Printre cele mai spectaculoase transformari de mentalitate din lumea contemporana se numara trecerea femeii din ipostaza de "muza" in aceea de creator. "Cantata" etern de pictori, muzicieni si poeti, "eterna Eva" a decis sa-si paraseasca pasivitatea (magulitoare, ce-i drept) pentru a trece la carma corabiei. Fenomenul este exploziv. Numarul organizatiilor de femei care lupta pentru un statut de egalitate cu barbatul este impresionant. Meserii dure, "barbatesti", sunt asumate cu succes de femei, domenii - altadata exclusiv masculine - au numeroase reprezentante ale sexului "frumos".
In Germania, de pilda, printre numeroasele asociatii de femei, se numara si Gedok - "Federatia femeilor artiste", cu sediul la Berlin, din care fac parte femei-pictor, sculptor, fotograf etc. Bogata activitate a membrelor acestei organizatii le-a adus aprecierea internationala si a atras un mare numar de noi membre din alte tari. Numai anul trecut, expozitia de fotografii organizata de Gedok a reunit douazeci si opt de artiste, din mai multe tari ale lumii - Turcia, Magreb, Germania, Belgia, Iran, Portugalia, Franta, Romania -, si s-a bucurat de elogiile presei germane. Sunt aproape 200 de lucrari, imagini fotografice in panouri de pana la doi metri si jumatate, ce surprind cu multa sensibilitate si cu un deosebit simt artistic aspecte ale vietii femeii actuale, de pe cele doua emisfere ale globului. Vizitatorul care parcurge "filele" unei istorii ilustrate contemporane va patrunde in intimitatea unor familii, va fi partasul unor sarbatori, se va bucura sau intrista laolalta cu eroinele din aceasta saga universala, povestea femeii eterne.
Dupa ce a strabatut cu succes Germania (Karlsruhe, Munchen, Berlin, Bonn), expozitia ajunge acum si in Romania.
Din 19 august, cand a avut loc vernisajul, Salonul international de arta fotografica s-a deschis la Teatrul National - Galeria Etaj 3/4 din Bucuresti, unde va putea fi vizitat zilnic (lunea este inchis), intre orele 10-18, pana la 10 septembrie.