Ingrediente: 200 g cartofi, 1 tulpina de praz, 1 ceapa, 1 lingura ulei de masline, 3/4 l zeama concentrata de legume, 250 g rosii, 250 g fasole alba boabe (taiata), 1 lingura rozmarin, sare, piper.
Mod de preparare:
o Se spala cartofii, se curata de coaja si se taie cubulete, iar prazul, curatat si spalat, se taie rondele. Se curata ceapa, se toaca marunt si se caleste in uleiul incins. Se adauga cartofii si prazul, se dunstuiesc si ele, se sting cu zeama de legume si se lasa circa 15 minute sa fiarba incet, la foc mic.
o Se curata rosiile de pielita, se taie in doua si pe urma spalturi si se incorporeaza in supa impreuna cu fasolea alba fiarta si scursa si cu rozmarinul. Se mai gusta o data de sare si piper si se serveste fierbinte.
Ciuperci prajite cu usturoi
Ingrediente: 500 g ciuperci, 1 catel de usturoi, 1 lingura ulei de masline, sare, piper, 1 lingura bulion, 2 linguri zeama de lamaie, 1 lingura maghiran tocat.
Mod de preparare: Se curata ciupercile, se spala si se taie felii. Usturoiul curatat se taie marunt si se prajeste impreuna cu ciupercile in uleiul incins. Se adauga sare, piper si bulion, se amesteca, se incorporeaza zeama de lamaie si maghiranul si se dunstuiesc circa 5 minute. Se mai gusta o data de sare si piper si se servesc, simplu, cu paine.
Peste cu spanac
Ingrediente: 600 g spanac (intreg), 2 salai mici sau alt peste (a 300 g), piper, 2 catei de usturoi, 2 linguri patrunjel verde tocat, 3 lingurite ulei de masline, 1 ceapa, 1 lingura zeama de lamaie.
Mod de preparare:
o Se alege spanacul si se spala. Pestele, curatat, spalat si zvantat, se condimenteaza, iar usturoiul se toaca marunt. Se umplu pestii cu usturoi si patrunjel verde si se prajesc 10-15 minute in doua lingurite de ulei incins.
o Se curata ceapa, se taie marunt si se caleste in uleiul ramas. Se adauga spanacul scurs, se dunstuieste si el 5 minute si se serveste impreuna cu pestele stropit cu zeama de lamaie.
Pui condimentat
Ingrediente: 250 g piept de pui (filE), piper, 1 catel de usturoi, 1 ardei iute, 1 lingura zeama de lamaie, 1/2 lingurita ulei de masline, 400 g cartofi, sare, rozmarin.
Mod de preparare:
o Se spala pieptul de pui, se zvanta cu un stergar si se pipereaza. Usturoiul curatat se toaca, la fel ca si ardeiul iute (dupa ce i s-au indepartat semintele). Se amesteca zeama de lamaie cu usturoiul, ardeiul iute si uleiul, se ung fileurile si se lasa circa 20 de minute sa se patrunda.
o Se spala cartofii si se fierb - cu coaja - aproximativ 20 de minute. Se curata si se taie spalturi. Se scoate puiul din marinata si se prajeste carnea circa 8 minute intr-o tigaie incinsa (fara grasime), se sareaza, dupa care se adauga cartofii si rozmarinul, se lasa sa se rumeneasca 5 minute si se servesc cu sferturi de lamaie, dupa ce s-au mai gustat o data de sare si piper.
Risotto cu legume
Ingrediente: 100 g telina, 1 morcov, 1 dovlecel, 1 ceapa, 1 lingurita ulei de masline, 100 g orez, 3/8 l zeama concentrata de legume (Knorr+apa), sare, piper, 3 lingurite parmezan ras, 1 lingura patrunjel verde tocat.
Mod de preparare: Se curata legumele, se spala si se taie cubulete. Ceapa curatata se toaca marunt si se caleste in uleiul incins. Se adauga orezul, se dunstuieste pana ce devine sticlos, se stinge cu zeama de legume si se lasa pe foc (circa 10 minute) sa se umfle, amestecand intruna. Se adauga legumele, se condimenteaza si se fierb toate inca 15 minute, la foc mic. La sfarsit, se incorporeaza cascavalul ras si patrunjelul.
Penne cu masline negre
Ingrediente: 10 g ciuperci uscate, 80 g macaroane scurte, sare, 200 g rosii, 1 lingurita ulei de masline, 10 g jambon afumat, 30 g masline negre, fara samburi, piper.
Mod de preparare: Se inmoaie ciupercile in 5 linguri de apa si se fierb macaroanele al dente. Rosiile curatate de pielita se taie cubulete, la fel ca si jambonul. Se dunstuiesc, circa 5 minute, in uleiul incins, rosiile, sunca, ciupercile si maslinele, se gusta de sare si piper si se amesteca cu macaroanele fierte si scurse.
Dulciuri
Papanasi cu fructe de padure
Ingrediente (pentru 4 portii): 1/4 l sirop de fructe (cirese, zmeura), 1 lingura amidon, 300 g fructe de padure (zmeura, fragi, afine), 100 g zahar, 500 g branza slaba de vaci, 40 g unt moale, 2 oua intregi, 2 galbenusuri, 1 plic zahar vanilat, 2 linguri pesmet, 100 g gris, 1 lingurita coaja rasa de lamaie, sare.
Mod de preparare:
o Se pune siropul pe foc, si cand clocoteste, se leaga cu amidonul dizolvat in putina apa. Se adauga fructele si 50 g de zahar, se lasa sa dea in clocot si se pune deoparte sa se raceasca.
o Se stoarce bine branza intr-un stergar, se amesteca mai intai cu untul inmuiat si pe urma cu ouale intregi si galbenusurile. Se adauga restul de zahar, zaharul vanilat, pesmetul, grisul si la urma de tot coaja de lamaie si sarea. Se tine 30 de minute la rece.
o Din aluat se fac - cu palmele umezite - 12 papanasi mici, care se fierb circa 15 minute - fara sa clocoteasca - in apa cu sare. Se servesc cu siropul preparat anterior, tavaliti - eventual - in putin pesmet prajit in unt.