Szucs Francisc
"Imaginea satului vechi este icoana noastra"
Intr-o perioada nefasta, de disparitie a satului traditional romanesc, cand pana si "morosenii", cei mai conservatori dintre taranii romani, au renuntat la frumoasa casa de lemn in favoarea casei "moderne", tencuita in ceramica si oglinzi, iata ca intr-o zona aproape necunoscuta din Alba, se desfasoara un fenomen exceptional: antrenati de Szucs Francisc, singurul primar udemerist din judet, maghiarii si romanii din Rimetea (Torocko) efectueaza o lucrare de restaurare unica in tara a caselor batranesti. Sub indrumarea Trustului "Transilvania" din Cluj-Napoca si platiti din fonduri ungare, ei au respins termopanele si "modernizarile" impersonale, construind, in prelungirea spatiilor vechi, bai si bucatarii dotate cu tot ce e necesar unui turist. In comparatie cu situatia din alte asezari pitoresti din diverse colturi ale tarii, unde constructiile se dezvolta haotic din vina legislatiei si a unor primari care ignora patrimoniul construit in trecut, la poalele Trascaului s-a aplicat o solutie opusa si inteleapta: s-a urmarit reinvierea stilului vechi al satului, respectarea stricta a fiecarui detaliu de altadata. Primarul Szucs Francisc si-a dat seama ca restaurarea fidela a imaginii satesti din trecut poate reprezenta, pe langa o fireasca mandrie locala, chiar remediul contra saraciei. Astazi, la Rimetea vin autocare din toata Europa, nu numai din Ungaria, cu toate ca au de parcurs, in final, o portiune de drum plina de gropi. Din ele coboara mii de turisti pe sezon, ca sa admire si chiar sa locuiasca un sejur in cel mai bine conservat sat din Romania. Rimetea este situata intre Aiud si Buru, pe Valea Aiudului, iar ca sa ajungi aici, iei ca reper inconfundabil semeata Piatra a Secuilor, in varful careia, pe ruinele unei cetati dacice, a fost construita o cetate medievala. Numita candva Trascau, dupa numele muntilor care strajuiesc imprejurimile, comuna Rimetea din judetul Alba este situata pe fostul domeniu al nobilului maghiar din secolul al Xiv-lea, Torocko, de la care-si trage numele unguresc. Multa vreme o asezare de mineri sasi, adusi sa exploateze zacamintele de fier din zona, Rimetea conserva o civilizatie multiculturala speciala: locuita in proportie de 85% de maghiari, de 15% romani si tigani, pastreaza cu sfintenie o arhitectura traditionala de tip sasesc. De notat ca, de-a lungul timpului, sasii au fost maghiarizati, astazi nemaifiind nici o familie cu nume german. Pana aici, nimic deosebit. Si alte sate transilvane au cunoscut evolutii asemanatoare, determinate de istoria zbuciumata a acestei provincii aflate sub stapaniri straine secole de-a randul. Rimetea te surprinde insa prin ceva ce nu gasesti in nici o alta localitate din Romania: este detinatoarea medaliei de argint "Europa Nostra", acordata de Uniunea Europeana pentru modul exceptional in care conserva patrimoniul de case vechi din inima satului.
"Nimeni nu poate construi de capul lui,
nici macar un cotet de gaini"
- La alegerile din 1996, ati aflat ca marea majoritate a rimetenilor (90%) va doresc primar. Reales in 2000, urmariti obtinerea unui nou mandat in vara. Credeti ca veti reusi?
- Sunt sigur. Venirea mea la Primarie a insemnat sfarsitul stagnarii. Noi avem reputatia de oameni foarte activi si cinstiti, tatal meu a fost timp de 20 de ani presedintele C.A.P.-ului din localitate, si oamenii isi amintesc ca traiau destul de bine. Cand am pus piciorul in pragul Primariei, acum opt ani, nu era mai nimic in afara de placa oficiala de pe fatada si un bec agatat de o sarma. Oamenii o duceau greu, abia isi tineau zilele cu o vaca pe batatura. Nimeni nu auzise de Rimetea, iar in afara de cateva rude din Ungaria, nici un strain nu innopta in sat. Nu se misca nimic in comuna noastra, iar acest lucru m-a intristat, deoarece sunt fiul acestor locuri.
- Restaurarea caselor vechi este o realizare exceptionala, care vi se datoreaza in mare parte. Cum ati inceput?
- Prin infratirea cu Sectorul V din Budapesta. In paralel, am declansat maturatul tuturor curtilor si strazilor si am introdus o clauza pentru orice incercare de restaurare a unei case. Nimic nu se poate face fara autorizatia Primariei si a Trustului "Transilvania" din Cluj. Fiecare casa este a unui proprietar, dar toate la un loc sunt ale satului, iar interesul satului primeaza in fata interesului individual. De aceea, imaginea satului restaurat este icoana noastra, a tuturor, si nimeni nu poate construi de capul lui nici macar un cotet de gaini. A existat si un revers convenabil: cine se angaja sa respecte integral casa veche primea bani pentru renovare. Asa am reusit sa renovam 154 de case din cele 315 ale satului. Incepand cu anul 2000, am sistat autorizatiile pentru construirea caselor noi, daca acestea nu respecta cu strictete stilul vechi sasesc, fara termopane, fara "inovatii" la fatade, fara etajari etc.
- Toate acestea inseamna bani. Ce suma primiti anual de la Sectorul V al Budapestei?
- Echivalentul bugetului Primariei, adica opt milioane de forinti, circa 11.000 de dolari. Si zilele trecute am primit aceasta suma, ca sa declansam zugravitul si varuitul inainte de Pasti, cand satul va fi plin de musafiri. Practic, din 154 de case renovate, avem aproape 30 de pensiuni de una si doua margarete, ceea ce face ca peste 30% din populatie sa traiasca direct si indirect din turism. Luand in calcul toate spatiile disponibile, Rimetea poate caza si hrani circa 200 de turisti pe zi. Numai in 2003 ne-au vizitat cel putin 11.000 de persoane, daca ne luam dupa numarul biletelor de intrare vandute de muzeul comunal. Sumele venite din Ungaria nu reprezinta insa decat o treime din costuri, restul este asigurat din contributia in bani si munca a fiecarui gospodar.
pentru intrarea sub protectia Unesco"
- Poate ar fi interesati si altii sa afle regulile de baza ale restaurarii caselor din Rimetea. Ce are si ce nu are voie sa construiasca un satean care solicita autorizatie?
- In anul 2000, am obtinut iscalitura ministrului culturii, Ion Caramitru, pe un document care declara Rimetea drept sat istoric, de patrimoniu. De aceea, exigentele restaurarii vizeaza nu numai fatada, ci toata casa, de la amenajarile dinspre strada pana la sura, magazie, fantana si cuptor de paine. Trustul "Transilvania", pe baza interesului pastrarii mostenirii culturale maghiare si a legilor Romaniei, stabileste practic ce ai voie sa faci la tine in curte. Grija este maxima, deoarece ne pregatim sa depunem dosarul pentru intrarea sub protectia Unesco, ceea ce ne-ar aduce o reclama si mai mare, fonduri si mai multe, turisti peste capacitate, poate si pentru casele ramase nerestaurate, dar si o responsabilitate sporita.
"Nimeni nu-mi spune dom primar. Toti imi spun Ferus"
- Intorcandu-ne in 1996, cum ati declansat dvs., ca primar, proiectul de restaurare?
- Si in satul meu natal, Coltesti, dar si in Rimetea, ca de altfel in toata tara, s-a produs o catastrofala hemoragie de bunuri de patrimoniu peste granita. Au venit intermediari din Ungaria, Germania, Italia si alte tari europene si au cumparat obiectele valoroase ale vechimii maghiare si romanesti pe un pumn de arginti, pe sume ridicol de mici. Aproape ca am ramas fara nimic. S-a vandut peste 80% din tot ce aveam in Rimetea. Muzeul mai detine o seama de lucruri de valoare, dar in casele oamenilor nu mai gasesti cine stie ce. Cu greu mai descoperi un port de mireasa, de exemplu. Din 300 cate au fost in 1990, daca mai sunt 30 in ziua de azi. De aceea, am spus: pana aici! Am plecat din casa-n casa, incercand sa-i conving pe oameni sa nu mai vanda, deoarece adevaratul pret e altul, inzecit, nu acela derizoriu pe care-l primeau ei. Au inteles, dar din pacate, in 1996 era deja prea tarziu.
- Turistii vin numai din Ungaria? Exista si in tara vecina un sat asemanator cu Torocko?
- Turistii vin de pretutindeni, din Europa, din America, din Japonia. Cine spune ca vin numai ungurii nu stie ce vorbeste. Da, si Ungaria are un sat ca al nostru, Holoc ii spune, intrat deja in patrimoniul Unesco. Dar ma gandesc ca Rimetea n-o sa ajunga pe urmele celor din Holoc, fiindca, din pacate, dupa ce au intrat in Unesco, fiecare casa a ajuns o crasma. Noi nu vom permite asa ceva. Nu putem accepta ca, in casele cu care ne mandrim cum arata, destinate unui scop cultural, sa deschidem crasme. Acestea vor fi mai multe decat azi probabil, dar vor functiona in localuri adecvate.
- In afara caselor de o frumusete intr-adevar remarcabila, care sunt celelalte puncte de atractie ale zonei?
- Am avut niste vizitatori din Elvetia. Impresia lor a fost ca noi avem aici, in Trascau, o mica Elvetie. O stanca atat de inalta si maiestuoasa cum este Piatra Secuilor nu gasesti oriunde. In Elvetia, cel putin, au spus ca nu au. Pe de alta parte, la Rimetea se mananca bine si se bea si ieftin (cazarea si masa costa in medie 12 euro pe zi!), se respira un aer de munte, se petrec clipe de viata rustica neschimbata de sute de ani. Cine escaladeaza creasta, sus, la urmele cetatii medievale, va fi rasplatit cu o priveliste uimitoare, pentru care merita sa faci efortul de a veni pana aici. In fine, poti petrece ore intregi in muzeul comunal, pentru a intelege ce au insemnat minerii sasi in dezvoltarea regiunii.
- Problemele Primariei nu cred insa ca se opresc la restaurarea caselor unor sasi deveniti, prin vitregiile istoriei, maghiari. Ce veti promite alegatorilor in campania electorala?
- Am fost ales si reales pentru ca am promis putin. Si m-am tinut de cuvant. Scolile si gradinitele satului, de exemplu, au devenit in ultimii ani cele mai moderne din judet, in stil european. Nu pot spune decat atat: stiu care sunt problemele si stiu cum sa aduc banii pentru investitii. Mi-am creat deja toate legaturile necesare, am invatat sa ma implic in proiecte de finantare si vreau sa ne gaseasca Europa pregatiti sa facem fata oricaror exigente, economice, culturale, turistice. Am un caiet cu toate promisiunile facute de mine in sat. Periodic, bifez ceea ce am infaptuit si putine pagini au ramas nebifate. Biroul meu va ramane deschis in permanenta si pe viitor, eu n-am ore de audienta. Cei cu probleme ma gasesc fie la birou, fie acasa, fie la discoteca langa tineri sau la crasma. Crasma este tribuna unde se dezleaga limbile electoratului meu de baza. Iar eu raman acelasi "Ferus" pentru toti, chiar si pentru copiii de gradinita. Mie nimeni nu-mi spune "dom primar", ca se stie ca nu-mi place; toti imi spun Ferus.
- Ferus baci, vad o primarie bine aranjata, cu incalzire centrala, computerizata, frumos primenita cu vopsea proaspata. Cu ce bani? Tot de la Budapesta?
- Nici vorba. Banii sunt din economiile Primariei. Spre exemplu, sedintele consiliului local pe un an de zile costa sute de milioane. Numai ca eu nu tin sedintele de consiliu lunar, le tin numai atunci cand Primaria are probleme. De fapt, incalc legea. Dar fac economii. Numai in 2003, am ramas cu 100 de milioane pe care nu le-am mai impartit la consilieri. Cu acesti bani am introdus incalzirea centrala, si nu cu forinti de la Budapesta. Dupa mine, consilierii n-ar trebui sa accepte plata sedintelor. Este o onoare sa fii in slujba consatenilor tai, de ce sa mai accepti si bani pentru asta?
Ion Longin Popescu
Fotografii de Horia Ciugudean
Primarului Szucs Francisc ii puteti scrie la Primaria din Rimetea sau telefona la 0258/76.80.01; 0258/76.82.29. Pentru rezervari de camere, telefonati la pensiunea Kiraly Francisc: 0258/76.80.87 sau scrieti la e-mail: torocko@email.ro (www.torocko.hu)