Mars de solidaritate cu Rosia Montana
6 - 11 octombrie
Campania "Salvati Rosia Montana" continua. Din initiativa Asociatiei Aurarilor si a Patrir (Institutul roman pentru actiune, instruire si cercetare in domeniul pacii, cu sediul in Cluj), intre zilele de 6 - 11 octombrie se organizeaza o calatorie in Tara Motilor. Telul ei: "un apel la solidaritate cu motii care nu vor sa-si paraseasca meleagurile natale". Traseul le va oferi participantilor ocazia sa intre in contact direct cu oamenii de pe Valea Ariesului, cu parerile lor privind viitorul regiunii, respectarea drepturilor comunitatilor si protejarea mediului inconjurator. "Vrem sa cream un spatiu de dialog despre problemele existente in localitatile de pe Valea Ariesului si, mai ales, sa identificam alaturi de localnici solutiile locale pentru depasirea in mod constructiv a acestor probleme", spun organizatorii actiunii. "Va asteptam sa va alaturati Marsului, pentru a arata motilor ca pot conta pe sprijinul nostru, pentru a ne exprima in mod democratic si pasnic dezacordul fata de proiectul minier care ameninta viitorul Rosiei Montane, al Cornei si al unei parti importante din Muntii Apuseni. Va invitam sa pasim impreuna intr-un demers al solidaritatii si libertatii de expresie, al respectului fata de drepturile omului si fata de natura."
Traseul si durata marsului
• Plecarea se va face din Cluj-Napoca, in dimineata zilei de 6 octombrie.
• Vor fi parcursi pe jos aproape 130 km, intre localitatile Cluj-Napoca si Rosia Montana.
• Traseul este divizat dupa cum urmeaza:
Ziua 1: Cluj - Turda - 31 km (via Feleacu, Valcele, Martinesti, Tureni, Copaceni)
Ziua 2: Turda - Buru - 19 km (via Mihai Viteazul, Cornesti)
Ziua 4: Lunca - Baia de Aries - 24 km (via Salciua de Jos, Salciua de Sus, Brazesti, Sartas)
Ziua 5: Baia de Aries - Campeni - 21 km (via Muncelu, Valea Lupsii, Lupsa, Garde, Bistra)
Ziua 6: Campeni - Rosia Montana - 14 km.
Inscrierea:
Termenul-limita pentru inscriere este 20 septembrie 2003. Ca urmare a numarului limitat de participanti, organizatorii isi rezerva dreptul de a selecta persoanele solicitante.
Pentru informatii legate de transport, masa si cazare, va stam la dispozitie cu placere!
Persoana de contact: Roxana Pencea,
e-mail: roxana@patrir.ro, tel. 0723/02.43.00
"Nu vrem poluare cu cianuri"
Comunicat de presa Greenpeace
In dimineata zilei de 16 septembrie a.c., in fata Ministerului Mediului din Budapesta, activisti Greenpeace din Ungaria, Austria si Romania au protestat impotriva pasivitatii diplomatiei maghiare in ceea ce priveste proiectul minier de extragere a aurului din Rosia Montana. Activistii, care aveau fata pictata jumatate in auriu si jumatate ca un craniu, au ridicat un banner cu inscriptia "Nu mai vrem poluare cu cianuri", atragand astfel atentia asupra pericolelor inerente ale activitatilor miniere care utilizeaza cianuri. Conventia adoptata la Espoo - ratificata atat de Romania, cat si de Ungaria - obliga tarile de origine sa includa in procesul de luare a deciziilor, si tarile care ar putea fi afectate, proces care ar putea fi pus in pericol de activitatile tarii de origine. Conform Conventiei, Ungaria detine posibilitati legale care ii permit sa aiba un cuvant de spus in autorizarea activitatilor miniere care utilizeaza cianura. Greenpeace face de asemenea apel la Serbia si Bulgaria sa se foloseasca de Conventia de la Espoo, deoarece in cazul unui accident grav si aceste doua tari vor fi afectate. Investitia de la Rosia Montana ar putea ameninta sursele de apa potabila a 1 - 1,5 milioane de oameni din Ungaria si chiar a mai multora din Serbia-Muntenegru. Ne asteptam la mai multa responsabilitate si hotarare din partea Guvernului maghiar in ceea ce priveste aceasta problema.
Roland Csaki, Greenpeace - Ungaria,
00 36 20 953 2225
Anamaria Bogdan, Greenpeace - Romania,
00 40 721 632396