Ingrediente (pentru 6 bucati): 1 vanata, 2 catei de usturoi, 3 cepe, 6 linguri ulei de masline, sare, piper, 12 oua, 1 legatura patrunjel verde tocat.
Mod de preparare: Taiati vanata cubulete si tocati marunt ceapa si usturoiul. Prajiti-le pe toate in uleiul incins, adaugati sare si piper si lasati-le sa se dunstuiasca - cu capac - circa 30 de minute. Bateti ouale cu patrunjelul verde tocat, sarati, piperati si faceti 6 omlete plate intr-o tigaie unsa cu ulei. Puneti pe fiecare omleta o lingurita de vinete, rulati-le, fixati-le cu o scobitoare si serviti-le reci.
Omleta cu menta si branza telemea
Ingrediente (pentru 12 bucati): 150 g telemea, 12 oua, 6 frunze de menta proaspata (taiate cu foarfeca), sare (cu masura), piper, ulei de masline.
Mod de preparare: Puneti telemeaua intr-un castron, zdrobiti-o cu furculita si amestecati-o cu ouale batute si menta taiata. Sarati, piperati si faceti 12 omlete mici, intr-o tigaie unsa cu ulei de masline. Serviti-le reci, cu o salata de castraveti (taiati cubulete), asezonata cu putin ulei de masline si zeama de lamaie.
Placinta de omleta cu cartofi (reteta spaniola)
Ingrediente: 300 g cartofi, 6 linguri ulei de masline, 2 cepe mari, 12 oua, 3 linguri lapte, sare, piper, 300 g ardei iute rosu (murat), 1 catel de usturoi, 6 fire de patrunjel verde (taiat cu foarfeca), 1 lingura otet aromat.
Mod de preparare: Taiati cartofii (cruzi) cubulete si prajiti-i in uleiul incins, pana ce se rumenesc. Adaugati ceapa tocata marunt, acoperiti tigaia cu un capac si lasati-i sa se dunstuiasca circa 15 minute. Bateti ouale cu laptele, adaugati sare si piper, turnati-le peste cartofi si lasati compozitia sa se inchege pana ce capata consistenta unei omlete groase. Lasati-o sa se rumeneasca pe ambele parti. Taiati ardeiul iute cubulete si amestecati-l cu usturoiul presat, patrunjelul verde si otetul. Taiati omleta in cuburi mai mari, mai presarati eventual putina sare si piper si serviti-o rece, cu sosul de ardei iute.
Omleta cu dovlecei si branza
Mod de preparare: Dati dovleceii pe razatoarea mare, stoarceti-i intre palme ca sa iasa zeama din ei, prajiti-i 5 minute (pana ce se rumenesc usor) in uleiul incins si lasati-i intr-o sita sa se scurga. Bateti ouale impreuna cu branza rasa si amestecati-le cu dovleceii si mararul. Gustati de sare si piper si turnati compozitia in forme mici de tarta (antiadezive) cu diametrul de 10 cm. Dati omletele 15 minute la cuptor si serviti-le caldute sau reci.
Omleta umpluta cu ciuperci
Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 oua, 1 ceapa, 8 ciuperci mai mari taiate felii, 2 linguri patrunjel verde (taiat cu foarfeca), 60 g unt, sare, piper macinat.
Mod de preparare:
o Spargeti 4 oua intr-un castron si 4 in altul, sarati-le, piperati-le, bateti-le si puneti-le deoparte.
o Curatati ceapa, tocati-o marunt si prajiti-o in 10 g de unt pana ce se rumeneste usor. Rasturnati ceapa intr-o strecuratoare, lasati-o sa se scurga, incorporati-o intr-una din cele doua omlete (crude) si amestecati bine cu o spatula.
o Incingeti intr-o tigaie 20 g de unt, turnati omleta cu ceapa si lasati-o sa se inchege, amestecand cu spatula si ridicand marginile (ca sa ajunga dedesubt si ouale crude de deasupra).
o Intr-o alta tigaie, incingeti 10 g de unt, caliti ciupercile taiate felii, lasati-le sa se scurga intr-o sita si presarati-le peste omleta cu ceapa.
o Incingeti si restul de unt, turnati ouale batute din cel de-al doilea castron si lasati-le sa se inchege. Incalziti putin omleta cu ceapa si ciuperci, acoperiti-o cu omleta natur, presarati deasupra patrunjelul verde si serviti-o imediat.
Dulciuri
Omleta sufleu cu ciocolata si pere
Ingrediente (pentru 4 persoane): 5 oua, 1 1/2 para, 1/2 lamaie, coaja de portocala confiata, 50 g ciocolata amaruie, 2 linguri faina, 1 plic praf de copt, 5 linguri zahar pudra, 1 lingura zahar tos, 300 ml frisca nebatuta, 120 g unt, 2 linguri alcool de pere, 1 varf de cutit sare.
Mod de preparare:
* Bateti ouale circa 2 minute cu zaharul pudra si incorporati, amestecand intruna, faina, sarea si praful de copt. Turnati peste ele frisca nebatuta si alcoolul, adaugati coaja de portocala si lasati aluatul sa stea la rece 30 de minute.
* Taiati ciocolata aschii subtiri. Curatati para, taiati-o cubulete si stropiti-o cu o lingurita cu zeama de lamaie.
* Puneti sa se topeasca intr-o craticioara 90 g de unt si incorporati-l in aluat.
* Caliti cubuletele de para in untul ramas (la foc mic), turnati peste ele aluatul si lasati-l sa se inchege, pe foc, aproximativ doua minute. Dati focul mai mic si mai lasati-l 5-6 minute sa se patrunda.
* Rasturnati omleta pe un platou, presarati-o cu aschii de ciocolata si zahar tos si serviti-o calduta.