Bucatarie frantuzeasca
Crochete de camembert
Ingrediente (pentru 4 persoane): o bucata de camembert (branza Bucegi) (250 g), 2 oua, 50 g pesmet, 50 g samburi de nuca, 40 g faina, 250 ml ulei (eventual de arahide).
Mod de preparare:
• Scoateti coaja de pe suprafatabranzei cu lama unui cutit si taiati-o in 8 bucati.
• Macinati nuca si amestecati-o cu pesmetul. Spargeti ouale intr-o farfurie adanca, adaugati o lingura de ulei si bateti-le cu furculita.
• Dati bucatile de camembert mai intai prin faina si pe urma prin ou si tavaliti-le apoi prin pesmet si nuca.
• Incingeti uleiul ramas intr-o tigaie si prajiti crochetele pe rand (fara sa se atinga), circa 2-3 minute pe fiecare parte, pana ce se rumenesc frumos.
• Lasati-le sa se scurga pe hartie absorbanta. Serviti-le fierbinti, cu salata verde dreasa cu un sos vinegreta, pe care-l preparati amestecand o lingura de otet de vin, o lingura de mustar, 2 linguri cu ulei de nuca, 2 linguri cu ulei de floarea-soarelui, sare si piper. Adaugati si cativa samburi de nuca, rasi.
Un sfat util: Pentru crochete alegeti un camembert moale, dar care sa nu curga, si incingeti foarte bine uleiul inainte de a le praji. (Incercati-i temperatura introducand o bucatica de paine. Trebuie sa se rumeneasca imediat.)
Pui cu iaurt
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 piepti de pui (fara os), 2 iaurturi, 1 ardei gras verde (mare), 2 ardei iuti verzi (mititei), 8 catei de usturoi, patrunjel verde tocat, boia, sare.
Mod de preparare:
• Curatati ardeiul gras de seminte si nervuri si taiati-l lamele fine. Spalati, curatati si tocati marunt ardeii iuti si zdrobiti (sau presati) usturoiul curatat de coaja.
• Puneti intr-un castron iaurtul si putina sare si bateti-l cu telul. Adaugati ardeiul gras, ardeii iuti si usturoiul si condimentati cu un varf de cutit de boia.
• Asezati pieptii de pui pe o farfurie mai mare, acoperiti-i cu "marinata" de iaurt si tineti-i 2 ore la rece, intorcandu-i din cand in cand.
• Prajiti carnea (fara marinata) la foc iute, adaugati marinata si un pumn de patrunjel verde tocat si fierbeti-o circa 12 minute la foc potrivit.
• Scoateti pieptii de pui pe farfurii, scadeti putin marinata pe foc, turnati-o peste ei si decorati cu cateva fire de patrunjel verde.
File de salau sau cod cu fenicul
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 bulbi de fenicul (se gasesc la supermarket), 4 fileuri de peste (a 200 g), 3 fileuri de ansoa, 2 felii de paine pe vatra, 3 linguri ulei de masline, 1 lingurita seminte de marar, sare, piper.
Mod de preparare:
• Incingeti cuptorul la 240C si ungeti o forma cu unt sau cu ulei.
• Spalati bulbii de fenicul - dupa ce-ati indepartat frunzele exterioare, taiati-i mai intai in doua si pe urma felii subtiri.
• Asezati feliile de fenicul pe fundul formei, turnati peste ele 2 linguri de ulei si presarati semintele de marar si fileurile de ansoa maruntite. Sarati, piperati si dati-le 15 minute la cuptorul incins.
• Intre timp, taiati feliile de paine - fara coaja - cubulete, puneti-le pe o farfurie, adaugati o lingura de ulei, sare si piper si amestecati-le.
• Puneti fileurile de peste peste fenicul si ansoa, acoperiti-le cu bucatelele de paine si bagati-le din nou 10 minute la cuptor. Serviti-le imediat.
Carne de vita inabusita in vin rosu
Ingrediente (pentru 6 persoane): 1,5 kg carne de vita (pulpa, spata sau muschi), 250 g slanina nu prea sarata, 150 g masline verzi, 6 morcovi, 3 cepe, 3 cepe de arpagic, 4 catei de usturoi, 1 buchet de verdeata (patrunjel, cimbru, telina), 1-2 foi de dafin, 1 sticla de vin rosu (750 ml), coaja de la o lamaie, 3 linguri ulei de masline, 2 cuisoare, 1 varf de cutit scortisoara pisata, 10 boabe de piper, sare, piper macinat.
Mod de preparare:
• Taiati carnea - cu o zi inainte - in bucati de 3 cm, puneti bucatile intr-un vas de pamant, stropiti-le cu ulei, amestecati-le si acoperiti-le cu vin.
• Curatati si taiati marunt morcovii, ceapa si ceapa de arpagic si puneti-le in vas impreuna cu usturoiul zdrobit. Acoperiti vasul cu un capac si tineti-l 12 ore la rece.
• Incingeti cuptorul la 120C (in ziua cand pregatiti mancarea). Puneti pe foc putina apa si, cand clocoteste, introduceti slaninuta taiata felii. Lasati feliile in apa circa 2 minute, clatiti-le sub jetul de apa rece si, dupa ce s-au scurs, puneti-le intr-o cratita.
• Adaugati carnea cu marinata cu tot, coaja de lamaie, verdeata intreaga, foile de dafin, cuisoarele, scortisoara si boabele de piper, acoperiti cratita cu un capac, dati-o la cuptor si lasati mancarea sa fiarba 4 ore.
• Opariti maslinele ca sa iasa putin sarea din ele, puneti-le in cratita si lasati sa fiarba la cuptor inca o ora.
• Carnea trebuie sa fie frageda, iar sosul, scazut si onctuos. Daca este nevoie, scurgeti sosul intr-o craticioara si lasati-l sa mai scada la foc iute.
• Rasturnati carnea - cu sos cu tot - pe un platou adanc, adaugati sare si piper si serviti-o cu taietei fierti.
Dulciuri
Clatite cu umplutura de mere
Ingrediente (pentru 4 persoane): Aluatul - 4 linguri de faina, 4 oua, 200 ml lapte, 1 praf de sare, 1 praf de scortisoara, 1 lingurita de zahar, 4 lingurite ulei de floarea-soarelui. Umplutura: 4 mere rosii, 2 linguri suc de lamaie, 2 lingurite de miere, scortisoara, 8 linguri branza grasa de vaci, 2 linguri de zahar praf.
Mod de preparare:
• Se pune faina intr-un castron si se face la mijloc o gaura. Se pun in ea ouale si se amesteca bine, pana ce dispar toate basicutele care se formeaza. Se adauga laptele amestecand, se pune sarea, scortisoara si zaharul. Se lasa aluatul sa se odihneasca 15 minute. Se pune uleiul sa se incinga intr-o tigaie si se coc in el patru placinte din aluatul preparat.
• Se curata merele, se taie in patru, li se scot samburii si casutele, apoi se taie felii subtiri sau se dau pe razatoarea mare. Se marineaza cu suc de lamaie, miere si scortisoara. Fiecare clatita se unge cu 2 linguri de branza de vaci si se umple cu mere. Se ruleaza clatitele, se pudreaza cu zahar si se servesc.