala salata, se alege si se lasa sa se scurga. Se curata ceapa si se taie rondele subtiri, iar merele curatate de coaja si de partea lemnoasa se taie in spalturi.
Se pun merele si ceapa intr-un castron. Se prepara sosul, amestecand 6 linguri de ulei, mustarul, otetul, sarea, piperul, maghiranul si un varf de cutit de zahar, se toarna peste mere, se amesteca bine si se presara deasupra samburii de nuca zdrobiti sau taiati bucatele.
Se spala ficateii de pui, se zvanta, se sareaza si se pipereaza. Se dau prin faina si se prajesc circa 4 minute in restul de ulei incins. Se scot din tigaie si se servesc fierbinti impreuna cu salata.
Ciuperci taranesti
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 ciuperci mari, 200 g linte (verde), 200 g bacon, 4 rosii marunte, 2 cepe potrivite, 2 linguri ulei de masline, 1 legatura codite de ceapa verde, 2 cuisoare, 1 legatura zarzavat de supa, sare, piper.
Mod de preparare:
Curatati ceapa, infigeti in ea cuisoarele si puneti-o intr-o cratita impreuna cu lintea si zarzavatul de supa (1 morcov, 1 patrunjel, 1/4 telina). Turnati peste ele apa rece (sa le acopere bine), puneti-le pe foc, circa 30-35 de minute, si cand s-au fiert, adaugati sare.
Intre timp, rupeti coditele ciupercilor si prajiti putin (3-4 minute) palariile in uleiul incins, pana ce se rumenesc usor. Scoateti-le din tigaie si puneti in locul lor baconul taiat fasii, si dupa ce s-a rumenit si el frumos (circa 5 minute), pastrati-l undeva la-ndemana.
Incingeti cuptorul la 210gr..
Tocati piciorusele ciupercilor, impreuna cu ceapa ramasa, si caliti-le aproximativ 5-6 minute in grasimea lasata de bacon. Sarati si piperati.
Garnisiti palariile cu aceasta umplutura, puneti deasupra fasiile de bacon si asezati-le intr-o tava. Spalati si zvantati rosiile, aranjati-le de jur imprejurul ciupercilor si dati tava - 10 minute - la cuptorul incins.
Serviti-le imediat, presarate cu coditele de ceapa taiate rondele.
Salau la cuptor, cu sos de gutui
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 salau curatat de 1,2 kg, 600 g cartofi, 2 rosii, 1 lamaie, 1/2 legatura patrunjel verde, 2 linguri rase cu pesmet, 3 linguri ulei de masline, 20 g unt, sare, piper. Pentru sos: 3 gutui, 1 ceapa, 1 lamaie, 100 g zahar (brun), 300 ml otet de mere, 1 varf de cutit piper, 1 lingurita ghimbir, 1 lingurita nucsoara, 1/2 lingurita scortisoara pisata, 1/2 lingurita sare.
Mod de preparare:
Sosul - Curatati gutuile, taiati-le bucati si scufundati-le 2 minute in apa clocotita, la care ati adaugat zeama de la o lamaie. Scoateti-le din apa si lasati-le sa se scurga.
Goliti cratita, puneti inapoi gutuile impreuna cu ceapa tocata, turnati peste ele otetul, adaugati sarea si mirodeniile si lasati-le sa fiarba incet circa o ora, pana ce capata consistenta unei dulceti.
Intre timp, curatati cartofii, taiati-i rondele si taiati bucatele o lamaie decojita.
Incingeti cuptorul la 210gr..
Spalati pestele, crestati-l in trei locuri pe partea superioara, sarati-l, piperati-l pe dinauntru si introduceti in burta lui bucatile de lamaie.
Asezati cartofii si rosiile intr-o tava unsa cu ulei, puneti la mijloc salaul, turnati deasupra 2 linguri cu ulei, presarati peste el pesmetul, patrunjelul taiat (cu foarfeca) si untul (bucatele), adaugati sare si piper si dati-l 35 de minute la cuptorul incins. Serviti-l imediat, impreuna cu sosul de gutui.
Dulciuri
Crema de vanilie cu pere
Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 kg pere, 1 lamaie, 2 oua intregi + 3 galbenusuri, 200 g frisca batuta, 270 g zahar pudra, 2 batoane de vanilie.
Mod de preparare:
Taiati perele in sferturi, indepartati partea lemnoasa si semintele si curatati-le de coaja. Puneti-le - pe rand - intr-o cratita, adaugati zeama de lamaie, 150 g de zahar, batoanele de vanilie despicate in doua si razuite si 750 ml de apa. Lasati-le sa fiarba incet, circa 5 minute din momentul in care incep sa clocoteasca, apoi luati-le de pe foc si puneti-le deoparte sa se raceasca.
Scurgeti perele, pastrand 6 linguri din siropul in care au fiert, mixati-le cu siropul respectiv si rasturnati piureul astfel obtinut intr-un castron.
Adaugati 120 g zahar, ouale intregi si cele 3 galbenusuri si amestecati-le cu mixerul. Asezati castronul pe baia de apa (clocotinda) si continuati sa-l bateti pana ce isi tripleaza volumul (aproximativ 10 minute). Luati piureul de pe vasul cu apa si continuati sa-l bateti pana ce se raceste complet.
Incorporati, usor, frisca batuta, turnati crema in cupe, dati-o o ora la frigider si serviti-o foarte rece.