Si chiar mai mult decat atat, in indepartata Canada, in si mai indepartatul Taiwan, ba chiar si in Oceania! Nemaipomenit! O melodie cantata in romaneste se afla pe primele locuri in topurile europene. Minunea se intituleaza "Dragostea din tei" si e cantata de trei flacai de la Chisinau, Dan Balan, Radu Sarbu si Arsenie Toderas, membri ai formatiei O-Zone. Si, corolar al succesului international, sunt deja piratati de o alta formatie, tot romaneasca, numita Haiducii, ce-si face veacul prin Italia. Mai mult, popularitatea castigata de cei trei baieti de la O-Zone se traduce si in cresterea cererii de sonerii pentru telefon cu piesa lor. Multe site-uri de Internet de pe care se pot descarca melodii pentru telefon ofera si piesa lor, numarul de solicitari facandu-i pe cei de la O-Zone sa urce si in acest gen de topuri. Pe scurt, "Dragostea din tei" ameninta sa devina, a si devenit, hit-ul verii, asa cum altadata a fost "Lambada" sau "Macarena".
Fireste, apare un succes, apar si carcotasii. Mai intai acasa, unde capra vecinului are o traditie. Pasamite de capul cantecului n-ar fi cine stie ce, iar de versuri sa nu mai vorbim, pe alocuri frizeaza absurdul. Ce inseamna: "Alo, alo, sunt eu, Picasso/ Ti-am dat un bip si sunt voinic,/ Dar sa stii, nu-ti cer nimic!". De ce Picasso si nu Rembrandt sau Theodor Aman? Si ce inseamna "Dragostea din tei"? De ce nu din stejar sau din dud? Si asa mai departe. Baietii recunosc, versurile sunt simple, dar "cine a zis ca trebuie sa fie complicate", "exista reguli"? Important e ca oamenilor le place melodia si inteleg despre ce este vorba. Desi presa engleza a facut ferfenita "compozitia", "Dragostea din tei" si-a continuat ascensiunea in topuri, inclusiv in Anglia.
Asa ca, unde te duci, unde te-ntorci, nu auzi decat "Maiahu, Maiaha", la radio si la televizor, pe strada, in metrou, in lift, in magazinele de muzica, in supermarketuri, la strand, pe stadioane. O fredoneaza copiii, tinerii, adultii, varstnicii, a devenit semnal sau fundal muzical pentru emisiuni de radio si de televiziune. Pe scurt, un succes monstru. Explicatia e simpla: melodia are toate ingredientele care fac succesul misterios al unui hit de-o vara: o linie melodica simpla bine ritmata, o limba exotica si un refren si mai exotic, care intriga, dar se retine usor. In fine, baietii au o prestatie scenica antrenanta, sunt tineri, se misca bine, sunt simpatici si foarte disponibili pentru toate corvezile pe care le presupune marketingul unei bucati muzicale. Sunt prezenti oriunde sunt solicitati pentru interviuri, conferinte de presa, aparitii in emisiuni de radio si de televiziune. Recent, au fost prezenti, cu un succes enorm, in emisiunea "Wetten dass", una din cele mai populare emisiuni ale canalului public Zdf. Prezentatorul a tinut sa remarce ca odata cu largirea Europei, apar talente noi si, de ce nu, si mari succese muzicale. Si dupa ce ani de zile se vorbea despre Romania, doar ca sa se vorbeasca despre mineri, Iliescu, securitate, orfani, copii ai strazii, coruptie, saracie, de data asta numele Romaniei a fost pronuntat intr-un context pozitiv. Bravo baietilor de la O-Zone! Ar merita o decoratie. De la Iliescu. Poate si de la Voronin. Impartiali ca tot romanul, baietii sunt si diplomati, ca sa impace si varza de la Bucuresti, si capra de la Chisinau. Daca la Paris declarau "nici macar nu suntem romani, suntem moldoveni", la Praga au afirmat: "Venim din Republica Moldova, fosta provincie romaneasca Basarabia, ne-am inceput cariera in Romania si am scris cantecele pentru piata romaneasca. Oricum, Moldova si Romania sunt totuna". Ca sa nu mai vorbim ca, intr-un alt cantec, tot ei zic atat de frumos "Eu nu ma las de limba noastra, de limba noastra cea romana".
Mahiiahu! Mahiiaha! Si s-auzim numai de bine!