Si frumosi, si sanatosi
Postul de primavara
Cele mai simple metode de curatire a organismului
Ca supliment: cateva kilograme in minus
Ca premiu: un suflet ceva mai curat
Vi s-a urat de iarna, sunteti vlaguiti si "povara" kilogramelor depuse de sarbatori vi se pare de nesuportat?
Daca vreti sa va faceti un bine acum, la inceput de primavara, postiti. Nu va temeti: foamea n-o sa va strice buna dispozitie. Dimpotriva, postul actioneaza asupra trupului si sufletului ca o "curatenie generala" de primavara. Pentru ca, incepand de a doua zi, creierul stimuleaza producerea endorfinelor (hormonii fericirii), creandu-va o stare de euforie. Iata cele mai sanatoase tipuri de post, recomandate de specialistii de la Universitatea Giessen din Germania:
1. Postul Ayurveda
Cum procedati: Conform invataturii ayurvedice, frumusetea si sanatatea sunt dependente de armonia dintre trup si spirit. Pentru a o atinge, trebuie echilibrate cele trei fluxuri de energie - Vatta, Pitta si Kapha - care ne strabat pe fiecare dintre noi. Acest lucru se realizeaza si prin alimentatie si de aceea Ayurveda respinge postul de durata mai lunga. Ideal este considerat, in schimb, postul scurt, care ne ajuta sa scapam de surplusul de Kapha (ingreunare si inertie) acumulat pe timpul iernii. Beti o zi intreaga numai apa fierbinte cu lamaie si ceai de ghimbir. Pentru ceai, taiati in stifturi o radacina proaspata de ghimbir (se gaseste la supermarket-uri), puneti-o intr-un termos si turnati peste ea apa fierbinte. Nu strecurati ceaiul! Programati-va cate o zi de post ayurvedic in fiecare saptamana.
Parerea expertilor: Zilele razlete de post nu sunt o cura veritabila, dar va ajuta sa va purificati organismul din timp in timp. Mai ales dupa excesele alimentare.
2. Postul cu chifle si lapte
Cum procedati: Chiflele cu lapte ajuta, pare-se, la regenerarea stomacului si a intestinului. Cura de trei saptamani a fost initiata de medicul german Franz Xaver Mayr in urma cu peste 100 de ani. Timp de o saptamana, "pacientii" nu mananca decat cate o chifla veche de doua zile, dimineata si la pranz, insotita fiecare de o cana cu lapte. In saptamana a doua, meniul cuprinde si telemea nesarata sau branza de vaci. Fiecare imbucatura trebuie mestecata de cel putin 30 de ori. La cina nu se mananca, se bea doar ceai. Cura lui Mayr mai cuprinde: comprese cu apa calda pe abdomen, exercitiile complete de respiratie si cate un pahar de apa cu sare amara in fiecare zi, pentru ca digestia sa functioneze normal.
Parerea expertilor: Ar fi de preferat ca aceasta cura sa se faca sub supravegherea medicului, dar o puteti practica si acasa, dupa ce ati consultat medicul de familie. Este foarte eficienta in cazul tulburarilor digestive, pentru ca intestinul este menajat si curatat in acelasi timp.
3. Postul terapeutic dupa Buchinger
Cum procedati: Este postul de sanatate cel mai raspandit pana-n prezent fiind initiat in 1935 de catre medicul german Otto Buchinger. Pentru aceasta cura se recomanda o durata de trei-patru saptamani, dar chiar si intr-o singura saptamana organismul reuseste sa elimine o parte din toxine si sa se refaca. Cura incepe cu o zi de "descarcare", in care se consuma doar alimente usor de digerat, precum orezul fiert si fructele. Pe urma, programul prevede numai sucuri de fructe sau de legume si supe de zarzavat (zeama). Pentru a ajuta organismul sa elimine substantele toxice, din doua in doua zile se face clisma.
Parerea expertilor: Postul Buchinger poate ameliora astmul si alergiile. Daca il tineti acasa, este foarte important ca la terminarea curei, sa reveniti treptat la deprinderile dvs. alimentare, respectand cu strictete un program de refacere.
4. Postul cu fructe
Cum procedati: Pe parcursul curei va hraniti exclusiv cu fructe proaspete, ceai si multa apa. Vitaminele, substantele minerale, microelementele si enzimele va intaresc sistemul imunitar, activeaza puterea de autovindecare a organismului si compenseaza deficientele. Durata optima: una-doua saptamani, iar ulterior, zile razlete de post, intercalate atunci cand doriti.
Parerea expertilor: Cura cu fructe este foarte potrivita pentru incepatori si pentru persoanele cu probleme de circulatie. Fructele consumate in mod regulat nu permit, practic, instalarea senzatiei de foame.
5. Postul cu mucilagii
Cum procedati: Numele suna neapetisant, dar prin aceasta metoda se curata si se dezintoxica perfect stomacul si intestinul, iar peretii sensibili ai stomacului sunt protejati de surplusul de aciditate. Preparati o supa diluata din fulgi de ovaz, seminte de in si fulgi de orez, pe care o treceti printr-o sita. Gustul poate fi ameliorat cu putina zeama de zarzavat sau suc de fructe. Turnati supa pasata intr-un termos si beti cate-o inghititura pe tot parcursul zilei.
Parerea expertilor: Este ideal pentru persoanele cu vointa si cu stomac sensibil. Si in cazul postului cu mucilagii trebuie sa beti multe lichide - minimum 3 l de apa si ceai -, pentru ca organismul sa fie bine "clatit".
6. Postul cu albumine
Cum procedati: Este singura varianta de post care va poate ajuta sa slabiti repede. Beti zilnic 1,5 l de zer, 1 l de bors sau 1 l de zeama de varza acra. Impiedica descompunerea albuminelor proprii organismului si stimuleaza, in schimb, descompunerea grasimilor. Daca va miscati suficient!
Parerea expertilor: Cu asa-numitul post "modificat" sau "imbogatit" cu albumine, puteti da jos kilogramele in plus. Cura cu zer este foarte buna pentru eliminarea reziduurilor si eficienta in cazul unor afectiuni digestive sau ale pielii.
Ce trebuie sa stim despre post
In principiu, putem posti in orice anotimp. Totusi, lunile reci ar trebui evitate, pentru ca in timpul postului temperatura corpului scade usor. Persoanelor supraponderale li se recomanda sa posteasca insa si iarna, pentru ca au de unde sa piarda energie.
In general, timpul ideal de postit se intinde din primavara si pana toamna. Primavara, oamenii sunt puternic marcati de marile transformari de mediu si clima, care ii influenteaza direct si e bine sa se pregateasca pe "dinauntru" pentru intampinarea lor.
In ceea ce priveste durata postului, medicii care practica in clinici terapia prin post sustin ca timpul ideal de abtinere de la mancare trebuie sa se intinda intre 10 si 20 de zile. Desigur, din motive de sanatate, postul poate sa dureze si 40 de zile, dar numai sub observatie medicala. Cu cat o boala se dovedeste mai rezistenta, cu atat trebuie sa se posteasca mai mult.
In principiu, medicii recomanda:
• Oamenii sanatosi pot sa posteasca intre 2-3 zile si 3-4 saptamani, in functie de vointa si motivatie.
• Primul post nu trebuie sa depaseasca 14 zile.
• Cea mai potrivita durata a postului o stabilim fiecare in parte. Doar noi ne cunoastem limitele pe care n-ar trebui sa le depasim.
• Persoanele care postesc un timp mai indelungat ar trebui sa-si ia un concediu de 7 zile.
Cui i se recomanda postul
• Oamenilor sanatosi, pentru care postul reprezinta un mijloc ideal de prevenire a bolii. Postul este o modalitate de prelungire a vietii, de intarire a sistemului imunitar, de confort fizic, sufletesc si spiritual, de evitare a bolilor civilizatiei, de intarziere a imbatranirii, de pierdere a kilogramelor in plus (un focar pentru multe boli).
• Supraponderalii trebuie sa tina de doua ori pe an cure stricte de post de minimum doua saptamani, alternative cu altele mai scurte, cu sucuri de legume sau ceaiuri de plante. Postul poate fi prelungit pana la varste inaintate, cu conditia ca persoana in cauza sa fie sanatoasa si sa nu posteasca la batranete pentru intaia oara.
• Numeroase boli pot fi vindecate prin post, cu conditia sa existe o supraveghere medicala:
• boli ale sistemului cardiac - angina pectorala, hipertensiune arteriala, deficiente de circulatie a sangelui, varice, tromboze, arterioscleroza si distonie vegetativa;
• tulburari de metabolism (obezitate, guta, boli reumatice);
• boli ale sistemului digestiv (constipatie cronica, diaree, balonari, colite, suferinte ale ficatului, boli de fiere si de stomac, cu exceptia ulcerului cu nisa);
• boli femeiesti (tulburari de menopauza, de ciclu menstrual, infectii genitale, in unele cazuri, chiar si sterilitate);
• calculi renali si vezicali
• boli de piele (psoriazis, acnee, eczeme, infectii, ten incarcat);
• boli ale sistemului nervos (migrene, epuizare nervoasa, insomnie);
• alte boli - depresii, bronsite, alergii, intoxicatii, glaucom, infectii acute, diabet, ticuri;
• cancer: stimularea sistemului imunitar in lupta cu boala;
• pregatirea inaintea unei interventii chirurgicale.
Cui i se interzice postul
• Copiilor si adolescentilor aflati in perioada de crestere (eventual, pot urma o forma mai blanda de post, cu sucuri de legume si fructe, seminte de in etc).
• Varstnicilor, daca sufera de slabiciune de batranete si nu au mai postit niciodata.
• Bolnavilor de Basedow, tuberculoza, boli cronice de stomac, celor aflati in convalescenta, psihopatilor.
Celor mentionati mai sus li se recomanda, in schimb, sa renunte la urmatoarele alimente: zahar si produse cu zahar, faina alba, grasime animala si hrana moarta (conserve, mezeluri, mancaruri gatite din carne, alcool).