Mancaruri cu castraveti
Tzatziki
Ingrediente (pentru 6 persoane): 2 castraveti, 500 g iaurt, 4 catei de usturoi, 4 linguri ulei, 1 lingurita chimen, 2 fire marar, sare, piper, 1 castravecior murat.
Mod de preparare:
• Taiati castraveciorul murat cubulete si puneti-l deoparte. Curatati de coaja castravetii, dati-i pe razatoarea mare, puneti-i intr-un castron, presarati peste ei sare si lasati-i doua ore, ca sa iasa zeama din ei.
• Curatati usturoiul si mixati-l impreuna cu doua linguri de ulei.
• Stoarceti castravetii - rand pe rand - intre palme, amestecati-i cu iaurtul, usturoiul si uleiul ramas si gustati-i de sare si piper.
• Puneti salata Tzatziki in sase boluri, garnisiti-o cu frunzulite de marar si cubulete de castravecior murat, presarati deasupra chimenul si serviti-o rece, fie ca aperitiv, fie ca garnitura langa o mancare bine condimentata (de ex. tocanita de miel cu curry).
Medalioane de vitel (sau pui) cu sote de castraveti
Ingrediente (pentru 4 persoane): 12 medalioane de file de vitel sau pui (de 60 g fiecare), 2 castraveti, 6 castraveciori murati (in otet), 25 g seminte de pin, 1/2 lamaie, 100 ml frisca nebatuta (sau smantana), 50 ml vermut sec, 1 lingurita curry, 50 g unt, 1 lingura ulei, 2 fire marar, sare, piper.
Mod de preparare:
• Curatati castravetii, taiati-i in patru (pe lung), indepartati semintele si taiati-i din nou in bucati de circa 3 cm. Opariti-i un minut in apa clocotita cu sare, lasati-i sa se raceasca si apoi sa se scurga bine.
• Rumeniti semintele de pin intr-o tigaie de teflon, fara grasime, si puneti-le deoparte.
• Puneti la incins 25 g unt, impreuna cu uleiul si prajiti medalioanele de vitel sau pieptul de pui, cate 3-4 minute pe fiecare parte. Sarati-le, piperati-le si scoateti-le pe o farfurie. Turnati in tigaie vermutul, praful de curry si frisca nebatuta sau smantana si lasati sosul sa fiarba si sa scada aproximativ trei minute, amestecand cu o lingura de lemn. La sfarsit, adaugati putina zeama de lamaie, turnati sosul in patru farfurii si asezati deasupra cate trei medalioane prajite.
• Concomitent, caliti castravetii scursi in restul de unt (25 g), incorporati castraveciorii murati si taiati marunt, presarati peste ei semintele de pin rumenite si mararul tocat si serviti-i ca garnitura langa medalioanele de carne.
Spaghete de castraveti gratinate
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 castraveti, 3 cepe mici (de arpagic), 1 lamaie, 4 galbenusuri, 150 ml vin alb sec, 50 ml smantana, 125 g unt, 50 g cascaval ras, 1 legatura codite de ceapa verde, sare, piper.
Mod de preparare:
• Curatati cepele, tocati-le marunt, puneti-le intr-o tigaie impreuna cu vinul alb si lasati-le sa fiarba si sa scada pana ce nu mai raman decat doua linguri de zeama. Adaugati smantana, luati tigaia de pe foc, incorporati untul - cate-o bucatica -, amestecand cu telul, si turnati compozitia in patru forme mici, rezistente la foc.
• Intr-un castron asezat pe baie de apa, bateti galbenusurile cu zeama de lamaie pana ce devin cremoase. Sarati, piperati, adaugati cascavalul ras si jumatate din coditele de ceapa taiate marunt si turnati amestecul astfel preparat peste castraveti.
• Dati-i cateva minute la cuptor - sub gril -, presarati deasupra coditele de ceapa ramase si serviti-i imediat.
Cuiburi de castraveti cu unt de sardele
Ingrediente (pentru 6 persoane): 2 castraveti mai mici, 25 g sardele (scoase din conserva si scurse bine), 300 g unt, 1/2 lamaie, cateva felii de ridiche pentru garnisit, sare, piper alb.
Mod de preparare:
• Taiati castravetii (cu coaja) in bucati de circa 3 cm si indepartati usor miezul.
• Amestecati sardelele scurse cu untul (eventual cu mixerul) si adaugati putina zeama de lamaie, sare si piper dupa gust.
• Turnati amestecul de unt si sardele intr-un cornet si umpleti cu el cuburile de castraveti, terminand la suprafata cu un decor spritat. Asezati-le pe un platou, garnisiti-le cu feliute de ridiche si serviti-le ca aperitiv sau ca garnitura langa peste la gratar.
Cateva sfaturi pentru "amatorii" de castraveti
• Alegeti, de preferinta, castraveti de calibru mai mic, foarte crocanti si mult mai gustosi.
• Cele 3 garantii pentru prospetime: sa aiba coaja lucioasa, sa fie tari la pipait si de un verde inchis, frumos.
• Castravetii se pastreaza perfect vreme de cateva zile la o temperatura de 12C. Daca ii tineti la frigider, izolati-i de frig intr-o punga de hartie, pe care o puneti in cutia pentru legume.
Dulciuri
Placinta cu cirese
Ingrediente (pentru 6 persoane): 500 g cirese de vara, mari si coapte, 4 oua, 125 g zahar pudra, 1 praf de sare, 80 g faina, 250 ml lapte, un plic zahar vanilat, 60 g unt + 20 g pentru uns forma.
Mod de preparare:
• Spalati ciresele. Rupeti-le coditele, dar nu le scoateti samburii. Puneti-le sa se zvante intr-o sita. Porniti cuptorul.
• Cerneti faina intr-un castron. Adaugati sarea, zaharul si ouale. Amestecati bine cu o lingura de lemn, apoi varsati putin cate putin lapte rece, continuand sa amestecati, pana ce compozitia devine omogena. Topiti jumatate din cantitatea de unt (la soare), fara a-l pune pe foc. Incorporati-l in aluat.
• Ungeti un vas de portelan sau de Jena cu unt. Varsati in el cateva linguri de aluat, apoi puneti intreaga cantitate intr-un strat uniform. Bagati vasul la cuptor doar cateva minute, pana cand aluatul se solidifica.
• Scoateti vasul din cuptor. Asezati ciresele bine zvantate peste foaia de aluat. Varsati peste ele restul de aluat crud si presarati deasupra bucatele de unt.
• Bagati din nou vasul la cuptor vreme de 45 de minute. Placinta trebuie sa fie frumos aurita. Dupa ce o scoateti, presarati-o cu zahar vanilat. Se serveste calduta. (Reteta se poate prepara si cu cirese fara samburi, dar zeama din ele patrunde in aluat si el devine usor cleios.)