Strabunica Stie Tot
Secretele aluatului (2)
Intinsul
Pentru intinsul aluatului se foloseste un sucitor (o vergea) din lemn bine lustruit sau din marmura. Se taie aluatul in doua (eventual) si se intinde pe o planseta infainata sau intre doua straturi de folie sau de hartie pentru copt, cu miscari scurte si iuti, intotdeauna dinspre corp, nu inspre. Dupa fiecare rulare a sucitorului, se intoarce aluatul cu 90, fara a-l intinde cu mainile in toate directiile.
Asezatul in forma
Aluatul intins se ruleaza usor pe sucitor si se lasa sa alunece in forma. Se aranjeaza si se apasa pe margini cu degetele. La tavile din metal, aluatul se deruleaza cu sucitorul sprijinit de ele, indepartandu-se apoi tot ce depaseste marginile. La formele din ceramica, marginile se indreapta cu ajutorul unui cutit bine ascutit.
Aranjarea marginilor
Ca sa arate mai bine, in cazul placintelor sau al tartelor, de pilda, aluatul se indoaie de jur imprejur (pe margini) cu degetele si se inteapa cu o furculita sau se cresteaza din loc in loc. Sau se ridica peste margini si se uda cu putina apa. Din resturile de aluat se fac apoi cerculete cu diametrul de 1,5 cm, care se aseaza de jur imprejur, usor suprapuse, si se apasa cu grija.
Coptul fara umplutura
Ca sa fie tare si crocant, aluatul peste care urmeaza sa se puna o umplutura mai zemoasa trebuie copt inainte, altminteri devine mazgos. Peste aluatul intins in forma se pune o coala de hartie pentru copt, iar peste ea se presara un strat uniform de boabe de fasole uscata sau de orez. Se-ncinge cuptorul la 220 si se coace 10-15 minute. Se indeparteaza boabele si hartia, se pune umplutura si se mai tine la cuptor inca 5-10 minute, pana ce aluatul s-a rumenit frumos.
Sfaturi utile
• Coaceti intotdeauna la temperatura adecvata, iar daca cuptorul dvs. se abate putin de la "norma", incercati sa adaptati durata de coacere. Aluatul trebuie sa fie crocant si usor rumenit, iar umplutura inchegata si coapta.
• Formele din ceramica sau sticla (Jena) nu sunt asa de bune conducatoare de caldura precum cele din metal, dar sunt mai frumoase. Pentru ca si in ele aluatul sa devina crocant, puneti in cuptor, chiar dupa ce aprindeti focul, un gratar si asezati formele pe el. In felul acesta, aluatul se va coace mult mai bine.
• Dintr-o forma cu diametrul de 20 cm puteti obtine 5-6 bucati de placinta sau tarta, dintr-una de 23 cm - 6-8 bucati, iar dintr-una de 25 cm - 8-12 bucati si chiar mai multe.
Pregatirea pentru copt
Formele gata "imbracate" cu aluat pot fi tinute la frigider sau la congelator. Aluatul din forma se acopera cu o folie de aluminiu sau de plastic si se baga 24 de ore la rece. Inainte de a pune umplutura, aluatul congelat se decongeleaza, se lasa sa se incalzeasca la temperatura camerei si se coace circa 10-15 minute la 220C. Sau se da la cuptor direct din congelator si se coace 15-20 de minute.