Bucatarie olandeza
Sandvisuri calde cu branza)
Ingrediente (pentru 4 persoane): 16 felii de bagheta (paine alba), 150 g cascaval, 150 ml lapte, 80 g unt moale, sare, piper.
Mod de preparare:
• Incingeti cuptorul la 180 si ungeti o tava mai mare cu unt.
• Radeti cascavalul, puneti-l intr-un bol, adaugati laptele, putina sare si piper macinat si amestecati-le bine.
• Ungeti toate feliile de paine cu unt (doar pe o parte) si puneti 8 dintre ele pe tava, cu partea unsa in sus.
• Turnati peste fiecare cate putin din amestecul de cascaval cu lapte, asezati deasupra celelalte 8 felii de paine unse (cu partea neunsa peste cascaval) si dati-le 10 minute la cuptor, sa se rumeneasca. Serviti-le calde, cu salata verde bine asezonata.
Spaghete cu sofran si cabanos
Ingrediente (pentru 4 persoane): 300 g spaghete, 4 carnaciori afumati, 1 cutie pulpa de rosii (250 g), 2 cepe tocate marunt, 100 ml vin alb sec, 50 ml ulei de masline, 1 priza sofran, sare, piper.
Mod de preparare:
• Rumeniti ceapa in 2 linguri de ulei, turnati peste ea vinul alb, adaugati rosiile si sofranul si gustati de sare si piper.
• Fierbeti spaghetele al dente (8-10 minute) in 2 l de apa cu sare.
• Taiati cabanosul rondele si prajiti-l usor intr-o lingura cu ulei de masline. Acoperiti cu un capac si lasati sa fiarba circa 5 minute.
• Scurgeti spaghetele si rasturnati-le intr-un castron incalzit in prealabil. Turnati peste ele sosul scazut, asezati deasupra cabanosul si serviti imediat.
Canapele din malai cu ceapa,
stafide si seminte de pin
Ingrediente (pentru 4 persoane): 90 g malai, 1 ceapa, 1 lingura stafide, 1 foaie de dafin, 1 lingura seminte de pin, 2 linguri ulei de masline, 10 g unt, 1 varf de cutit zahar, sare, piper.
• Puneti pe foc, intr-o oala smaltuita, 500 ml de apa. Cand clocoteste, turnati malaiul in ploaie si lasati-l sa fiarba circa 15 minute, pana ce incepe sa se desprinda de peretii oalei.
• Luati mamaliga de pe foc, incorporati o lingura de ulei de masline si gustati-o de sare si piper.
• Intindeti-o apoi pe planseta acoperita cu hartie pentru copt, in asa fel incat grosimea sa nu depaseasca 1 cm, si lasati-o sa se raceasca bine.
• Puneti intr-o tigaie ceapa tocata marunt, stafidele si foaia de dafin si turnati peste ele 4 linguri cu apa si o lingura cu ulei de masline. Adaugati un varf de cutit de zahar, sarati si piperati. Lasati-le mai intai sa fiarba incet aproximativ 10 minute, pe urma sa se rumeneasca usor si la urma incorporati semintele de pin si amestecati.
• Decupati cu un pahar cercuri de mamaliga cu diametrul de 5 cm si prajiti-le in unt pe ambele parti (intr-o tigaie antiadeziva).
• Asezati-le pe un platou, puneti peste ele un strat de ceapa + stafide si serviti-le caldute.
Sardele la cuptor
Ingrediente (pentru 4 persoane): 16 sardele intregi, 4 catei de usturoi, 1 legatura patrunjel, 1 crenguta de rozmarin, 2 crengute de cimbru proaspat, 2 linguri pesmet, 1 lingura cascaval ras, 2 linguri ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare:
• Ungeti cu ulei tava de la aragaz. Rupeti capul sardelelor si desfaceti-le in doua, fara sa separati complet cele doua jumatati. Scoateti sira spinarii, spalati-le si zvantati-le cu hartie absorbanta. Puneti-le pe tava asa desfacute si cu pielita in jos si presarati-le cu sare si piper.
• Incingeti cuptorul la 210.
• Tocati patrunjelul impreuna cu frunzulitele de cimbru si de rozmarin, puneti 2 linguri intr-un bol si amestecati-le cu usturoiul presat, cascavalul ras si o lingura cu pesmet.
• Intindeti umplutura astfel preparata peste sardele si lipiti din nou cele doua jumatati.
• Presarati peste ele ierburile ramase si restul de pesmet si dati-le 6 minute la cuptor. Decorati sardelele cu felii de lamaie si serviti-le cu masline umplute.
Dulciuri
Chec scotian
Ingrediente (pentru 8 persoane): 300 g faina, 4 oua, 250 g zahar tos, 200 g unt + inca 30 g, 50 g pudra de migdale, 50 g migdale taiate marunt, 150 g stafide, 50 g coaja de portocala confiata, 50 g coaja de lamaie confiata, 1 plic praf de copt, 100 ml rom, 1 varf de cutit sare, 100 g migdale intregi curatate de coaja.
Mod de preparare:
• Inmuiati stafidele in romul amestecat cu 500 ml de apa calduta. Cerneti faina impreuna cu praful de copt si frecati - intr-un castron - 200 g unt moale cu pudra de migdale si cu zaharul, pana ce obtineti o crema omogena.
• Spargeti ouale intr-un bol, bateti-le cu sarea si incorporati-le - putin cate putin - in crema de unt, adaugand de fiecare data si cate-o lingura din faina cernuta.
• Bateti compozitia cu telul, pana ce se albeste si devine cremoasa. Taiati bucatele cojile de portocala si de lamaie sau tocati-le ceva mai mare si incorporati-le in compozitie impreuna cu stafidele si cu faina ramasa. Continuati sa bateti, dar mai usor, pana ce se asimileaza perfect faina, ca sa nu se faca cocoloase.
• Incingeti cuptorul la 210 si ungeti cu unt o forma rotunda cu peretii mai inalti si detasabili. Taiati o fasie lunga de hartie pentru copt - de doua ori mai lata decat peretii formei - si ungeti-o cu unt, doar pe o parte. Imbracati cu ea peretii tavii, asezand-o cu partea unsa spre interior. Turnati aluatul in forma, curatind bine castronul cu o spatula.
• Loviti forma de planseta ca sa se taseze aluatul si puneti - in cercuri concentrice -, pe toata suprafata checului, migdalele taiate in doua. Dati checul la cuptor si lasati-l sa se coaca 30 de minute la 210, dupa care reduceti temperatura la 180 si tineti-l inca 50 de minute la cuptor. Incercati daca s-a copt cu lama unui cutit (trebuie sa ramana curata), scoateti checul din forma si indepartati hartia abia dupa ce s-a racit.