Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 andiva, 1/2 salata verde creata, 250 g ciuperci, 1 piept de pui dezosat, 1 lingura unt, sare, piper, 100 g bacon taiat cubulete. Pentru sos: 6 linguri maioneza, 4 linguri iaurt, 4 linguri ketchup, 4 linguri vin dulce (sau suc de mere).
Mod de preparare:
* Se aleg frunzele de salata si andiva, se spala, se zvanta intr-un servet si se rup bucati potrivite. Ciupercile curatate se taie in doua sau felii mai mari. Pieptul de pui se spala, se sterge, se taie cubulete si se prajeste circa 10 minute in untul incins. Se adauga ciupercile, se dunstuiesc putin, se sareaza si se pipereaza. Cubuletele de bacon se rumenesc intr-o tigaie fara grasime. Din maioneza, iaurt, ketchup si vin se prepara sosul, care se gusta de sare si piper si se amesteca cu toate ingredientele amintite (salata, ciuperci, pui, bacon...). Salata se serveste imediat.
Salata de heringi cu mere
Ingrediente (pentru 4 persoane): 320 g heringi usor afumati (fileuri), 250 ml lapte, 2 mere, 2 tulpini de telina, 1 iaurt, 30 g branza de vaci + smantana (tip Fagaras), 1 lingurita hrean ras, zeama de la o lamaie, 50 ml whisky, sare, piper.
Mod de preparare:
*Asezati fileurile de heringi intr-un vas adanc, turnati peste ele laptele, acoperiti-le cu o folie de plastic si tineti-le 12 ore la frigider.
* A doua zi puneti whisky-ul pe foc, ca sa se evapore alcoolul, si lasati-l sa se raceasca.
* Amestecati - intr-un castron - branza de vaci cu iaurtul si cu hreanul, adaugati zeama de lamaie si parfumati-le cu whisky. Gustati de sare si piper, acoperiti-le cu folie de plastic si dati-le la frigider.
* Scurgeti fileurile de peste, zvantati-le si taiati-le bucatele.
* Spalati merele si scoateti-le partea lemnoasa si semintele (cu un cutit sau cu o lingurita). Taiati-le - cu coaja cu tot - mai intai in 4 si pe urma lamele.
* Curatati tulpinile de telina si taiati-le marunt.
* Puneti pe un platou fileurile de heringi, fasiile de mar si telina maruntita, turnati sosul peste ele si serviti-le imediat.
Placinta cu salata verde
Ingrediente (pentru 2 portii): 300 g ciuperci, 50 g salata verde, 2 oua, 1/8 l lapte, 50 g faina, sare, 10 g unt sau margarina, piper, 1/2 legatura codite de ceapa verde, 150 g smantana acrisoara, 1 lingurita otet, 1 lingura ulei.
Mod de preparare:
* Se spala ciupercile, se lasa sa se scurga bine (sau se sterg cu o carpa umeda) si se taie in 4 (cu tot cu coditele putin scurtate). Salata spalata si zvantata se rupe bucati potrivite.
* Intr-un castron se amesteca ouale, laptele, faina si 1 varf de cutit de sare, pana ce se obtine un aluat neted si se lasa 5 minute sa se umfle (sa creasca).
* Se incinge untul intr-o tigaie mare de teflon si se prajesc ciupercile la foc iute, amestecand intruna. Se sareaza, se pipereaza si se toarna peste ele aluatul preparat anterior. Se prajeste mai intai pe o parte si pe urma pe cealalta, pana ce se rumeneste frumos.
* Se spala coditele de ceapa verde, se zvanta, se taie rondele si se amesteca cu smantana acrisoara, iar separat se drege salata verde cu un sos preparat din ulei, otet, sare si piper. Se taie clatita bucati si se serveste cu sosul de smantana si salata verde.
Snitele de pasare cu Tsatsiki si rosii
Ingrediente (pentru 4 portii): 500 g rosii, 500 g branza grasa de vaci, 1 catel de usturoi, sare, piper, 1 legatura de busuioc, 4 fileuri de pui sau curcan (a 150 g), 1 lingura ulei.
Mod de preparare:
* Se oparesc rosiile, se curata de pielita si se taie cubulete. Se amesteca cu branza de vaci si usturoiul presat, se sareaza, se pipereaza si pe urma se incorporeaza busuiocul spalat, zvantat si taiat marunt.
* Se spala fileurile de pui, se sterg, se sareaza, se pipereaza si se prajesc in uleiul incins, cate 3 minute pe fiecare parte.
* Se servesc cu Tsatsiki (amestecul de branza) si - eventual - cu o garnitura de cartofi fierti.
Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 pulpa de miel (1,8 kg), 1/2 sticla de vin rosu sec, 50 ml coniac, 1 ceapa, 1 morcov, 1 tulpina de telina, 4 catei de usturoi, cateva fire de menta, coriandru si busuioc, 3 linguri ulei de masline, 50 g unt, coaja de la o portocala, 2 cuisoare, 1 baton de scortisoara, 3 stelute de anason, 1/2 lamaie, sare, piper.
Mod de preparare:
* Puneti pulpa de miel intr-un vas adanc, ungeti-o pe toate fetele cu ulei si presarati-o cu sare si piper.
* Adaugati ceapa taiata in sferturi, morcovul rondele, telina maruntita, usturoiul zdrobit, coaja de portocala, plantele aromate si mirodeniile. Turnati deasupra coniacul si vinul rosu, acoperiti vasul cu un capac si lasati carnea sa se macereze 12 ore la frigider, intorcand-o de 2-3 ori.
* Incingeti cuptorul la 220C.
* Scurgeti pulpa de miel, stergeti-o, lasati si legumele sa se scurga si filtrati marinata.
* Puneti legumele intr-o tava mare de friptura, asezati peste ele pulpa de miel si dati-o 45 de minute la cuptor (stropind-o din cand in cand cu marinata).
* Cand e bine patrunsa, infasurati carnea intr-o folie de aluminiu si lasati-o sa se odihneasca pe un platou in cuptorul stins, cu usa cuptorului intredeschisa.
* Amestecati sosul din tava cu marinata ramasa, puneti-l pe foc si lasati-l sa scada bine (doua treimi). Strecurati-l, incorporati untul taiat bucatele si amestecati-le cu telul, adaugand, la sfarsit, si putina zeama de lamaie.
* Serviti pulpa de miel imediat, cu sosul alaturi si o garnitura potrivita.
O "tusa" de savoare
Carnea de miel nu se poate gati fara usturoi. Exista, insa, si alte condimente, ierburi aromate sau mirodenii care-i pun in valoare gustul delicat, savoarea si subtilitatea.
*Mirodenii complice: praful de chimen, semintele de coriandru, nucsoara.
*Ierburi aromate complice: menta, coriandrul si busuiocul.
*Condimente complice: lamaile confiate, rozmarinul, cimbrul, arpagicul si fileurile de ansoa - sarate sau in ulei de masline.
Dulciuri
Sarlota cu mere
Ingrediente (pentru 6 persoane): 1,5 kg mere, 80 g unt + inca 20 g pentru uns forma, 200 g zahar pudra, 1 plic zahar vanilat, 80 g stafide, 30 piscoturi, 5 linguri rom. Pentru ornat: 2 mere, 50 g unt, 10 cuburi de zahar.
Mod de preparare:
* Puneti stafidele la macerat intr-o lingura de rom.
* Curatati merele, indepartati partea lemnoasa si taiati-le bucatele. Incingeti untul intr-o tigaie si caliti-le 3 minute la foc iute. Adaugati zaharul - pudra si vanilat - si stafidele, cu rom cu tot, si lasati-le sa fiarba circa 15 minute, amestecand usor din timp in timp. Lasati-le sa se raceasca. (Compotul trebuie sa fie moale si putin caramelizat).
* Ungeti o forma de sarlota.
* Amestecati romul ramas cu 100 ml de apa. Inmuiati repede partea plata a piscoturilor si tapetati cu ele forma de jur imprejur (piscoturile sunt puse in picioare cu partea bombata spre peretii formei) si apoi pe fund (piscoturile se pun pe orizontala, stranse bine unul langa celalalt).
* Umpleti forma, alternand un strat de compot cu unul de piscoturi si terminati cu un strat de piscoturi, cu partea plata in jos, lipite bine unele de altele. Acoperiti forma cu o farfurie, puneti peste farfurie o greutate si tineti sarlota la frigider pana a doua zi.
* Inainte de-a o servi, curatati cele 2 mere pentru decorat, taiati-le bucati si rumeniti-le in unt, la foc potrivit, cam 3-4 minute pe fiecare parte. Cand le intoarceti, aveti grija sa nu se rupa si verificati daca sunt patrunse cu varful unui cutit. Lasati-le apoi sa se raceasca pe o farfurie. Puneti intr-o craticioara cubuletele de zahar cu o lingura de apa rece si lasati-le sa fiarba la foc iute, pana ce se caramelizeaza frumos (sa nu fie maronii). Turnati peste ele inca o lingura cu apa si acoperiti vasul cu un capac.
* Scoateti sarlota pe un platou si ornati-o cu bucatile de mar. In final, turnati peste sarlota si mere, sosul caramel.