Ca sa gatiti mai repede, fara cantar...
Cateva echivalente
•Un pahar de mustar inseamna: 50 g faina, 100 g orez, 100 g sare, 80 g zahar.
•O lingura rasa inseamna: 20 g unt sau margarina, 12 g faina, 15 g amidon, 50 g miere, 20 g orez, 20 g sare fina, 20 g sare grunjoasa, 12 g pesmet, 15 g zahar pudra.
•O lingurita rasa inseamna: 7 g unt sau margarina, 5 g faina, 5 g amidon, 15 g miere, 8 g orez, 5 g sare fina, 5 g sare grunjoasa, 4 g pesmet, 5 g zahar pudra.
Greutatea unor alimente uzuale
1 ou = 55-60 g, 1 bucata de zahar = 5 g, 1 ceapa = 125 g, 1 catel de usturoi = 6 g, 1 morcov = 100 g, 1 cartof = 90 g, 1 rosie = 50 g, 1 banana = 100 g, 1 piersica = 100 g, 1 mar = 150 g.
Stiati ca...
- dintr-un kilogram de spanac sau urzici proaspete dupa fiert mai raman doar 300 g?
- dintr-un kilogram de mazare verde mai raman doar 350 g dupa ce e scoasa din pastai?
Despre cuptor...
Cartile si retetele de bucate folosesc termeni diferiti cand se refera la temperatura cuptorului. Uneori ea e exprimata in grade, alteori se refera la termostat. Iata cateva echivalente, ca sa va descurcati mai usor:
•foc foarte mic
- termostat 1 - in grade: 110 - 125
•foc mic
- termostat 2 - in grade: 125 - 140
- termostat 3 - in grade: 140 - 160
•foc mijlociu
- termostat 4 - in grade: 160 - 180
- termostat 5 - in grade: 180 - 200
- termostat 6 - in grade: 200 - 220
•foc iute
- termostat 7 - in grade: 220 - 240
- termostat 8 - in grade: 240 - 260
- termostat 9 - in grade: 260 - 280
• foc puternic
- termostat 10 - in grade: 280 - 310