Venus
(Planeta Balantei)
Echilibrul intre gandire si sentiment
Cum a ajuns Venus sefa peste doua zodii
La fel cum Mercur s-a ales cu guvernarea a doua zodii, tot asa s-a intamplat si in cazul frumoasei Venus. Ei i s-a atribuit guvernarea Taurului si a Balantei.
In ambele zodii, planeta este asociata cu frumusetea, banii si armonia, dar energia ei se manifesta in moduri diferite. Astfel, in zodia de pamant a Taurului, Venus scoate la iveala calitati "pamantesti", cum ar fi dragostea fata de natura si aprecierea placerilor simple ale vietii, o ancorare sanatoasa in realitate si un calm de invidiat. In Taur, Venus este instapanita peste un semn fix (ceea ce ii inzestreaza pe nativi cu talent organizatoric) si feminin. Cu totul altfel stau lucrurile in cazul Balantei, care este un semn de aer si, in consecinta, asociat in primul rand cu activitatea mentala. Balanta este un semn cardinal, respectiv cu insusiri de initiator si conducator. In Balanta, Venus isi arata latura rationala, urbana si sofisticata. Calmul natural al Taurului este inlocuit de o fire nervoasa, predispusa catre ingrijorare, pentru ca, in Balanta, Venus "pune in Balanta" toate aspectele pro si contra ale unei probleme, pe care le examineaza indelung, inainte de-a ajunge la o decizie.
Simtul artistic, prezent la ambele zodii, are o inclinatie catre abstract in Balanta, unde Venus stimuleaza gandirea conceptuala.
In timp ce Taurul prefera sa se ocupe singur de procurarea si administrarea banilor sai, Balanta simte nevoia unui asociat care sa se ocupe de aspectele practice ale problemelor financiare, in timp ce ea dezvolta conceptele si intretine relatiile cu persoanele care pot contribui la bunastarea asocierii din care face parte.
In Taur, Venus da mai degraba incetineala in actiuni decat predispozitia spre leneveala. In Balanta, in schimb, Venus isi arata inclinatia de-a trandavi. Acest fenomen are o explicatie destul de curioasa: Balantele gasesc repede solutii pentru problemele lor, iar dupa aceea intra intr-o stare de inertie, pentru ca, pentru ele, o problema rezolvata in cap echivaleaza cu rezolvarea concreta a problemei respective. Din aceasta cauza, multe Balante nu stiu sa-si imparta timpul si sa lucreze organizat si continua sa gaseasca pretexte pentru a amana trecerea la actiune, pana in ultimul moment.
In Taur, ca si in Balanta, Venus trezeste vocatia dragostei, dar si aici intervin diferente majore. In timp ce Taurul se daruieste momentului, pe care stie sa-l savureze din plin, si-si traieste senzualitatea si sentimentele cu mare naturalete, Balanta isi focalizeaza atentia mentala asupra cuplului, lucrand constient la crearea unui echilibru perfect. Facand aceasta, se supune insa unui stres considerabil, pentru ca evalueaza, analizeaza si fiseaza fiecare moment din evolutia relatiei de parteneriat. Taurul isi traieste propriul echilibru emotional, pe cand Venus se straduieste sa-l creeze in afara ei, reusind doar rareori sa-l gaseasca in interiorul propriei fiinte.
Mitul legat de Venus si zodia Balantei
Aproape oricine stie ca Venus/Afrodita s-a nascut "din spuma marii". Dar cum s-a ajuns la aceasta nastere spectaculoasa, a celei mai seducatoare dintre zeitele Olimpului? Din uniunea dintre Geea (sau Gaia), zeita pamantului, si Ouranos (Uranus), cerul, s-au nascut Titanii, pe care Uranus i-a considerat atat de respingatori, incat, departe de a-si asuma indatoriri de parinte, i-a sechestrat in intunecatul Tartar, din strafundurile pamantului. Geea insa isi iubea fiii si nu-i considera deloc urati. In plus, era foarte dureros pentru ea sa-si tina copiii ferecati in pantece, asa incat i-a rugat sa o ajute. Cel care si-a oferit ajutorul a fost Cronos/Saturn, care intr-o noapte a secerat barbatia lui Uranus. Cazand in ocean, membrul zeului a dat nastere irezistibilei Afrodita/ Venus. Potrivit acestui mit, Venus nu are mama, ci este intruchiparea fiicei perfecte pe care tatal si-o dorea atat de mult. Uranus, zeul Cerului, avea sa transmita Afroditei/Venus forta unui intelect superior, o calitate a rationamentului mai degraba masculina, dar ascunsa intr-un corp de o frumusete eterica, nepamanteasca. Iata de ce semnul Balantei, guvernat de o planeta a feminitatii - Venus -, face parte, in mod surprinzator, dintre semnele masculine. Cele mai multe Balante au un aer suav, fragil, care nici nu lasa sa se banuiasca ascutimea si claritatea mintii ascunse in dosul unei frunti senine si a unei expresii candide. Si barbatii zodiei au, de regula, trasaturi delicate si o expresie binevoitoare, relaxata, care nu reflecta viteza proceselor lor de gandire si complexitatea analizei care se desfasoara in timp ce ei iti dau ascultare cu mare interes.
Multe erau zeitele frumoase din Olimp, dar se pare ca, inca din vremea Greciei antice, frumusetea nu era de ajuns. Pentru a fi aleasa cea mai frumoasa, trebuia sa ai si sex-appeal. Or, Venus avea o cingatoare fermecata, care o facea irezistibila in ochii barbatilor. Probabil ca zeita, la fel ca majoritatea Balantelor, avea o talie fina, care ii sublinia eleganta siluetei. Si, fiindca veni vorba despre eleganta, Venus/Afrodita a stiut sa se orienteze, casatorindu-se cu zeul-faurar schiop, Hefaistos/Vulcan, care se intrecea in a-i fauri si darui giuvaeruri, care de care mai frumoase si mai originale. Placerea zeitei in a purta aceste creatii splendide o regasim si la Balante, a caror cutie de bijuterii adaposteste accesorii de mare bun-gust, de preferinta scumpe, dar si o Balanta cu venituri modeste reuseste sa-si stranga cateva piese remarcabil de reusite, chiar daca nu sunt neaparat din aur sau argint. Ceea ce distinge Balanta este faptul ca prin vestimentatie si accesorii reuseste sa transmita o imagine precisa, artistica si elaborata. In mitologie, Venus era descrisa adesea ca fiind "de aur": tenul ei avea o stralucire aurie, parul ei era de culoarea aurului, iar sotul ei cel schiop si nu prea aratos, dar foarte talentat, nu mai contenea in a-i oferi bijuterii de aur. E foarte interesant cum si Balantele care o duc greu cu banii (nu multe la numar, e adevarat) au un stil de-a se imbraca ce pare sa emane distinctie si bunastare. E un talent exclusiv venusian. La fel ca guvernatoarea zodiei lor, Balantele au un ochi infailibil pentru calitate, dar aceasta calitate este cu doua taisuri. Este cazul sa ne amintim aici ca cea mai seducatoare dintre zeite a facut un mariaj foarte ciudat, cu un zeu schiop, care trudea cat era ziulica de lunga in maruntaiele pamantului, unde facea arme si podoabe (cele din urma destinate, majoritatea, frumoasei sale consoarte), si care ne este infatisat ca un barbos incruntat. Ce o fi atras-o pe Venus/Afrodita la el? Aceasta intrebare se poate ridica de multe ori si in legatura cu finele si sofisticatele Balante (de ambele sexe), care apar la bratul cate unui personaj ce pare total nepotrivit, dar de care ele par indragostite nevoie mare. Aici, Balantele dau dovada de o trasatura ciudata, tot de la Venus mostenita. Asa cum Venus s-a indragostit de talentul lui Hefaistos/ Vulcan de-a face ornamente maiestrite, de o mare frumusete, asa si Balantele sunt inclinate sa se indragosteasca de o calitate a unui personaj, confundand, cum se zice, marfa cu ambalajul.
Dar, la fel cum zeitatea arhetipala Afrodita nu putea fi fericita atunci cand nu traia sentimentul de-a fi indragostita sau de-a trezi iubirea, nici Balantele nu sunt fericite atunci cand traiesc in afara unei relatii, in care sa-si poata gasi atat de necesarul echilibru intre inteligenta si sentiment.
Asocieri si caracteristici ale planetei Venus in calitate de guvernatoare a zodiei Balantei:
• numarul 8, in armonie cu zodia Balantei, si numarul 6, in armonie cu planeta Venus;
• culorile pastel, dar in mod deosebit nuantele de bleu si roz;
• pietrele pretioase: safir, opal si lapislazuli;
• metal: cuprul;
• nevoia de echilibru exprimata mai ales in cuplu si in relatiile de asociere;
• gandirea conceptuala;
• scrupulozitatea gandirii, care ingreuneaza luarea deciziilor;
• proiectarea unei imagini elaborate, stilizate a propriei persoane;
• un simt diplomatic bazat pe usurinta de-a comunica cu oamenii si o amabilitate neprefacuta, uneori excesiva;
• expresia calma si binevoitoare a fetei;
• vocea plina si placut modulata.
In cazul nativilor din zodia Taurului, calitatile venusiene se manifesta in stransa legatura cu natura, dandu-le acestora un aspect robust si sanatos. Balantele prefera mediul urban, confortul modern si au o constitutie mai delicata.
Experta in arta convietuirii, in zodia Balantei, Venus stie sa medieze conflicte, stapaneste arta atat de dificila a concesiilor si compromisurilor, in efortul sau peren de-a crea echilibrul ideal.
In Balanta, Venus nu isi manifesta vointa cu tenacitate, aici ea stie sa fie rabdatoare, dar asta face ca de multe ori atitudinea psihologica a Balantei sa fie mai degraba pesimista, aproape resemnata.
In timp ce Taurii nu se sfiesc sa-si ofere din plin desfatarile vietii, Balantele, cu toata aprecierea pe care o dau placerilor existentei, se straduiesc sa pastreze justa masura in tot ceea ce fac. Dar nu fac niciodata rabat la calitate.
Alta trasatura venusiana, comoditatea, face ca multe Balante sa se multumeasca cu un statut sub posibilitatile lor reale, care nu le reflecta intregul potential.
Balanta castiga prin discutii abile, bine argumentate, care reusesc sa convinga un interlocutor rational, dar are probleme fata de persoanele care incearca sa intimideze printr-un comportament brutal, in fata caruia cedeaza de multe ori prea usor.
Dintre toate semnele cardinale (cele cu insusiri de lider), Balanta este cea mai flexibila si cea mai adaptabila, fiind de principiul ca cel mai destept cedeaza, si sfarseste cel mai adesea nu doar prin a-si impaciui adversarii, ci chiar prin a-i convinge cu mult tact de justetea punctului ei de vedere.
In fine, spre deosebire de Taur, Balanta are nevoie de un anturaj care sa-i acorde sprijin moral si afectiv si sa-i ofere, la nevoie, suportul emotional necesar pentru a reusi sa-si impuna deciziile.
Venus si sanatatea Balantei
Balantele sunt in general scunde sau de inaltime medie, cu osatura delicata si se misca cu o gratie innascuta. Liniile corpului sunt elegante, iar la femei predomina liniile curbe, ceea ce le sporeste aerul feminin. Placerea de-a manca dulciuri si asa-numitii "rinichi lenesi", care provoaca retentia de lichide in organism, pot duce la tendinta prematura de ingrasare. Tot rinichii disfunctionali sunt de vina pentru cearcanele sau pungile de sub ochi, care pot tara frumusetea Balantei. Cei doi litri de apa pe zi sunt obligatorii pentru a activa functiile renale. Parintii care au copii nascuti in Balanta ar trebui sa ii invete de mici sa respecte cu strictete regulile igienei intime, daca vor sa previna cistita, prostatita, anexitele, colibaciloza si alte afectiuni genito-urinare. Suprasolicitarea nervoasa duce deseori la migrene surde, care cedeaza foarte greu la analgezice. Rezistenta fizica este scazuta, iar efortul fizic se resimte mai ales in zona lombara. Circulatia periferica lenesa poate duce cu usurinta la umflarea picioarelor si mai ales a gleznelor. Femeile din Balanta ar trebui sa evite sa poarte tocuri inalte, desi acestea le stau foarte bine. Circulatia venoasa din zona bazinului este si ea deficitara, ceea ce poate anunta dereglari de ciclu la femei sau afectiuni ale prostatei la barbati. Sarea biochimica ce corespunde Balantei este Natrium Phos.
Remediile homeopatice de baza pentru Balante sunt cele in afinitate cu Venus, respectiv: Thuya, Apis, Pusatilla si Anacardium.
Tana Rosca