Razboiul retetelor de slabit
• Revenim la lupta cu kilogramele in plus. Ati observat, desigur, ca ele nu apar nici pe neasteptate, nici prin hazard. Exista varste-cheie si evenimente fericite, ca de pilda copilaria si perioada de sarcina, sau evenimente nefericite - ca o ruptura sentimentala, care dezechilibreaza balanta. Solutia? Urmariti strategiile pe care le prezentam si din care nu va trebui sa pierdeti o linie, daca vreti sa o mentineti pe-a dvs.
Dieta Pentru Copii Si Adolescenti
• Sa te opui hoardelor in crestere neincetata de sucuri acidulate, hamburgerilor si bomboanelor e foarte greu. Parinti! E datoria voastra sa va educati copiii in spiritul echilibrului dietetic, daca nu vreti sa cresteti niste purcelusi anemici si adiposi
Cele doua varste dificile: 5 si 12 ani
Printre adolescentii prea grasi se afla multi fosti copii frumosi, care au inceput sa se-ngrase brusc, odata cu instalarea pubertatii. Ei ii preocupa asiduu pe medicii nutritionisti, pentru ca numarul obezilor de 12-14 ani este in crestere. Ei reprezinta o proportie de 7-10% din totalul populatiei adolescentine. Conform ultimelor cercetari medicale, exista doua momente-cheie ale cresterii in greutate: primul se situeaza la varsta de 4-5 ani, iar al doilea chiar inaintea pubertatii, intre 10 si 12 ani. Daca un copil incepe sa creasca brusc in greutate la unul din aceste momente critice, trebuie sa actionati imediat, sa nu va spuneti: "Asta va trece dupa pubertate". Pentru ca nu trece intotdeauna. Si cu cat lasam kilogramele sa se instaleze mai bine, cu atat scapam mai greu de povara lor. De ce apare fenomenul obezitatii, mai ales in perioada de pubertate? Sunt mai multi factori care intra in joc. Inainte de toate - ereditatea. Adolescentul gras provine cel mai adesea dintr-un mediu in care excesul de kilograme reprezinta o constanta. Aceasta ereditate poate fi genetica, dar poate fi legata si de mediul ambiant, de obisnuintele de alimentatie. Exista familii in care de generatii intregi se manifesta fie tendinta de a manca prea mult, fie de a manca prea putin. In ce priveste dereglarea hormonala, ea este mult mai rar decat se crede pricina grasimii adolescentilor. De asemenea, proasta functionare a tiroidei sau a glandelor suprarenale face rar victime printre adolescenti. Nu va amagiti. Cauza pentru care fii dvs. sunt gigantici nu sunt dereglarile hormonale, ci o alimentatie proasta.
Adolescentii sunt predispusi sa manance mai mult decat au nevoie, mai dulce si mai gras. Ei fac cam aceleasi greseli: sar peste masa de dimineata, mananca la pranz multe fecule si fainoase, o imensa gustare seara si tot felul de "gustari" intre mese. Printre adolescentii predispusi la ingrasare se produce atunci un dezechilibru intre aportul caloric (mai ales in a doua parte a zilei) si necesitatile prea scazute ale organismului. Dar indiferent care este cauza ingrasarii, trebuie sa actionam rapid, pentru ca adolescentii se ingrasa foarte repede, luand intre 15-20 kg pe an. In loc sa-i lasam sa se descurce singuri, dandu-le sfaturi de genul "nu te mai infunda cu inghetata", mai bine sa-i ducem la un specialist. Rolul sau va consta in a explica adolescentului importanta - pentru sanatatea sa viitoare - a faptului de a scapa de surplusul kilogramelor, de a-i furniza un plan anti-kilo bazat pe o alimentatie rationala. La aceste varste, kilogramele pot fi pierdute tot atat de repede cum au si aparut, datorita cresterii. O sansa care nu trebuie pierduta.
Dietetica
Reguli obligatorii
Adolescenta nu cere regimuri de slabit draconice, in care sa-ti numeri caloriile si sa-ti cantaresti alimentele. In schimb, este momentul sa-ti revizuiesti modul de alimentatie, in vederea unui echilibru general. Deprinderile bune se invata de tineri. Iata cateva principii de baza, care sa le permita adolescentilor sa ramana subtiri sau sa devina... obezi.
• Luarea obligatorie a mesei de dimineata, care sa contina un produs lactat (indispensabil pentru calciu), paine (pentru glucide), un ou sau sunca (pentru proteine).
• Sa manance patru mese pe zi.
• Sa reduca consumul de fecule (cartofi) si fainoase. Deci, fara platouri de cartofi prajiti dimineata si seara.
• Sa limiteze mancarurile gatite cu carne. Sa prefere pestele sau gratarele.
• Sa nu manance decat foarte rar inghetata si prajituri, alimente prea grase si prea dulci.
• Sa nu capoteze in fata trioului adorat de adolescenti: hamburgeri, cartofi la punga, Coca-Cola.
• Sa renunte la rontaitul a te miri ce intre mese (biscuiti, saratele, dulciuri).
• Sa nu consume decat in mod exceptional bauturi dulci (sirop, Coca-Cola, Pepsi, sucuri de fructe acidulate).
• Sa renunte la ciocolata, bomboane, sosuri. Fara ketchup, care ineaca farfuria cu cartofi sau macaroane, fara maioneza care sa acopere felia de carne rece.
• La gustari, sa nu inghita o jumatate de cutie de branza topita. Un triunghi ajunge, dublat de un fruct.
• Sa adauge suc de lamaie la salata de cruditati.
Sport
O alta relatie cu corpul
Copilul prea gras este adesea sedentar. Exercitiile fizice pot sa contribuie la pierderea greutatii, mai ales la varsta aceasta. Ele il ajuta sa piarda calorii, dar il si pun in alta relatie cu corpul sau. Mersul pe jos la scoala, renuntarea la ascensor, toate acestea pot sa declanseze procesul de slabire. Practicarea sportului e si mai indicata. Activitatile fizice de intensitate moderata, dar de lunga durata, sunt cele mai eficiente, pentru ca ele ard mai bine grasimile decat exercitiile intense, dar scurte. Mai ales daca sunt practicate in aer liber: oxigenul sporeste consumul de calorii. Idealul este de a alterna exercitiile practicate afara cu cele practicate inauntru si de a le face de trei ori pe saptamana. Inotul este sportul cel mai complex, fiindca pune toti muschii in miscare si da suplete. Bicicleta, care alungeste coapsele si tonifica picioarele, este la fel de buna pentru slabire, cu conditia de a pedala intens. Dar daca adolescentul prefera joggingul, schiul de fond sau tenisul, e la fel de bine. Cu conditia ca sportul ales sa fie practicat continuu.
Kilogramele Sarcinii
• O femeie din doua se plange ca s-a ingrasat din pricina sarcinii. Sfatul specialistilor: o alimentatie echilibrata in cele 9 luni de graviditate, apoi dieta usoara si gimnastica
In afara intrebarilor obisnuite pentru o viitoare mama, legate de copil si de sanatatea lui, femeia gravida e preocupata de faptul ca sarcina aduce multe kilograme in plus. Are dreptate! Sarcina este o perioada de "risc" pentru silueta, din cauza marilor prefaceri hormonale pe care le determina. "Criminalul" este progesteronul, hormonul care permite ovulului fecundat sa se cuibareasca in uter si sa se dezvolte micsorand arderile si sporind apetitul. Retentia de apa face si ea ravagii. La fel, lipsa activitatii fizice, motivata medical ori, pur si simplu, prin lancezeala; in sfarsit, mancatul cvasipermanent sub pretextul ca pruncul trebuie sa fie bine alimentat. In timpul sarcinii, o femeie creste in greutate cu circa 12 kilograme. Kilogramele luate in primele luni sunt alcatuite din grasimi si proteine, reprezentand rezervele din care fatul se va hrani in cea de-a doua perioada a sarcinii. Acesta e momentul in care el se dezvolta mai energic. Kilogramele depuse la inceputul sarcinii sunt utile mai ales pentru femeile slabe. Pentru a naste un prunc de greutate normala, ele pot sa se ingrase chiar 16-17 kilograme. Fara frica, fiindca cel mai adesea ele vor slabi imediat dupa nastere. Lucrurile se schimba pentru femeile mai plinute inca inainte de sarcina. Ele nu mai au nevoie de rezerve. Mancatul exagerat risca sa formeze un copil prea gras, a carui nastere va necesita o cezariana.
Dietetica
• Mancati de doua ori mai bine, nu de doua ori mai mult!
Ideea ca femeia insarcinata trebuie sa manance "pentru doi" a facut multe victime. La fel ca "poftitul". Singurul principiu valabil: mancati de doua ori mai bine. Adica acordati privilegii alimentelor care participa la o buna dezvoltare a copilului, asigurand in acelasi timp sanatatea viitoarei mame.
•Alimentele care contin proteine: ele sunt necesare unei dezvoltari corespunzatoare a fatului si cresterii volumului de sange in uter si sani. Mancati deci: carne, peste, oua, produse lactate, cereale.
•Alimentele care contin calciu: consumand prea putin calciu, riscati sa aduceti pe lume un copil cu oase fragile. In afara de asta, calciul conserva si dintii mamei, atat de supusi eroziunii in timpul sarcinii. Unde se gaseste? Mai ales in produsele lactate si in unele ape minerale.
•Alimentele dulci: lipsa zaharului poate sa-l priveze pe prunc de kilogramele necesare. Unde il gasim? In fructele si legumele proaspete, dar mai ales in cereale, paine, fecule.
Atentie! In timpul sarcinii, curele de slabire sunt interzise! O alimentatie corecta, bazata pe elementele prescrise mai sus si dublata de o vitaminizare puternica (numai pe cale naturala) va face ca kilogramele depuse sa fie doar kilogramele necesare, usor de eliminat dupa nastere.
Dupa Nastere
Cel mai bine este sa... asteptati. Multe femei, mai ales acelea care in perioada sarcinii au depus kilograme de apa, le vor pierde in mod firesc in cateva saptamani, regasindu-si silueta normala, daca nu cumva vor fi mai slabe ca inainte de sarcina. Alte femei vor ramane insa mai grase, pastrand circa 5-6 kilograme in plus. Din fericire, si pentru ele exista solutii de slabire.
1. Alaptarea - este o solutie ideala atat pentru copil, cat si pentru silueta. In perioada alaptarii se produce acelasi fenomen ca la sfarsitul sarcinii: celulele adipoase pierd grasimea. Urmand un regim de alimentatie normal, in acest rastimp se pierd usor 2-3 kg pe luna.
2. Cand alaptarea nu are loc - mama este obligata sa recurga rapid la un regim mai strict de slabire pentru a-si pierde kilogramele pe care le-a "castigat". Ingaduite vreme indelungata, va fi foarte greu sa le mai dea jos. Eliminarea din alimentatie a dulciurilor, grasimilor si feculelor, inlocuite de alimente bazate pe proteine si vitamine, va face slabitul mai usor. Deci: fara ciocolata, alcool, paine, paste fainoase, grasimi, dar mult peste, carne, lactate, legume si fructe din belsug.
Gimnastica
Telul final: jos grasimile de pe burta!
Singurul mod de a scapa de grasimea depusa pe burta este gimnastica. Ea poate fi inceputa la doua-trei luni dupa nastere. Iata 6 miscari extrem de eficiente si usor de executat:
1. Intindeti-va pe podea, cu spatele lipit de sol si picioarele indoite de la genunchi, tinand talpile pe covor. Inaltati si coborati bazinul de mai multe ori.
2. In pozitia de patru labe, cu spatele orizontal, arcuiti spinarea dupa modelul pisicilor, tragand cat mai mult pantecele. Reveniti.
3. Intindeti-va pe spate, cu bratele incrucisate sub ceafa si genunchii indoiti. Ridicati spinarea si incercati sa atingeti genunchii cu coatele - genunchiul stang cu cotul drept si invers.
4. Intindeti-va pe spate, cu picioarele ridicate pe un scaun, astfel ca ele sa formeze cu pantecele un unghi drept. Incrucisati bratele sub cap si ridicati-va, incercand sa atingeti genunchii cu coatele.
5. In picioare, cu bratele incrucisate dupa ceafa, aplecati-va inainte, incercand sa atingeti genunchii cu fruntea, fara a-i indoi.
6. Intinsa pe spate, puneti-va muzica preferata si faceti miscari de mers cu bicicleta, miscand picioarele pe ritm de dans.
Rodica Demian