Probleme cu parul? Mancati morcovi!
Un studiu realizat in Franta anunta o stire "de groaza": doua treimi dintre femeile intre 35 si 60 de ani se confrunta cu caderea parului. Si o veste buna: exista strategii de oprire a fenomenului
Sa pierzi zilnic cateva fire de par e normal. Alarma suna abia cand pe pieptene sau pe perie raman mai mult de 100. Cand parul cade egal, de pe intreaga suprafata a capului, avem de-a face cu o "cadere difuza", provocata de o infectie sau de tulburari ale tiroidei. Recent, cercetatorii francezi aduc in discutie un nou element: lipsa fierului. Cu cat e mai scazut continutul de feritina, cu atat pierderea parului e mai mare. In principiu, fenomenul se declanseaza in perioada de instalare a menopauzei (dupa aceea dispare) si e provocat de pierderile de sange, care fragilizeaza si parul si unghiile. Solutia: Recurgeti la o analiza a sangelui si, daca fierul e in scadere, substituiti-l cu produse existente in farmacii. Daca organismul nu il suporta in forma industriala, recurgeti la fierul prezent in stare naturala in alimente: 200 g carne de vita, 2 felii de paine integrala, 100 g morcovi cruzi, 200 g spanac fiert, 50 g caise uscate, 200 g rosii - reprezinta un consum ideal. Un regal: sucul de morcovi (1 litru pe zi) sau combinat cu sucul de sfecla (150 ml). Atentie: cafeaua si ceaiul reduc puterea de absorbtie a fierului. Dimpotriva: fructele si legumele o sporesc. Si preparatele pe baza de zinc, calciu si biotina intaresc unghiile si parul. Efectele nu apar insa imediat. Dureaza doua-trei luni pana ce rezervele se refac. Important este sa stapaniti fenomenul si sa-l tratati.
Uneori, caderea parului poate fi provocata de tulburari hormonale. In cazul acesta, singura solutie sunt medicul si medicamentele.
Cosmetica naturista
Retete contra caderii parului:
Cu otet de mere si bere
Cand parul incepe sa se rareasca, de mare ajutor este un masaj regulat al pielii capului, cu o solutie formata dintr-un pahar de apa + 1 lingura de otet de mere (preferati-l pe cel preparat in casa sau cumparat de la apicultori). Se freaca radacinile parului cu un tampon, inainte de spalatul cu sampon (lasati sa actioneze zece minute).
Cu tinctura de urzica
Sase-sapte frunze proaspete de urzica sau 2 linguri de planta uscata se pun la macerat zece zile, intr-o jumatate de litru de spirt. Imbibati un tampon si frecati-va radacina parului cu acest extract. Intareste si vitalizeaza firul de par.
Masaj cu ceapa
Ceapa este un remediu cunoscut din batrani pentru forta lui de regenerare a parului. Dupa un masaj, parul creste mai puternic si mai voluminos. Cum procedati: taiati in doua o ceapa mare de apa si masati cu partea taiata pielea capului, vreme de 15 minute. Spalati-va apoi cu un sampon delicat.