Calatorie in propriul "eu"
Meditatia
- Vacanta pentru minte, suflet si trup -
Doar cateva minute de meditatie zilnica vindeca, intineresc si aduc fericirea
Pentru a ne regasi echilibrul sufletesc si trupesc, starea de bine, pierdute printre grijile si necazurile cotidiene, seninul vietii, dupa care tanjim, un colt linistit de odaie sau de gradina, malul marii sau un luminis de padure reprezinta un "cabinet medical" ideal pentru un program al regasirii de sine. Numele medicamentului? Meditatia, cel mai optim furnizor de echilibru, pace si energie...
Pentru a-i patrunde "misterul" ne-am adresat unui specialist: dr. Marius Ciortea, expert in tehnicile de recuperare orientale.
- Inainte de toate, ce este meditatia? Exista o definitie?
- Meditatia este un mijloc de lupta cu stresul vietii cotidiene, dar si o forma de desavarsire spirituala, o calatorie spre eul interior. Putem spune chiar ca este o terapie menita sa instaureze o stare de liniste si de echilibru sufletesc si trupesc, fara a recurge la medicamente. Pentru a intelege binefacerile acestei practici, e suficient sa ne intrerupem pentru o clipa activitatea, privind pur si simplu in gol. Incet-incet, vom incepe sa visam cu ochii deschisi.
- Cine a inventat meditatia?
- In India, dar si in majoritatea tarilor asiatice, meditatia este practicata de mii de ani ca un demers catre iluminarea spirituala. Yoga isi are radacinile in ea. Maestrul acestor practici a fost Maharishi Mahesh Yogi. Mantrele lui (cuvinte fara sens, menite sa faciliteze relaxarea psihica) au reprezentat baza meditatiei transcendentale, avand numerosi adepti (chiar si in Romania, unde pe vremea lui Ceausescu ea a fost interzisa).
- Cum se explica popularitatea uriasa a meditatiei, "globalizarea" ei?
- Cei care practica meditatia sustin ca au gasit modul suprem de a se ajuta singuri, de a-si regasi echilibrul interior. Apeland la capacitatile ei de concentrare, ajungem sa ne calmam gandurile si sa ne regularizam functiile organismului.
- Alungarea gandurilor si a obsesiilor stresante, care ne populeaza mintea ca niste corbi prevestitori de rau, nu e chiar asa de usoara. Totusi, respectand tehnicile recomandate de specialisti, meditatia poate fi invatata de oricine. Ea provine dintr-o traditie milenara a stiintelor indiene si se numeste Dhyana, adica a patrunde in interior, a trece dincolo, a se ridica deasupra. Aceasta inseamna ca persoana care mediteaza depaseste granitele constiintei sale normale, alunecand intr-o stare de libertate interioara.
- Ce efect are ea asupra organismului?
- Din punct de vedere fizic, efectul este exprimat de cea de-a treia lege a termodinamicii: un sistem care se linisteste, se ordoneaza. Daca trupul, mintea si sufletul isi gasesc odihna inseamna ca se produc niste procese de autovindecare si de regenerare. Relaxarea - masurabila - din timpul meditatiei este de circa patru ori mai mare decat cea din timpul somnului profund. Frecventa respiratiei si a pulsului scade, tensiunea arteriala si metabolismul se armonizeaza, contractiile se diminueaza, radicalii liberi, toxinele si hormonii de stres se descompun, undele cerebrale se sincronizeaza si toate acestea creeaza o stare maxima de trezie si de claritate.
- Si aceasta cufundare in noi insine poate vindeca boli?
- Studiile arata ca la persoanele care practica meditatia apar cu 87% mai putine afectiuni psihice - de pilda, stari de anxietate sau depresii, cu 87% mai putine boli cardiace si de circulatie, cu 73% mai putine afectiuni ale cailor respiratorii (nas, gat si plamani) si cu 55% mai putine imbolnaviri de cancer decat in cazul persoanelor care nu mediteaza. In afara de aceasta, 20 de minute de meditatie, practicata de doua ori pe zi, fac sa dispara durerile de cap, hipertensiunea, problemele digestive si dereglarile de somn. Adeseori, intr-un timp surprinzator de scurt. Chiar si durerile de spate, bolile de metabolism si arterioscleroza pot fi alinate. Meditatia poate fi de un real folos si in cazul dependentei de droguri, medicamente, alcool si nicotina, usurand dezintoxicarea si reducand pericolul unei recidive.
- Se spune ca meditatia practicata cu consecventa ne poate face mai inteligenti si mai tineri. Este adevarat?
- Acest lucru a fost confirmat de studiile efectuate. Dupa ce-au practicat meditatia vreme de patru saptamani, studentii supusi testului au obtinut la examene rezultate cu 40% mai bune decat colegii din cealalta grupa de control. Faptul ca putem da jos kilogramele fara sa facem nimic special se datoreaza regenerarii metabolismului. In plus, nu mai abuzam de mancare cautandu-ne fericirea, daca stim ca o putem gasi in noi insine in fiecare clipa. Din punct de vedere biologic, persoanele care mediteaza vreme mai indelungata (cativa ani) sunt cu 12 ani mai tinere, pentru ca fiecare introspectie in noi insine stimuleaza producerea unor hormoni ai tineretii, de exemplu Dhea.
- Suna extraordinar, dar ce-ar trebui sa facem, practic, pentru a trai si noi aceasta fericire? Cum se mediteaza?
- Indiferent daca meditatia este practicata in grup sau de catre o singura persoana, detaliile sunt aceleasi.
In jumatatea de ora care precede exercitiile de meditatie, e bine sa nu beti si sa nu mancati.
Cautati un loc linistit in care sa va izolati. Va puteti culca pe spate, cu ochii inchisi, dar la fel de bine puteti ramane asezati pe un scaun sau un fotoliu confortabil, cu spatele drept si palmele sprijinite pe genunchi, cu ochii deschisi. In modul acesta este posibil sa va destindeti, ramanand totodata alerti si vigilenti (culcatul pe spate, cu ochii inchisi, induce adesea starea de somn si practicantii adorm). Obiectivul propus este de a evita accesul constiintei la gandurile perturbatoare si excitante. E mult mai usor sa o faceti lasandu-va invadati de o imagine neutra sau placuta (un peisaj, o floare, o lumina stralucitoare etc.).
Meditatia e mult ajutata de respiratie. In clipa cand auzim aerul intrand si iesind din plamani in acelasi ritm, ne destindem. Trebuie sa simtim trecerea curentului de aer prin nari, apoi coborarea in plamani, care trebuie umpluti complet, apoi expulzarea blanda a aerului. Atentia trebuie sa fie purtata asupra diafragmei, care coboara, si asupra pantecului, care se umfla. Pe masura ce aceasta tehnica respiratorie (inspiratia trebuie sa devina egala cu expiratia) este bine insusita si devine automata, gandurile parazite risca sa apara din nou. Atentia trebuie atunci deplasata de la respiratie catre destinderea diferitelor parti ale corpului. Rand pe rand, se destind cat mai bine posibil fruntea (sa nu fie incretita), dintii (sa nu fie stransi), umerii, coatele, bratele, genunchii, coapsele si picioarele (sa fie relaxate). Daca gandurile inoportune persista, nu trebuie sa cedam. Trebuie sa tinem cont de aparitia lor si sa revenim la imaginea de sprijin aleasa. Dupa ce tehnicile de respiratie si relaxare au fost insusite, imaginea aceasta poate sa fie un obiect decorativ care ne place (tablou, podoaba etc.), fotografia unui loc frumos, in care miresmele, sunetele si atmosfera par sa pluteasca in preajma noastra. Pentru a ajunge mai usor la starea de meditatie, uneori e indicat sa punem o caseta cu muzica blanda. In magazinele de specialitate exista casete compuse anume cu sonuri linistitoare.
In starea de transa trebuie sa se stea cel putin zece minute. Cu timpul, ea poate fi practicata oriunde, pe strada, in mijloacele de transport, acasa, in timpul desfasurarii treburilor gospodaresti etc. La capatul meditatiei, bateti usor din picioare si scuturati-va muschii, inainte de a va ridica. Fara aceasta precautie, exista riscul unor accidente provocate de scaderea tensiunii arteriale.
- Meditatia concureaza credinta si rugaciunea?
- Nicidecum. Meditatia nu e o religie si nici o anume conceptie despre lume, ci o tehnica mentala hipereficienta care ne ajuta sa patrundem in propria noastra fiinta. Si de acest lucru pot sa profite si crestinii, si hindusii, si budhistii si ateii.
Rodica Demian