Mic scenariu pentru un viitor european vag apocaliptic
O poveste draguta circula pe Internet. Un fel de calendar al extinderii europene.
2007 - Bulgaria intra in Uniunea Europeana.
2010 - Romania, plictisita sa se tot uite in ceafa groasa a bulgarilor, intra in Uniunea Europeana. In Piata Presei Libere, fosta Scanteii, pe locul lasat liber de Lenin, se dezveleste statuia lui Ioan Talpes. Patria recunoscatoare.
2015 - Prin stradania romanilor, sangele apa nu se face, Croatia, Macedonia, Bosnia si Hertegovina si Turcia intra in Uniunea Europeana. In semn de recunostinta, turcii ne dau inapoi sabia lui Stefan cel Mare.
2017 - Romania nu se lasa, Albania, Kosovo, Serbia si Muntenegru ajung in Uniunea Europeana.
2018 - Administratia Uniunii Europene angajeaza primul functionar roman. In scurt timp, acesta reuseste sa eficientizeze activitatea, angajand, prin concurs, desigur, colegi din Psd si familiile nevestei, nasilor, vecinilor si a celor mai buni prieteni.
2019 - Ai nostri reprezinta 10% din administratie. Mai mult nu s-a putut. Deocamdata.
2022 - Recuperam, totusi. Romanii reprezinta deja 60% din administratie. Pentru a-i feri pe functionari de ispitele coruptiei, la propunerea romanilor, se maresc salariile de trei ori si se instituie un program de lucru flexibil. Limbile slave din sudul Europei ajung pe locul trei, dupa limba romana, ca "limbi folosite in administratie". Munca multa, stres pe masura. Din cauza stresului, 90% din membrii administratiei europene sunt in concediu de boala. Cele mai multe imbolnaviri se inregistreaza in perioadele 15 iunie - 15 septembrie si 15 decembrie - 15 ianuarie. Bolnavii sunt vazuti pe plajele Mediteranei, in Insula Bali, in Alpi, si in alte locuri cunoscute pentru eficienta tratamentelor impotriva stresului. Se da legea prin care cheltuielile pentru tratarea acestor boli profesionale sunt suportate de catre bugetul Uniunii Europene. Pana la intoarcerea la lucru a bolnavilor, se angajeaza noi functionari. Pe termen nelimitat.
2025 - Proportia balcanicilor in administratia Ue este de 90%. Macedonenii refuza din nou adoptarea Euro. Prin referendum.
2026 - Se constata o ingrijoratoare, totusi, crestere a birocratiei. Recunoscuti pentru calitatile lor organizatorice, expertii romani sunt insarcinati cu reorganizarea si restructurarea administratiei europene. Ei intocmesc un plan de masuri riguros, prin care propun reducerea la sange a posturilor de portari, femei de serviciu, bucatari, soferi. Sunt date afara doua secretare. Sunt dati afara si belgienii. Toti, pana la unul. Proportia balcanicilor in administratia Ue e de 99,3%.
2027 - Cu sprijinul Romaniei, Croatia primeste noi credite, printre care si unul pentru cresterea fluturilor de matase. In schimb, Croatia propune un credit semnificativ pentru extinderea la nivel european a activitatii cenaclului "Totusi iubirea". Vadim Tudor se enerveaza. Presedintia croata isi termina mandatul de sase luni. Romania sfarseste cu succes procesul de privatizare. Din ianuarie 2028, presedintia Ue este preluata de Belgrad.
2028 - Nicolae Mischie, Bebe Ivanovici, Marian Oprisan, Tony Grebla, Lilion Gogoncea, Culita Tarata, Trita Fanita, Serban Mihailescu, Octav Cozmanca si Radu Mazare sunt alesi membri pe viata ai Parlamentului European. La 23 august, Germania iese din Uniunea Europeana. O luna mai tarziu, fac acelasi lucru Franta si Finlanda si, pana la sfarsitul anului, in timpul presedentiei albaneze, ies si Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Suedia, Olanda, Luxemburg, Italia, Spania, Portugalia, Austria, Cehia, Lituania, Letonia, Estonia, Grecia si Slovenia. Toate aceste tari introduc un regim drastic de acordare a vizelor pentru cetatenii Uniunii Europene.
Toata povestea e o gluma, fireste. Orice asemanare cu situatii cunoscute e, desigur, absolut intamplatoare.