Psihologie
Indoiala de sine nu miroase a bine
- Cum sa luptam cu neincrederea in puterile noastre -
De la o vreme, iesim prea adesea infranti din meciurile pe care le purtam cu viata. Epuizati de tranzitie, am uitat sa luptam. Nu e vorba de bataliile mari, pe care nu le putem duce singuri, ci de bataliile cotidiene pe care, cu un moral ridicat si cu o mentalitate optimista, le-am putea castiga. Dramatizam in exces: un loc de munca pe care il pierdem sau pe care nu putem sa il dobandim, adaptarea greoaie la standardele mult mai ridicate ale meseriei pe care altadata o faceam fluierand, suferinte familiale provocate de tradari sau de lipsa de dialog, probleme legate de varsta si de singuratate care par sa ne impinga undeva, la marginea societatii - toate astea devin, adesea, motive de panica, bariere de netrecut. Si, mult mai rau, motive de pierdere a increderii in sine. In principiu, fiecare din noi stie exact cine este si ce poate; cu toate astea, schimbarile bruste de macaz ale vietii ne pot arunca dincolo de calea ferata. La marginea drumului.
Sa vedem cateva imprejurari:
sociale
- ne consideram stapani pe meseriile noastre, dar dupa angajarea la o firma sau o intreprindere particulara, suntem mereu criticati
- la locul de munca suntem folositi sub capacitatile noastre
- ne paste somajul la o varsta puternica si activa
- suntem remunerati sub posibilitatile noastre, dar ne e frica sa cerem cat meritam
- suntem avansati in serviciu, dar ne temem ca nu vom face fata asteptarilor
familiale
- partenerul ne marturiseste ca s-a indragostit de altcineva
- primele semne de batranete observate in oglinda ne ingrozesc
- copiii pleaca de acasa catre viata lor, dandu-ne sentimentul ca nu mai suntem folositori
- oferta noastra afectiva nu e inteleasa, nu e primita sau e respinsa brutal
- dialogul cu partenerul se intrerupe si n-avem curaj sa vorbim despre frustrarea pe care o simtim
- tanjim dupa mai multa afectiune si n-avem curaj sa marturisim.
Luate la intamplare, exemplele acestea pot fi multiplicate la infinit. Numitorul lor comun e ca starnesc neliniste, nemultumire si neincredere in faptul ca le-am putea rezolva. Neincredere in sine. Cu toate astea, ele nu reprezinta un motiv care sa ne puna valoarea la indoiala, capacitatile noastre profesionale, inteligenta, utilitatea in familie, calitatile personale, seductia. Masura noastra nu depinde de o singura imprejurare, de o singura apreciere, de un singur om. Mai la stanga sau mai la dreapta suferintelor noastre, altcineva este gata sa ne ofere pretul pe care il meritam. Recunoasterea adevaratei noastre valori. Nu va lasati tintuiti de imprejurarile negative ale vietii, ele va vor trage la fund. Cautati cat mai repede sa aflati solutii pentru un nou echilibru, menit sa va scoata din criza, sa va aseze iarasi pe un pamant stabil.
Solutii
Acordati-va singuri o sansa
Nu dramatizati starea de panica in care va aflati. Dimpotriva. Considerati ca va aflati in fata unui teritoriu necunoscut, pe care trebuie sa il cuceriti. Ca sa va acomodati la noul context asa de neasteptat, renuntati mai intai la mentalitatea de om invins. Prospectati-va cu luciditate calitatile morale, profesionale sau fizice (dupa caz) si ganditi-va cum le-ati putea folosi. Asteptarea nelinisteste. Fiti mai degraba ofertanti cu calitatile dvs., iesiti cu ele pe piata, aratati ce puteti. Ganditi-va ce anume v-ar putea ajuta in mod concret: o perfectionare profesionala, o discutie de clarificare a problemelor, mai multa atentie fata de propriul comportament, o incercare de dialog. Si, mai presus de toate, cautati noi contacte. Solutiile nu apar stand acasa si jelind cu capul pe masa, ci prin cautarea perseverenta de noi relatii.
Aflati adevarul
Indoielile duc adesea la o apreciere de sine gresita. Ne simtim mai neputinciosi si mai neatractivi decat suntem cu adevarat, pierduti in spatiu, respinsi, inutili, refuzati. In cazul acesta e necesara o privire obiectiva a altcuiva, cineva care sa restabileasca adevarul. Rugati o persoana cu care aveti o relatie clara, nesubiectiva - o prietena, daca e vorba de probleme familiale, sau un specialist, daca in cauza e profesia - sa faca o apreciere realista a situatiei in care va aflati. Va va fi de imens ajutor.
Lista cu succese
Acceptati riscurile
Indoiala de sine este adesea o varianta a fricii. Va e teama ca nu cumva sa dezamagiti, in cazul cand vi se traseaza o sarcina, sau - pe plan intim - sa nu fiti respinsi. Din cauza asta ramaneti pasivi si sperati sa va redobanditi odata curajul, puterea de a va descurca triumfal. Atentie! Visurile luate drept realitate sunt un mare pericol. Procedati fix pe dos. Actionati! In ciuda spaimelor dvs., depasiti-va indoielile. Nu va impinge nimeni sa va transformati intr-un kamikaze, lupta trebuie pregatita inainte, dar luptati, chiar daca va tremura de frica genunchii si va temeti ca va veti alege cu un vot de blam. Odata campania declansata, veti constata cu surpriza ca temerile dvs. au fost neintemeiate. Si chiar daca nu va fi pan la urma un happy-end, veti fi mandri ca ati avut curajul sa riscati si sa clarificati o problema. Puterile nu se pot masura fara risc.
Incurajati-va singuri
Daca n-aveti pe nimeni care sa va ajute, faceti-o singuri. Spuneti-va cuvintele pe care va place sa le auziti de la altii, pozitive, bineinteles! Le veti gasi usor, punandu-va urmatoarele intrebari: "Ce sfat i-as da cuiva care s-ar afla in situatia mea?". Raspuns (posibil): "Ai reusit atatea lucruri pana acum. N-o sa te impiedici de-un pai! Vei trece si peste asta. Totul e sa nu dezarmezi si sa actionezi!". In cazuri intime: "Nu indura umilinta. Cere explicatii si pune conditii ferme. Daca nu exista solutii, renunta". Umilintele nu se uita. Feriti-va de vanataile sufletesti. Nu se vindeca niciodata.
Intariti-va nervii
Nu uitati legea fundamentala a vietii: ca trupul si sufletul se determina reciproc. Daca dormiti prea putin, asta va va influenta starea de spirit si sanatatea. Deveniti nervosi si pierdeti energie. Sau va simtiti terminati, deprimati. Dimpotriva, odihniti, lumea e inconjurata de o lumina pozitiva. Nu permiteti ca indoielile sa va atinga si trupul. Practicati metode de relaxare autogena, yoga, metoda Silva (prezentate pe larg in paginile revistei). Succesul este grabit daca puneti si o caseta cu muzica blanda, suava, linistitoare.
Opriti placa, daca merge in gol
Persoanele care va inconjoara v-au asigurat ca indoielile dvs. nu au temei. In adancul inimii credeti la fel. Cu toate astea, mintea dvs. se invarte pe loc, ca o placa stricata, reluand, cu obsesie, acelasi gand: "Si daca nu reusesc?". Opriti aceasta voce negativa interioara, cu o parola. Spuneti "stop", deindata ce vrea sa va nelinisteasca, si anume - cat de tare puteti. "Stop!". Mutati-va atentia in alta parte, concentrati-va pe o indeletnicire concreta.
Daca sunteti femei, invatati de la barbati
Neincrederea, indoiala de sine, sunt mai degraba boli femeiesti. Majoritatea barbatilor n-au probleme de acest fel: bineinteles ca ei sunt cei mai tari din parcare, cei mai frumosi si cei mai destepti. Sunt dati deoparte? Eroare istorica, care se va plati! I-a parasit iubita, nevasta? O sa regrete ele amarnic! Orice greseala se explica prin imprejurari neprielnice. Fireste, nu va sfatuim sa falsificati realitatea, nici sa infrumusetati starea reala a lucrurilor, dar un strop de superficialitate masculina sigur e de folos.
Taceti ca mormantul
E bine sa vorbiti despre indoielile dvs. cu oameni pe care-i cunoasteti si in care aveti deplina incredere. Dar cu nimeni altcineva. Exista tendinta sa fim judecati dupa modul in care ne prezentam. Sa fim taxati, pe nedrept, ca incapabili. In plus, nesiguranta dvs. se adanceste, pe masura ce tot vorbiti despre ea. Subconstientul dvs. asculta. Programati-l mai bine intr-un mod optimist.
Rodica Demian
Trei plante pentru vindecat indoielile
Cand ni se ineaca corabiile si credem ca viata noastra s-a dus la fund, cand frica de necunoscut ne transforma in Neica Nimeni, cand ne-apuca groaza ca trebuie sa ne trezim dimineata, si viata noastra nu mai seamana cu ce-a fost, cand ne cedeaza nervii si gandurile striga ca huhurezii, natura ne ofera calea de a iesi din starea de indispozitie. Iata trei plante, cunoscute de medicina populara din timpuri stravechi, care actioneaza rapid si pe lunga durata, linistindu-ne temerile si indoielile.
Sunatoarea
Este considerata "remediul" clasic printre plantele antidepresive, un "medicament" bun la toate, care influenteaza nivelul hormonal, redandu-ne buna dispozitie si alungand gandurile negre produse de cauze de tot felul. Testele medicale arata ca efectul sunatoarei este egal cu cel al antidepresivelor de sinteza. Respectati modul de folosire: o lingurita de planta la o cana de apa, infuzie administrata de trei ori pe zi.
Ginsengul
Cei care se simt obositi si nu mai suporta stresul cotidian, excedati de problemele nerezolvate, isi pot ameliora starea facand o cura cu ginseng vreme de 6-8 saptamani. Efectul acestei plante medicinale originare din Asia consta in vitaminele B1, B2 si estrogenul pe care il contine: hormoni naturali ai starii de calm.
Valeriana
Substantele active extrase din radacina plantei linistesc nervii si relaxeaza. Efectul ei calmant si somnifer vine de la uleiurile eterice pe care le contine. Se gaseste sub forma de tinctura, ceai, adaos de baie, drajeuri si capsule. Respectati principiile de administrare.