Initiate in 1992 de Ion Caramitru, aceste "Gale" recompenseaza marile evenimente ale vietii noastre teatrale, deopotriva actori, regizori, scenografi, muzicieni si spectacole. Pentru a marca semnificatia evenimentului, ne-am adresat autorului sau.
- In calitatea de presedinte al Uniunii Teatrale din Romania (Uniter), dar si in calitate de animator - inegalabil - al Galei premiilor, ce a adus ca noutate aceasta a 12-a editie a ei?
- As aminti, in primul rand, faptul ca ea a adus un numar sporit de premii. Si anume: pentru prima data in palmares au aparut Premiul pentru rol secundar - categoria actori si actrite. Ca si un Premiu pentru muzica de scena. Astfel, ne-am putut tine de o promisiune facuta inca acum trei ani: aceea de a largi "gama" de premii. Ma bucur sa pot reaminti si faptul ca am continuat sa oferim Premiul pentru teatru pentru copii, teatru de papusi si circ... M-a bucurat, ne-a bucurat, de asemeni, procentul incurajator - daca ma pot exprima astfel - de tineri in cadrul Galei, prezenta tinerilor artisti in cele mai multe dintre nominalizari. De asemenea, am putut constata cu satisfactie prezenta - as zice - masiva, a valorilor teatrului maghiar din tara noastra! Este, de asemenea, imbucuratoare participarea la aceste gale a corpului diplomatic, a ambasadorilor acreditati la Bucuresti - admiratori neconditionati ai teatrului romanesc. Profit de aceasta ocazie ca sa amintesc faptul ca in 1998, pe cand eram ministru al culturii, Romania a obtinut din partea Uniunii Europene frumoasa suma de 2 milioane de ecu (azi - euro) pentru "Programe culturale". Asa incat se poate spune ca, inca de atunci, in lupta noastra pentru intrarea Romaniei in comunitatea europeana, un capitol important, capitolul Cultura, era castigat. Si, "a propos" de "castiguri", vreau sa amintesc aici inca ceva, inca o batalie castigata. Si anume: am fost instiintati in mod oficial ca in seara transmisiei, timp de 4 ore, intre orele 20 si 24, adica in "prime time" - cum spun specialistii -, Gala Premiilor Uniter a batut toate recordurile de audienta! Si asta, in ciuda concurentei Tv de toate tipurile (violenta din filmele cu batai, "bancurile" din programele de divertisment)... Asadar, romanul e setos de cultura! Si - atunci cand are de unde alege - respinge oferta de doi bani!