Un medicament pentru toti:
Vara
Cura de fosnete si culori
Florile colorate, pajistile stralucitoare si-nmiresmate, lumina marii si umbra umeda din paduri actioneaza asupra noastra ca un balsam. Dar daca ne lasam prea mult subjugati, simturile "innebunesc". Un singur remediu exista: miscarea fizica
Priviti si mancati culori
Vacanta nu inseamna numai intrerupere de activitate. Primul pas facut pe malul marii, intr-o pajiste sau pe o carare de munte ne reactiveaza unul din cele mai importante resorturi ale bucuriei de a trai: simturile. Lumina puternica si iradianta a verii, in care culorile peisajului se aprind, ne face sa descoperim alfabetul bucuriei de a trai in natura: devenim atenti, veseli, curiosi, relaxati, activi. Verdele asternut in palete de nuante pe iarba gradinii, pe dealuri si pe copaci, lanurile galbene de rapita si de floarea soarelui, rosul macilor, auriul lanurilor de grane, spuza pestrita a pajistilor inflorite de munte - toate aceste culori vii si patrunzatoare actioneaza asupra noastra ca un stimulent natural, un drog raspandit prin culori.
S-a dovedit stiintific ca receptia culorilor in perioada de primavara si vara are efecte benefice asupra organismului. Lumina solara, care accentueaza si irizeaza culorile, activeaza metabolismul, stimuleaza comportamentul hormonilor, secreta energie, ridica standardul de sanatate si confortul spiritual. "Starea de buna stare" pe care o simtim este un rezultat al propagarii culorilor, care reprezinta, si ele, asemenea sunetelor, emisii cu lungimi de unda si frecvente pe care le receptam. De pilda, verdele reglementeaza si egalizeaza tensiunea emotionala, ajuta puterea de concentrare si "da" minte limpede. Galbenul, a doua culoare dominanta a verii, ne stimuleaza inspiratia, ne daruieste sentimentul de bucurie, ne ajuta sa fim creativi. Dimpotriva, albastrul cerului ne induce starea de relaxare si de stabilitate psihica. Vreti sa va odihniti pe de-a-ntregul? Pierdeti-va cu ochii in cer. In schimb, amestecul de culori care nu pot fi receptate independent - buchetele colorate, florile din pajisti si din campii - are grija ca perceptia noastra sa se acutizeze, exact lucrul de care psihicul are nevoie dupa lungile si obositoarele ore de munca intr-un birou. Schimbarea peisajului si-a culorilor intareste creierul, el primeste incontinuu impresii si face conexiuni care ii vor sprijini rezistenta pe toata durata lungilor luni de munca si griji care vor urma.
Culorile nu actioneaza doar asupra ochilor si a epidermei, ele trebuie sa fie preluate si in alimente. Salatele proaspete, legumele si verdeturile sunt furnizori de substante colorate natural, al caror continut energetic este preluat odata cu vitaminele. Prin urmare, mancati si culori, si asa cum sunteti atenti sa faceti meniuri cat mai variate, ingrijiti-va si ca mesele dvs. sa aiba cat mai multa culoare. Mancarurile cu aspect fad, oricat ar fi de gustoase, te fac, pe vreme lunga, bolnav!
Fosnete, susure, adieri
Bucuriile se pot programa. Daca mergeti la mare, nu uitati ca in agenda incarcata de urgente (palarii de soare, costume de baie, cearceafuri de plaja etc. etc.) sa treceti si "glasul marii". Notate cu rosu undeva, intr-un coltisor, cele doua cuvinte va vor aminti ca dincolo de risipa uriasa de energie pe care o presupune vacanta, aveti nevoie si de momente de liniste, de relaxare si de reincarcare a bateriilor psihice. Nimic mai simplu decat un concert ascultat seara sau dimineata pe malul apei, cu ochii pierduti pe linia orizontului. Fosnetul apei, adierea subtire a vantului si tipetele ascutite scoase de pescarusi sunt o terapie prin sunet, pe care natura v-o daruieste in mod gratuit. Alungati-va gandurile care vi se rotesc ca niste pasari prin cap, spalati-va mintea de sacaiala marunta a treburilor de peste zi (sunt multe de facut si-n vacanta!) si veti descoperi ca apa marii n-are doar culoare si scanteiere, ci si o muzicalitate divina, o armonie de valuri, spume si clipociri care pune stapanire pe simturi, imblanzindu-le.
Cu conditia sa repetati acest exercitiu pe toata durata vacantei, va veti intoarce acasa cu sufletul mai usor. Aceeasi benefica relaxare poate fi traita intr-o padure, la marginea unei holde de grau sau, pur si simplu, in iarba. Glasul naturii poate fi ascultat pretutindeni. Susurul izvorului, fosnetul vantului, harfa de iarba soptesc adevaruri eterne, pe care pana la urma ajungi sa le intelegi. Tot ce ne inconjoara e facut sa ne daruiasca bucurie si sanatate. Important este sa intelegem, sa vedem si sa ascultam.
Miros de apa si de copaci
Cand simturile innebunesc
In mod normal, in perioada de vara ar trebui sa atingem randamentul maxim de energie si de vitalitate. Asa si este, pentru cei mai multi dintre noi. Dar sunt si altii, care in vreme de vara se simt iritabili si deprimati. Explicatia: solicitarea atat de vie a simturilor in timpul vacantei poate avea si un revers neplacut: hipofiza, care raspunde in creier pentru coordonarea dintre impresii si simturi, reactioneaza prea puternic la semnalele din exterior si productia de hormoni creste nemasurat. E ca o lavina care odata pornita din varful muntelui, nu se mai poate opri: fiecare hormon pune alt hormon in miscare si astfel, in loc sa fim mai vitali, suntem extrem de incoerenti, iritati si "cazuti" moral. Dupa catava vreme, o saptamana sau doua, organismul se adapteaza. Dar e mult mai bine daca energia fabricata de organism e pusa in miscare imediat. Alergati pana la epuizare, faceti o plimbare lunga si obositoare, inotati in mare sau in bazin pana cand simtiti ca puterile va parasesc. Asemenea activitati aduc corpul iarasi in stare de echilibru, suprastimularea debordanta si iritanta se autodisciplineaza in mod firesc.
Iar cand totul se afla sub "cheie", nu e nici un motiv sa ne ferim ochii, urechile, mirosul si pipaitul de stimulenti. Cufundati-va in natura cu ochii deschisi si cu simturile treze. In drumurile dvs. grabite de peste an, peisajul nu are contur. Lasati acum ca privelistea sa va patrunda usor. Si sufletul vrea sa se odihneasca, sa zaboveasca, sa se incarce si sa se piarda. Daca va preumblati in familie, alegeti pentru cei dragi inimii dvs. un loc cat mai frumos si mai linistit. Cu putin noroc, copiii vor gasi furnici, carabusi, mamarute sau chiar un melc. Va veti minuna cat de mult se vor transforma. Intoarcerea la firescul naturii ii ajuta si pe oameni sa devina linistiti si normali.
Rodica Demian