Intrebati-ne, va raspundem
"Se pot corecta gleznele?"
"Am 44 de ani si observ ca gleznele mele au inceput sa se umfle. N-am avut niciodata picioare de balerina, dar nici picioare de elefant. La pipait, zona umflata pare sa fie plina cu apa, de altfel dimineata, cand ma trezesc, gleznele sunt normale, dar pana seara devin butuci. Se poate corecta aceasta deficienta?"
Marieta Donose - Bucuresti
Edemele picioarelor sunt simptome foarte frecvente, mai ales la femei. Ele sunt rezultatul retentiei de lichide, care poate fi cauzata de o proasta circulatie sanguina, alimentatie gresita (prea putine legume si fructe, prea putine lichide), excesul de sare, lipsa miscarii, boli de rinichi sau acumulare de limfa. In cazul cand pricina umflarii gleznelor nu e de natura patologica (boli de rinichi, de circulatie), edemele pot fi atenuate. Iata cateva solutii la indemana:
• Ceai de sulfina si salvie: se pune o lingurita de amestec de flori la 200 ml apa oparita. Se beau doua ceaiuri pe zi.
•Cura cu lamaie: se bea progresiv sucul de la o lamaie in prima zi, de la doua lamai in ziua a doua, de la trei lamai in ziua a treia, pana la sapte lamai in ziua a saptea, apoi se descreste, pana se ajunge iar la o lamaie.
•Comprese cu apa rece si otet de mere, asezate peste noapte pe glezne.
•Dusuri cu jeturi de apa rece pe dosul si fata gambelor, dimineata si seara, cate trei minute pe fiecare picior.
•In loc de apa, peste zi, beti ceaiuri diuretice: de teci de fasole, matase de porumb, cozi de cirese. Efecte foarte bune are tinctura de ienupar (produsa de "Dacia-Plant" Orastie), care se administreaza conform prospectului. Un sfat: nu stati prea multa vreme picior peste picior. Pozitia incetineste circulatia sangelui si a limfei.
"Sanii se lasa de caldura?"
"Am senzatia ca in vara asta sanii mei s-au lasat. Am aceeasi greutate din totdeauna. Care sa fie cauza? Sanii se lasa de caldura?"
Claudia - Botosani
Nu sanii se lasa, ci starea de spirit si, drept urmare, tinuta corporala. Priviti-va in oglinda si observati ce diferenta fundamentala este in aspectul sanilor atunci cand tinuta e dreapta, cu capul sus si umerii trasi spre spate, fata de o tinuta ghebosata, pleostita de caldura si oboseala. Deci, prima conditie ca sanii sa fie frumosi e tinuta. In rest, intrucat ei sunt compusi din tesut (piele) si muschi, fiecare componenta trebuie "tratata" deosebit. Muschiul sanului se antreneaza cu miscari de gimnastica (fandari pe podea sau pe perete, miscari de incrucisare a bratelor in fata, folosind doua gantere sau doua sticle cu apa, in fine, exercitiul yoga care recomanda presarea puternica a palmelor una fata de alta, ridicate in dreptul pieptului), in vreme ce pielea se intretine cu dusuri reci (zilnice), masaje usoare (pornind de la coaste in sus, apoi pe san, catre mamelon, practicate cu creme). Un bun efect are si "imbalsamarea" cu spuma de bere, dimineata si seara. Fireste: efectele pozitive se obtin prin perseverenta, in timp mai indelungat.
"Am impresia ca pielea de pe gat
imbatraneste mai repede decat tenul"
"Am impresia ca pielea de sub barbie si de pe gat imbatraneste mai repede decat tenul. Fata mea arata inca onorabil, dar observ ca am tendinta sa fac cute pe gat. Ma puteti ajuta cu un sfat?"
Norica Arsene - Brasov
Intr-adevar, atat muschii, cat si pielea gatului imbatranesc mai usor. In primul rand, trebuie stiut ca el trebuie sa beneficieze de aceeasi ingrijire ca tenul: demachiaj in fiecare seara si dimineata, masaje de la baza in sus, aplicarea de creme si, o data pe saptamana, se face o masca. Iata si alte recomandari utile.
• Dormiti fara perna sau pe o perna plata.
• Controlati-va pozitia corpului: capul trebuie tinut mereu sus, cu gatul drept, pozitia cu capul in piept faciliteaza lasarea muschilor de sub barbie.
• Folositi urmatoarea masca cosmetica, o data la doua saptamani: infierbantati 100 g ulei de masline, adaugati o sticluta de vitamina A uleioasa si continutul a 5 capsule de vitamina E forte. Imbibati in compozitie un prosopel si aplicati-l pe gat cand compozitia uleioasa e inca fierbinte (fara sa va ardeti). Puneti deasupra o folie de plastic, apoi lasati sa actioneze zece minute. Spalati-va cu apa calda, apoi cu apa rece.
Cosmetica naturista
Retete de ingrijire a parului
• Pentru intarirea radacinii si stimularea cresterii parului
Peste o lingura de frunze de urzica mare se toarna 200 ml apa clocotita, se lasa sa se infuzeze timp de o ora, dupa care se strecoara. Se spala parul in mod normal, cu sampon, se clateste, iar apoi se frictioneaza pielea capului cu infuzia de urzica. Lichidul ramane pe par, fara a se mai clati. Procedeul se foloseste o data pe saptamana, vreme de sase luni.
•Contra matretii
Parul se clateste, de 2-3 ori pe saptamana, cu infuzie de podbal. Se fac in total 15 clatiri, dupa care se tine o pauza de trei saptamani.
•Tratament pentru par uscat
Peste 70 g radacini maruntite de brusture se toarna 200 ml ulei incalzit de floarea-soarelui. Se lasa sa se macereze 24 de ore, apoi recipientul cu maceratul se fierbe pe baie de aburi 15 minute, dupa care se strecoara. Cu uleiul rezultat se frictioneaza pielea capului, cu o ora inainte de spalarea parului.
•Tratament pentru par gras
20 g radacina de brusture, 20 g flori de galbenele, 20 g conuri de hamei se fierb intr-un litru de apa, vreme de 15 minute. Dupa spalat, se clateste parul, de trei ori pe saptamana, vreme de o luna.