Din sarbatorile Pastilor fac parte si ouale colorate. Candva, erau doar rosii. Acum, s-au impestritat: galbene, albastre, portocalii, inveselesc ochiul si masa de sarbatoare cu culorile lor. Cel mai adesea, gospodinele recurg pentru a le vopsi la culori chimice. Ele au insa un aer prea uniform. Cine va incerca sa vopseasca oua cu culori naturale va obtine cele mai frumoase si neasteptate culori. Daca in casa exista copii, puneti-i si pe ei sa v-ajute: indeletnicirea obtinerii culorilor naturale seamana cu prepararea fluidelor din distileriile alchimistilor. Deci:
*patrunjelul - vopseste ouale in galben. Doua legaturi se pun la inmuiat peste noapte. A doua zi se fierb intr-o jumatate de litru de apa. Se lasa sa stea un sfert de ora in vasul acoperit. Apoi se pun inauntru ouale proaspete, bine spalate cu o solutie slaba de detergent, ca sa se degreseze (daca e cazul), si se lasa sa fiarba 10 minute.
*ceapa rosie - vopseste ouale in rosu. Se fierbe o cana de apa cu un pumn de coji. Se lasa sa stea 12 ore cu capac. Apoi fierbeti ouale in lichid si lasati-le sa stea inauntru pana obtineti culoarea pe care o doriti.
*cafeaua - da culoarea maro. Pentru o nuanta accentuata de maro, aveti nevoie de cafea proaspat macinata. Fierbeti mai intai cafeaua intr-un vas mare, ca sa nu dea in foc. Apoi puneti ouale proaspete inauntru si lasati-le sa mijoteasca 10 minute, la foc mic.
*urzicile - vopsesc in verde. Inmuiati in apa de peste seara urzici proaspete. Lasati-le sa stea 12 ore. A doua zi, fierbeti ouale in zeama lor.
*sfecla rosie - da un rosu-violet de Burgundia. Luati o sfecla rosie, taiati-o bucati si fierbeti-o intr-o jumatate de litru de apa, vreme de 15 minute. Apoi adaugati ouale si fierbeti-le 10 minute. Lasati-le sa ramana in lichid pana obtineti culoarea dorita. O lingura de otet adaugata in vopsea accentueaza culoarea.
Cand ouale sunt gata, ungeti-le cu o carpa inmuiata in untdelemn: vor straluci.